Μαϊ
23

Στο «μικροσκόπιο» το νέο Πανεπιστήμιο
Εκτύπωση

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δείχνει τις διαφοροποιήσεις που φέρνει το νέο Πανεπιστήμιο – Σε ποιες Σχολές παρουσιάζεται αύξηση, στους 4.611 ο φετινός αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν στο Ίδρυμα

 

Ρεκόρ αριθμού εισακτέων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που διεκδικούν μία θέση στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον πίνακα με όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης που θα συμπεριληφθούν στο φετινό μηχανογραφικό το οποίο είναι σημαντικά αλλαγμένο σε σχέση με το περσινό, λόγω των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Ο αριθμός των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος ανέρχεται σε 78.335. Ο αριθμός, δηλαδή, είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 74.692.

Η διαδικασία των Πανελλαδικών θεωρείται το κορυφαίο ετήσιο γεγονός για τη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό λόγω της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας που έχει για την ελληνική κοινωνία το καλό πανεπιστημιακό πτυχίο, και, όπως αναφέρεται, «κάθε οικογένεια έχει ένα παιδί που διαγωνίζεται». Μόνο που φέτος ο μαραθώνιος των διοικητικών υπηρεσιών, που ολοκληρώνεται με την έκδοση των βάσεων τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, πρέπει να ξεκινήσει με ένα δυνατό... σπριντ και εξαιτίας της ψήφισης, σχεδόν 40 ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, του νόμου που αλλάζει άρδην το τοπίο στα ΑΕΙ καθώς προέκυψαν περί τα 100 νέα τμήματα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα των εξετάσεων θα γίνει φέτος την Πέμπτη 6 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και την Παρασκευή 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, εκείνους των Γενικών Λυκείων.

Το Πανεπιστήμιο

Ιωαννίνων

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν χθες, συνολικά, 4.611 είναι οι θέσεις των εισακτέων στις Σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μικρές διαφοροποιήσεις σε κάποιες υφιστάμενες Σχολές, σταθερούς τους αριθμούς στις περισσότερες «παραδοσιακές», αλλά και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του αριθμού στα νέα Τμήματα.

Η σύγκριση σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων την προηγούμενη χρονιά μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της αντιστοίχησης κάθε σχολής, αφού σε συνολικό επίπεδο, η εικόνα είναι διαφορετική, με το ΤΕΙ Ηπείρου πλέον να μην υφίσταται, αλλά με τις Σχολές και τα Τμήματα, είτε να έχουν απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο, είτε να έχουν μετονομαστεί, έχοντας παράλληλα αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών.

Στα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα αξίζει να αναφερθούν η αύξηση κατά 15 εισακτέους στη Σχολή Αγωγής και Φροντίδας Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας σε 135 από 120 που είχε το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (στην Πρέβεζα) σε 265 από 230, όπως και η αύξηση στο Τμήμα Λογοθεραπείας από 130 σε 145.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών θα υποδεχθεί 150 πρωτοετείς έναντι 120 του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση του αριθμού εισακτέων στο Οικονομικό Τμήμα από 244 σε 281.

Τέλος, στο Τμήμα Φιλοσοφίας, που ανεξαρτητοποιείται από το ΦΠΨ θα εισαχθούν 250 φοιτητές, ενώ στο νεοσύστατο και αυτόνομο Τμήμα Ψυχολογίας θα εισαχθούν 100 φοιτητές. Το ΦΠΨ είχε πέρυσι 315 εισακτέους συνολικά.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος