Ιουλ
24

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Έντονη απαισιοδοξία για το τουριστικό προϊόν
Εκτύπωση

Λιγοστές οι ελπίδες ανάκαμψης και προσέλκυσης τουριστών στην ευρύτερη περιοχή – Νέα προσπάθεια να αξιοποιήσει η πόλη την επιτυχή διαδρομή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, ως μία υγειονομικά ασφαλής περιοχή

 

Δυο ήταν τα κύρια στοιχεία που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του τουρισμού, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο δημαρχείο Ιωαννίνων.

Το πρώτο έχει να κάνει με το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η φετινή θερινή τουριστική σεζόν που για την πόλη των Ιωαννίνων έχει σχεδόν χαθεί, τη στιγμή που για τα ηπειρωτικά παράλια περιγράφεται ως μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος, με λιγοστές ελπίδες ανάκαμψης.

Το δεύτερο στοιχείο όπως παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση αφορά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την πόλη, να αξιοποιήσει την επιτυχή διαδρομή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, ως μία υγειονομικά ασφαλής περιοχή, με εξαιρετικά λίγα κρούσματα και με τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής ιατρικής αντιμετώπισης στο ΠΓΝΙ.

Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού, η νέα Επιτροπή που συγκροτήθηκε για να σχεδιάσει ως ένα άτυπο όργανο τη νέα μορφή του τουριστικού προϊόντος και τις στοχεύσεις σε επίπεδο πόλης, για το Φθινόπωρο, που θεωρείται πλέον ως η περίοδος που μπορεί να σώσει την παρτίδα σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε για πολλοστή φορά στις τελευταίες ημέρες, οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπως ο Γύρος της Λίμνης και τα επιστημονικά συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομική ζημία στην πόλη θα είναι ανεπανόρθωτη.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, έκανε την πρόταση να ενθαρρυνθεί ο εγχώριος τουρισμός, ώστε τα Γιάννενα να αποτελέσουν έναν ολιγοήμερο έστω σταθμό για τους έλληνες επισκέπτες των ηπειρωτικών παραλίων, ενώ ο δήμαρχος έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο κέρδος που έχει κατακτήσει η Ήπειρος και η πόλη σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια.

«Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να πείσουμε τους επισκέπτες, ότι έρχονται σε μία υγειονομικά ασφαλή περιοχή και ότι το Φθινόπωρο μπορούμε να διοργανώσουμε απόλυτη ασφάλεια τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει», ανέφερε.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση

Την ίδια στιγμή, το κλίμα μόνο ευνοϊκό δεν είναι γενικότερα, όπως το περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα τουρισμού Στράτος Ιωάννου, δίνοντας την εικόνα ων αφίξεων και της πληρότητας στα ηπειρωτικά παράλια.

«Όταν πέρυσι είχαμε 15-20 αεροπλάνα από το εξωτερικό με πτήσεις τσάρτερ μόνο στο Άκτιο και στα Γιάννενα και φέτος έχουμε ένα ή κανένα, καταλαβαίνετε για τι κατάσταση μιλάμε. Ελπίζουμε από την 1η Αυγούστου να έχουμε περισσότερες πτήσεις, που ίσως φτάσουν τις τρεις εβδομαδιαίως, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι κρατήσεις επίσης δεν είναι ένα ποσοστό που λέει κάτι, γιατί οι τιμές έχουν πέσει κάτω από 30%, επομένως οι τζίροι θα είναι πολύ χαμηλοί. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλάνο κρίσης, με την παραδοχή όμως, ότι θα πρέπει να αναδιαμορφώνεται συνεχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέδρια και εκδηλώσεις

Την ίδια άποψη, για στήριξη των αθλητικών εκδηλώσεων και των συνεδρίων ενστερνίστηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, πρότεινε να υπάρξει κοινός σχεδιασμός του δήμου, των φορέων και των τουριστικών επιχειρήσεων ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες για τη διοργάνωση και άλλων events στην πόλη, τους μήνες του Φθινοπώρου.

Από την οργανωτική επιτροπή του Γύρου Λίμνης, ο Ηλίας Σπυριούνης, η Λίνα Σιαμοπούλου από εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων του τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων τοποθετήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, ζητώντας τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των υπηρεσιών του δήμου με τους φορείς.

Πτήσεις από Ισραήλ

Τέλος, στη συνεδρίαση, ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Ιωαννιτών για τον τουρισμό Σπ. Πέγκας έκανε γνωστή τη θετική απάντηση της αεροπορικής εταιρείας Bluebird για να εκτελεί πτήσεις απευθείας από το Ισραήλ προς τα Ιωάννινα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ πρόσθεσε, ότι το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί έντονα η τουριστική προβολή της πόλης, με ψηφιακά μέσα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος