Φεβ
12

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ - Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px}

Όλο και πιο έντονη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου της χώρας στο επίπεδο της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο λογίζονται τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Η συζήτηση αφορά την πρόβλεψη ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες πρόκλησης ατυχημάτων, να αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα και όχι ως πλημμελήματα όπως σήμερα.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες τα ελληνικά δικαστήρια καλούνται να αντιμετωπίσουν υποθέσεις τροχαίων δυστυχημάτων, καταλήγοντας σε μία βαριά ποινή στον θύτη, δικαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το θύμα ή τα συγγενικά του πρόσωπα.

Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή αντίστοιχα τραγικά γεγονότα συμβαίνουν με αξιοσημείωτη συχνότητα στη χώρα, οι σύλλογοι συγγενών θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα έχουν αποσπάσει τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Υποδομών αντίστοιχα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Όπως αναφέρθηκε χθες στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, το ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο

εύκολο είναι να γίνει στην πράξη αυτό, κάτι που απαντάται από το ότι η συζήτηση μέχρι στιγμής έχει... σκοντάψει σε αρκετά σημεία και κυρίως στο εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να προκύψει ο ενδεχόμενος δόλος σε ένα ατύχημα και κυρίως στις υποθέσεις εγκατάλειψης.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, Γιάννης Αζέλης είναι διαφορετική η αντιμετώπιση ενός τροχαίου στο οποίο έχουν προκληθεί υλικές ζημιές και υπάρχει εγκατάλειψη του σημείου από τον θύτη από ένα τροχαίο στο οποίο ο θύτης εγκαταλείπει έναν τραυματία.

«Ο νομοθέτης θέλει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζεται το αδίκημα ως πλημμέλημα, έστω κι αν ο οδηγός που εμπλέκεται αντιμετωπίζει συγκεκριμένες ευθύνες και ποινές σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο να προχωρήσει η πολιτεία στην πρόβλεψη μεγαλύτερων ποινών για τις περιπτώσεις εγκατάλειψης θυμάτων, όμως υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν.

Η πιο βασική είναι εάν η εγκατάλειψη ενέχει δόλο, γιατί υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που πραγματικά για διάφορους λόγους ο οδηγός δεν έχει αντιληφθεί το ατύχημα», σημείωσε ο κ. Αζέλης.

Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια έχει διαλευκάνει τις συνθήκες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων με εγκατάλειψη του σημείου αλλά και των θυμάτων, με τη μία περίπτωση να έχει τραγικό αποτέλεσμα για έναν ποδηλάτη.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος