Σεπ
19

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σε «τροχιά» εξωστρέφειας με «όπλο» την έρευνα
Εκτύπωση

Πολλαπλά τα οφέλη για το εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης μας, από τη συμμετοχή στην 84η ΔΕΘ – Μια ακόμη σημαντική διάκριση στο πλαίσιο νέας διεθνούς ακαδημαϊκής αξιολόγηση Πανεπιστημίων

 

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, από τη συμμετοχή του στην 84η ΔΕΘ, όπου με βάση τα γεγονότα, αναδείχθηκε στο πανελλήνιο και όχι μόνο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο.

Όπως τονίζεται, η παρουσία του Πανεπιστημίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν δυναμική και επιτυχημένη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, πέρασαν τις πύλες της ΔΕΘ, περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας της ΔΕΘ για την εκπαίδευση, «Academia», το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασε στο περίπτερο 14, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου του, ενώ παράλληλα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους για θέματα σπουδών και για προγράμματα κινητικότητας όπως το Erasmus+, για υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητας κ.α.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια παρουσίαση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «η πρώτη ομαδική παρουσίαση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μας έδωσε την δυνατότητα να προβάλλουμε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος και να διαδώσουμε την ακτινοβολία και την εμπιστοσύνη που χαίρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην ελληνική κοινωνία».

Οι επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα παρακάτω ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να ενημερωθούν αναλυτικά από τους υπευθύνους:

1. Το καινοτόμο πρόγραμμα HOLOBALANCE, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη και αξιολόγηση μιας νέας πλατφόρμας εξ’ αποστάσεως παροχής προγραμμάτων αποκατάστασης ισορροπίας της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας & Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων (MedLab) με υπευθύνους, τον Δημήτριο Φωτιάδη, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, τον Κωνσταντίνο Παπαλουκά, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και τον ερευνητή Δημήτριο Γάτσιο.

2. “BioPoC”: Ιατροδιαγνωστικές φορητές συσκευές βασισμένες σε καινοτόμους βιοαισθητήρες αποκρινόμενων πολυμερικών μεμβρανών και μεταλλάκτες χαμηλού κόστους για χρήση στο σημείο περίθαλψης από την ερευνητική ομάδα «Ανάπτυξης Ηλεκτροχημικών Αισθητήρων και Βιοαισθητήρων», με υπεύθυνο τον Μάμαντο Προδρομίδη, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας.

3. Παρουσίαση μέρους των πρωταρχικών αποτελεσμάτων της έρευνας για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας από το 1907 από το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ), με υπευθύνους της έρευνας τον Νικόλαο Μπένο, Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Αθανάσιο Σταυρακούδη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

4. Το έργο “Εικονική επιχειρηματική θερμοκοιτίδα” που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου YESS (Ιnterreg Greece-Italy), με σκοπό τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, με επικεφαλής τον Γεώργιο Γκωλέτση, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

5. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε το κοινό στο «αυτόματο πιάνο», το οποίο κατασκευάστηκε από τον εξωτερικό συνεργάτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Παναγιώτη Ιωαννίδη. Ένας ψηφιακός μηχανισμός εγκατεστημένος στο κάτω μέρος του πιάνου έδινε την δυνατότητα στους επισκέπτες του περιπτέρου να απολαμβάνουν το πιάνο, το οποίο έπαιζε μόνο του. Η παρουσίαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών για τα μηχανικά όργανα μουσικής.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετείχε και στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τις εξής ομιλίες και παρουσιάσεις:

1."55 χρόνια Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συνεχής ανάπτυξη έρευνας και καινοτομίας"

Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

2. "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ακαδημαϊκός και Διοικητικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός"

Σταύρος Δ. Νικολόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

3. «Αναλυτική Μεγάλων Δεδομένων στην Υγεία»

Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών

4. "Καινοτόμες φωτοκαταλυτικές διεργασίες για την επεξεργασία του νερού"

Ιωάννης Κωνσταντίνου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας

5. "Ελλάδα:1907-2022"

Αθανάσιος Σταυρακούδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το περίπτερο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλειος Διγαλάκης, η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο τ. Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο τ. Υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, η τ. Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, η πρ. Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευαγγελία Καραγιάννη-Καραγιαννοπούλου.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμώντας την Ινδία, χώρα στην οποία ήταν αφιερωμένη η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης προσκάλεσε στο περίπτερό του, χορευτική ομάδα η οποία απέδωσε ινδικούς παραδοσιακούς χορούς.

Νέα διεθνής διάκριση

Εν τω μεταξύ, χθες, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ανακοίνωσε πως το εκπαιδευτικό Ίδρυμα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη νέα διεθνή ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων Times Higher Education World University Rankings του Elsevier για το έτος 2019-2020.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με παγκόσμια κλίμακα. Στην ίδια θέση κατετάγησαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η αξιολόγηση της κατάταξης World University Rankings της ΤΗΕ έγινε ανάμεσα σε 1400 επιλεγμένα καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία θεωρείται ότι ηγούνται της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως από 92 χώρες και λαμβάνει υπόψη της κριτήρια, όπως η διδασκαλία, η έρευνα, η ερευνητική απήχηση (ετεροαναφορές), προσέλκυση χρηματοδότησης και η διεθνής διάσταση.

Η Πρυτανεία, με την ανακοίνωσή της, συγχαίρει την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συμβολή τους στις συγκεκριμένες μεγάλες επιτυχίες του Ιδρύματός μας και την προσήλωσή τους στην επιστημονική ποιότητα.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος