Φεβ
11

ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟΣ - Η τεχνολογία «θωρακίζει» τα σύνορα
Εκτύπωση

- Συγκεκριμένο σχέδιο για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων παρουσίασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

– Νέα οχήματα, επιχειρησιακές δυνάμεις της Frontex, drones και θερμικές κάμερες, στη μεθόριο

– Με απόφαση του υπουργού ιδρύεται άμεσα η υπηρεσία Αστυνομικού Σταθμού Αερολιμένα Ιωαννίνων

 

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συσκέψεων που είχε στα Ιωάννινα στο Αστυνομικό Μέγαρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους αστυνομικούς Διευθυντές της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως είπε σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός, δόθηκαν κατευθύνσεις όσο αφορά την πολιτική και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες στην Ήπειρο, επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Η πρώτη, ξεκινά από την ανάγκη η χώρα μας, να είναι ασφαλής και επειδή η Ήπειρος ακουμπά στην μεθόριο, ο στόχος μας είναι, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, όλων όσων εισέρχονται ή εξέρχονται, ο τρόπος με τον οποίον επιχειρεί η Αστυνομία να ελέγξει όλες τις παράνομες διακινήσεις , από και προς την χώρα, καθώς και ο στόχος μας, να καταστήσουμε τους λίγους ανθρώπους που ζουν επί της μεθορίου ασφαλείς».

Ο υπουργός στην συνέχεια, τόνισε, πως «ασφαλής μεθόριος, σημαίνει ασφαλής Ελλάδα» και παρέθεσε, τα βασικά σημεία της στρατηγικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς αυτή την κατεύθυνση.

«Προς τον σκοπό αυτό, χορηγούμε προς την Περιφέρεια Ηπείρου 12 νέα οχήματα, που παραδόθηκαν αυτές στις ημέρες, αλλά 24 οχήματα μέχρι τέλος Μαρτίου και βεβαίως για τον καλύτερο έλεγχο και φύλαξη των συνόρων έχουμε μια σειρά από εξελίξεις. Καταρχήν η Frontex γίνεται πλέον επιχειρησιακή, δηλαδή θα αποκτήσει προσωπικό. Οι πρώτοι 2.500 συνοριοφύλακες θα προσληφθούν μέσα στο έτος και θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία των ευρωπαϊκών συνόρων. Ένα από αυτά, είναι και οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου εδώ θα έχουμε και επιχειρησιακές δυνάμεις της Frontex. Θα στείλουμε σύντομα drones, τα οποία θα επιτηρούν τα σύνορα, θα είναι εύχρηστα, απαιτούν λίγο προσωπικό και μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των συνόρων, καθώς και θερμικές κάμερες, που είναι αναγκαίες».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι πολύ σύντομα, τα σύνορα μας, «θα είναι απόρθητα», ενώ μαζί με την περαιτέρω βελτίωση των ελέγχων , στις νομοθετημένες εισόδους, στο Μαυρομάτι και την Κακκαβιά, τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά για την ασφάλεια της χώρας.

Δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως υπογράμμισε ο υπουργός είναι να βελτιωθεί η ασφάλεια των πόλεων,του αστικού ιστού, σε συνεργασία με τους Δήμους.

Οι πόλεις

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλουν πόλεις ανθρώπινες! Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Ήπειρος αναπτύσσεται και εξαιτίας των οδικών αξόνων Εγνατία και Ιόνια οδό θα πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια παντού».

Καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι «μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι η άνετη κυκλοφορία εντός και εκτός πόλης. Ειδικά για τις πόλεις πρέπει όλοι οι πολίτες να προστατεύονται: Δεν νοείται να καταλαμβάνουμε πεζοδρόμια και θέσεις για ΑΜΕΑ. Αυτό είναι προτεραιότητά μας και θα το καταστήσουμε σαφές σε συνεργασία με τους δήμους. Οι πόλεις θα γίνουν ανθρώπινες. Επίσης, εξαιτίας της ανάπτυξης της περιοχής θα δημιουργήσει και άλλες συνέπειες άρα εμείς θέλουμε εξιχνίαση των εγκλημάτων έλεγχο ακόμη και της μικρής παραβατικότητας ώστε να γίνει ολόκληρη η περιοχή πιο ελκυστική» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αστυνομικός

Σταθμός Αερολιμένα

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοϊδης, προχώρησε και σε μια ακόμη σημαντική ανακοίνωση που αφορά τα Ιωάννινα, μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ήταν η επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου, η υλοποίηση της πρότασης της ΕΑΥΝΙ, για ίδρυση Αστυνομικής υπηρεσίας Αεροδρομίου Ιωαννίνων και η ενίσχυση των Υπηρεσιών με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου οι αστυνομικοί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή τους.

Ο υπουργός, έχοντας εμπεριστατωμένη άποψη για όσα τεκμηριωμένα και διεξοδικά του επισημάνθηκαν, δήλωσε πως ιδρύεται άμεσα η υπηρεσία Αστυνομικού Σταθμού Αερολιμένα, ενώ αναφορικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τόνισε πως ήδη παραδόθηκαν νέα οχήματα και αναμένονται και άλλα μέχρι το τέλος Μαρτίου μέσω ΕΣΠΑ.

Στα υπόλοιπα ζητήματα τόνισε πως στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ικανοποίηση

Εξάλλου, χθες, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης σε δηλώσεις του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση για τις σχετικές ανακοινώσεις Χρυσοχοϊδη για την προστασία των συνόρων και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

«Ως δήμος Πωγωνίου επανειλημμένα είχαμε απαιτήσει τα προηγούμενα χρόνια από το αρμόδιο υπουργείο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της παραμεθορίου για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και την μείωση της εγκληματικότητας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότερη φύλαξη της μεθορίου και την ενίσχυση της αστυνόμευσης ώστε τα σύνορα να γίνουν απόρθητα και οι κάτοικοι της περιοχής να αισθάνονται επιτέλους ασφαλείς. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με θερμικές κάμερες, οχήματα και drones ενώ η δύναμη της Frontex θα είναι πλέον επιχειρησιακή και θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.

Δηλώνουμε ικανοποιημένοι για το γεγονός, ότι ο υπουργός υιοθετεί αυτό που χρόνια τώρα «φωνάζουμε» ως δήμος Πωγωνίου ότι ασφαλής μεθόριος σημαίνει ασφαλής Ελλάδα και αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων», τόνισε ο κ. Καψάλης, που παραδέχθηκε πάντως, ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί κατά πολύ τα περιστατικά παραβατικότητας στην παραμεθόρια περιοχή, αφού έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ και η παρουσία της Frontex.

Ταυτόχρονα για το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνει η Πολιτεία απέναντι στις διεκδικήσεις και κυρίως τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, έκαναν λόγο σε χθεσινές τους δηλώσεις οι βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Στ. Καλογιάννης και Μ. Κεφάλα αντίστοιχα.

«Νομίζω, ότι αποτελούσε και αποτελεί κοινό αίτημα η ενίσχυση της αστυνόμευσης και στην παραμεθόριο περιοχή και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Είναι πολύ θετικό, ότι σε μικρό χρονικό διάστημα, το υπουργείο ανταποκρίθηκε σε αιτήματα πολλών ετών που εκκρεμούσαν και έδειξε αποφασιστικότητα και διάθεση να ικανοποιηθούν», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

Η κα Κεφάλα από την πλευρά της στάθηκε και στην δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Χρυσοχοϊδης για την ίδρυση του Αστυνομικού Σταθμού στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

«Με τις ανάγκες να έχουν αυξηθεί κατά πολύ, μετά την αναβάθμιση του αεροδρομίου και την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, το αίτημα ήταν απόλυτα δίκαιο, το μεταφέραμε αρμοδίως και η απόφαση του υπουργείου ήταν επιβεβλημένη, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των συνδικαλιστών», ανέφερε η κα. Κεφάλα.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος