Φεβ
07

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Αναγκαία η «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Εκτύπωση

Ένα πολύ σημαντικό μερίδιο από τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διεκδικεί και παίρνει ο Δήμος Ζίτσας, τα τελευταία χρόνια.

 

Ήδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο Δήμος Ζίτσας, ήταν από τους πρώτους που είχε στα όριά του, υδροηλεκτρικά έργα, απέκτησε όμως φωτοβολταϊκά συστήματα και παράλληλα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο σε παραγωγή MW στη χώρα.

Το νομοθετημένο ποσοστό των ανταποδοτικών τελών για τον δήμο, το Πράσινο Ταμείο και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, που φτάνει το 3% είναι ένα ποσοστό που έχει συζητηθεί πολλές φορές σε πανελλαδική κλίμακα, ότι θα πρέπει να αυξηθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος Ζίτσας, επανέρχεται στο αίτημα αυτό, με τον Δήμαρχο, Μιχάλη Πλιάκο να τονίζει χθες σε δηλώσεις του, πως αποτελεί αναγκαιότητα για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα η «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως και η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα.

Το αίτημα αυτό επέστρεψε στο προσκήνιο με αφορμή ένα παρεμφερές ζήτημα, που προκάλεσε και την αντίδραση του δήμου Ζίτσας με επιστολή του δημάρχου προς τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη.

Στο δήμο Ζίτσας λειτουργούν μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε τοπικές κοινότητες με τους κατοίκους αυτών, να δικαιούνται την είσπραξη ενός ειδικού τέλους ως οικιακοί καταναλωτές. Όμως, αν και έχουν παρέλθει 8 μήνες από την υπογραφή της ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος αντίστοιχα, οι διαδικασίες επιμερισμού δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απόδοση του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκος πρόκειται για ποσά που έχουν παρακρατηθεί για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 και τα οποία δεν έχουν ακόμη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών, γεγονός που τους προκαλεί ανησυχία, μήπως διακοπεί η απόδοση του ειδικού τέλους.

Η σχετική επιστολή κοινοποιείται και στους πέντε βουλευτές Ιωαννίνων, από τους οποίους ζητείται να παρέμβουν σχετικά.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος