Οκτ
17

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Στο «κάδρο» η ενίσχυση της ακαδημαϊκότητας
Εκτύπωση

«Φρένο» στις προσλήψεις ωρομισθίων που υπέγραφαν συμβάσεις με το ΤΕΙ Ηπείρου, βάζει η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που θα προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων, ώστε αυτές να καλυφθούν με πανεπιστημιακούς υποτρόφους – Παραμένει προτεραιότητα για τις Πρυτανικές Αρχές, η φοιτητική μέριμνα

 

Δυο σημαντικές προτεραιότητες προχωρούν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας, αναβάθμισης του Ιδρύματος και ανάδειξης του σημαντικού έργου του.

Όπως έγινε χθες γνωστό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος μίλησε στο Ioannina TV, το Πανεπιστήμιο, συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, στοχεύει στην ενίσχυση της ακαδημαϊκότητάς του, μέσω της αποφυγής αντίστοιχων ενεργειών που υποβάθμισαν στην πράξη τη λειτουργία τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι Πρυτανικές Αρχές, διαπίστωσαν αυτόν τον έναν χρόνο, τις πολλές δυσκολίες που υπήρχαν, κυρίως στη φάση της μετάβασης σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο, που έφτασε όπως επισημάνθηκε και στην πρόσφατη Σύγκλητο σε ένα αρκετά ικανοποιητικό σημείο σήμερα που μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ioannina TV, ο κ. Αλμπάνης, η ενσωμάτωση του οργανισμού του ΤΕΙ Ηπείρου στο διοικητικό αλλά και το εκπαιδευτικό επίπεδο αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα για τις πρυτανικές αρχές.

Παθογένειες όμως του παρελθόντος που επισημάνθηκαν και στην συνεδρίαση της Συγκλήτου, αλλά και εκείνες που αποτελούσαν «κοινά μυστικά» τα προηγούμενα χρόνια, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν με δυναμικό και ξεκάθαρο τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το μοντέλο των δεκάδων ωρομίσθιων που υπέγραφαν συμβάσεις με το ΤΕΙ Ηπείρου, σε όλα σχεδόν τα τμήματα, καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του διδακτικού έργου, παρότι υπήρχαν διαθέσιμοι καθηγητές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το Πανεπιστήμιο αλλάζει το μοντέλο αυτό άμεσα.

«Πηγαίνουμε σε ένα σύστημα πιο πανεπιστημιακό με προκήρυξη των θέσεων για τις οποίες υπάρχει ανάγκη ώστε να καλυφθούν με πανεπιστημιακούς υποτρόφους. Με την εκλογή και των καθηγητών στις νέες θέσεις, όλα τα τμήματα θα είναι αυτοδύναμα και ως προς την διοικητική επάρκεια και την ακαδημαϊκή τους λειτουργία», σημείωσε αρχικά για να προσθέσει.

«Ήταν λάθος αυτό που γινόταν στο ΤΕΙ να καλύπτονται τα κενά στις διδακτικές ώρες από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, παρότι αυτό επιτρεπόταν. Την ίδια στιγμή όμως δεν αξιοποιούνταν η δυνατότητα του υπουργείου να προσλαμβάνονται καθηγητές μέσω του προγράμματος απόκτησης διδακτικής εμπειρίας», σημείωσε.

Οι νέοι φοιτητές

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των τμημάτων του και δεκάδες φοιτητές που έχουν υποβάλει αίτηση μετεγγραφής στα Γιάννενα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα, αν και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Νοεμβρίου.

Το Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη κινήθηκε γρήγορα και οργάνωσε τη φοιτητική μέριμνα, την σίτιση και τη διάθεση των συγγραμμάτων στους φοιτητές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν εργαστηριακά ή κλινικά μαθήματα για να μην υπάρξει κίνδυνος να χάσουν το εξάμηνο.

«Από τη στιγμή που βρίσκονται στα Γιάννενα και έχουν την επιθυμία να παραμείνουν, δώσαμε τη δυνατότητα να ισχύει και γι’ αυτούς του μειωμένο εισιτήριο του Αστικού, η ελεύθερη πρόσβαση στη σίτιση και δώσαμε εντολή στα τμήματα να τους χορηγήσουν προσωρινούς κωδικούς για να παρακολουθούν τα υποχρεωτικά μαθήματα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Τέλος, στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης που επανέρχεται κάθε τέτοια περίοδο με ένταση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου επανέλαβε πως οι πρυτανικές αρχές θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να καλυφθούν οι ανάγκες των πρωτοετών είτε στις εστίες, είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων και κατοικίες στα Γιάννενα.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος