Αυγ
08

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ - «Πιάνουν τόπο» τα αντισταθμιστικά οφέλη
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη οι εργασίες για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2020

Η αισθητική εικόνα σε όλα τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες και έχει λειτουργήσει αιολικό πάρκο, είναι σίγουρα διαφορετική από ό,τι προϋπήρχε.

Το ίδιο ακριβώς παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στη χώρα, που κατασκευάζεται στο όρος Κασιδιάρης, συμπεριλαμβάνοντας εκτάσεις τόσο του δήμου Πωγωνίου, όσο και του δήμου Ζίτσας. Για τη διάνοιξη των δρόμων που θα χρειαστεί να περάσουν τα βαρέα οχήματα προκειμένου να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες έχουν γίνει τεράστιες επεμβάσεις που αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου, κάτι αναπόφευκτο, με βάση και τη μελέτη του έργου.

Οι Δασικές Υπηρεσίες που είναι κατά το νόμο, αρμόδιες να ελέγχουν την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας χρειάστηκε να επέμβουν προς τον ανάδοχο αρκετές φορές και έχουν γίνει αποκαταστάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ άλλες (όπως αναδασώσεις), υπολείπονται. Η γενική εικόνα όμως σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κων. Καψάλη, είναι πως το έργο εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί εντός του 2020, χωρίς άλλα προβλήματα.

Το αντίθετο μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές κοινωνίες των δύο δήμων, τα οποία όχι μόνο έχουν αποδοθεί, αλλά έχουν αυξηθεί, στο πλαίσιο υπογραφής νέων συμβάσεων του δήμου με την ανάδοχο εταιρεία.

Ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ δόθηκε για τη διάνοιξη αγροτικών και δασικών δρόμων, χωρίς να περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία, αλλά προέκυψαν στην πορεία στο πλαίσιο μίας ανεξάρτητης συμφωνίας.

Για να επιτευχθεί βέβαια αυτή, χρειάστηκε η παρέμβαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκη, αφού οι Δασικές Υπηρεσίες εφαρμόζοντας κατά γράμμα το Νόμο, είχαν αποφασίσει να διαθέσουν τα ανταποδοτικά για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε άλλα σημεία του νομού.

Η αντίδραση τότε των δύο δήμων ήταν άμεση και με απόφαση του κ. Μιχελάκη, η εν λόγω απόφαση δεν εφαρμόστηκε, ενώ τα χρήματα για τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης διατέθηκαν κανονικά στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας αντίστοιχα.

Η νομοθεσία προβλέπει 3% του τζίρου να κατευθύνεται αντίστοιχα προς τρεις διαφορετικές πλευρές. Το 1,7% στον οικείο δήμο, το 1% στους δημότες για την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο, με την αξιοποίηση της δυνατότητας για εξοικονόμηση ενέργειας και το 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος