Αυγ
08

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Συνεχίζει απρόσκοπτα το πρόγραμμα ανακύκλωσης
Εκτύπωση

103.000 ευρώ σε τρόφιμα αγοράστηκαν για τα συσσίτια των Ενοριών και το Γηροκομείο, από την ανακύκλωση 3,5 εκ. πλαστικών και γυάλινων μπουκαλιών

Λίγο έλειψε να «τιναχτεί στον αέρα», η προσπάθεια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων να δημιουργήσει το Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, και κυρίως να το λειτουργήσει και τα επόμενα χρόνια, μετά την επίτευξη των δύο ρεκόρ που καταγράφηκαν την άνοιξη στο βιβλίο Γκίνες. Η πολιτική απόφαση ή πρόθεση του υπ. Περιβάλλοντος και του πρώην υπουργού κ. Φάμελλου, να διατηρηθεί το ένα από τα δύο σχήματα ανακύκλωσης, που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς στο οικοδόμημα, που προσπαθεί να στήσει η Μητρόπολη σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Η αντίδραση και της Μητρόπολης Ιωαννίνων που δεν είχε μεν θεσμικό ρόλο αλλά διεκδίκησε λόγο, όπως ανέφερε ο κ. Μάξιμος ως συνδιαμορφωτής του κοινωνικού προγράμματος της εταιρείας, ήταν έντονη και τελικά το σχέδιο με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια εξαετούς διάρκειας των εταιρειών, εγκαταλείφθηκε.

Ο κ. Μάξιμος μιλώντας χθες στο ITV αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον πρώην υπουργό κ. Φάμελλο κάνοντας λόγο για μείζον ηθικό ζήτημα που θα δημιουργούνταν εάν η Μητρόπολη είχε συγκατατεθεί στην πρόθεση του υπουργείου.

«Ο κ. Φάμελλος μου είπε ότι ακόμη και να κλείσει η εταιρεία, η δική μας δραστηριότητα θα συνεχιζόταν κανονικά. Όμως εγώ είμαι Επίσκοπος και υπάρχει ένα ηθικό θέμα. Πως μπορώ να δώσω τη συγκατάθεσή μου να κλείσει μία εταιρεία με την οποία κιόλας συνεργάζομαι, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους;».

Ενδιαφέρον άλλων

Μητροπόλεων

Το σχέδιο τελικά δεν προχώρησε και η Μητρόπολη Ιωαννίνων προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η ανέγερση του Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στον ίδιο χώρο, ενώ ήδη άλλες τρεις Μητροπόλεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να λειτουργήσουν αντίστοιχους χώρους.

Πρόκειται για τις Μητροπόλεις Άρτας, Σταγών και Αλεξανδρούπολης. «Αυτό που πρέπει όμως να κάνουμε, είναι να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες κληρικούς και εθελοντές πολίτες που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσπάθεια. Η ανακύκλωση 3,5 εκ. μπουκαλιών έδωσε τη δυνατότητα στα συσσίτια των ενοριών και του Γηροκομείου να εξασφαλίσουν τρόφιμα ύψους 103.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

Θέμα της Πολιτείας

τα αποτεφρωτήρια

Η ανεπάρκεια χώρων ταφής στο μεταξύ στα κοιμητήρια της χώρας, ειδικά στα δημόσια έχει απασχολήσει και την τοπική κοινωνία με το δήμο Ιωαννιτών εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια να αναζητά τρόπο για να χωροθετήσει ένα νέο κοιμητήριο στην περιοχή Κατσικά.

Ο κ. Μάξιμος υπενθύμισε ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην εκκλησία αλλά στην αυτοδιοίκηση προσθέτοντας ότι τα προβλήματα δημιουργούνται κατά κύριο λόγο στα δημόσια κοιμητήρια των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ερωτηθείς τέλος για το εάν η εκκλησία ασχολείται εμμέσως με το ζήτημα, αφού έχει προκύψει και το θέμα των αποτεφρωτηρίων σημείωσε πως η εμπλοκή της εκκλησίας αφορά μόνο την μη χωροθέτηση και λειτουργία τέτοιων μονάδων εντός ή δίπλα στα δημόσια κοιμητήρια.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος