Μαϊ
30

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Μονόδρομος η στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Εκτύπωση

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης ενσωματώνει τις προτάσεις του Αλ. Καχριμάνη για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π., και για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων - Ποιες οι θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης - Στο επίκεντρο και η επίλυση του ζητήματος των οφειλών των ΤΟΕΒ

 

Η αυστηροποίηση των ποινών για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων, αλλά και μια σειρά από ζητήματα που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, συζητήθηκαν χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε αρχικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενσωματώνει τις προτάσεις που έχει ο ίδιος καταθέσει για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π., και γενικά της αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων».

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός της αυστηροποίησης των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες, ως επίσης και στις διασταυρώσεις που θα γίνονται στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων, της αβγοπαραγωγής, του μελιού, του ελαιολάδου κ.α., με τις οποίες θα αλλάξει προς το θετικό η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στις λύσεις που δίνονται με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για καλλιεργήσιμες στο παρελθόν εκτάσεις που με τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίστηκαν δάση ή δασικές.

Η αντιπολίτευση

Παράλληλα, ο Γ. Ζάψας έκανε λόγο για απόλυτη ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, με επιμέρισε αναφορές όμως στις περιφέρειες της χώρας. Χαρακτήρισε ακόμη ελλιπή, την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε διάφορα επίπεδα, κάτι που αποδεικνύεται, όπως ανέφερε και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο Σπ. Ριζόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι πράγματι οι ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι πολύ αυστηρές, δεν έδειξε όμως και τόσο βέβαιος ότι θα εφαρμοστούν κιόλας, επικαλούμενος αντίστοιχα παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού.

Ο Χ. Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος όλον» στάθηκε περισσότερο στην τεράστια μείωση της ζήτησης στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που σε ποσοστό 70% της ελληνικής παραγωγής, αναφέρεται στις επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Ο Γ. Πρέντζας από τη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις δυνατότητες που έχουν μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην αγροτική παραγωγή.

Νικ. Ζήκος, Κων. Νουτσόπουλος και Κων. Αναγνώστου πρότειναν μεταξύ άλλων την κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων από το κράτος, μειώσεις σε ΦΠΑ, πετρέλαιο, τιμολόγια ρεύματος και άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Οι οφειλές των ΤΟΕΒ

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των περιφερειακών συμβούλων, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η επίλυση του προβλήματος των οφειλών των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, μέσω χαμηλότοκου δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχει καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία.

Ήδη έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μ Βορίδη, Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και απομένει η υπογραφή της από τον Υφ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι από την Περιφέρεια έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αντλιοστάσια, για αλλαγές σε αντλίες και δίκτυα, ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες.

Ενημέρωσε επίσης τους περιφερειακούς συμβούλους για δράσεις που έχουν αναληφθεί εκ μέρους της Περιφέρειας για τη στήριξη όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα, ήτοι της πτηνοτροφίας, της χοιροτροφίας, της αλιείας, των ιχθυοκαλλιεργειών, των κηπευτικών κλπ, αλλά και σε πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως της δημιουργίας Αγοράς παραγωγών, Κέντρου αναπαραγωγής τοπικών φυλών, της προστασία του φυτικού κεφαλαίου όπως καστανιάς, για τα αρωματικά φυτά (Primula κ.α), για την πιστοποίηση προϊόντων, για εξεύρεση για ασθένειες της πορτοκαλιάς, της ντομάτας κ.α.

Η πρώτη κατοικία

Τέλος, κατά τη χθεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος