Ιουν
22

Ιερόσυλοι λεηλάτησαν εξωκκλήσι στο Δεσποτικό
Εκτύπωση

Ιερόσυλοι λεηλάτησαν εξωκκλήσι στο Δεσποτικό

Δέκα εικόνες που χρονολογούνται μετά τον 19ο αιώνα κατάφεραν να κλέψουν άγνωστοι δράστες από το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα απομακρυσμένη περιοχή μεταξύ του Δεσποτικού και της Γρανιτσοπούλας στο δήμο Ζίτσας.
Η κλοπή των εικόνων, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως είναι μικρής αξίας, έγινε τον τελευταίο χρόνο, καθώς το μικρό εξωκκλήσι πιθανώς είχε ανοίξει τελευταία φορά στις 20 Ιουλίου του 2011 για την γιορτή του Προφήτη Ηλία.
Από τότε μέχρι και προχθές Τετάρτη το μικρό εξωκκλήσι ήταν κλειστό και όταν σε αυτό έφτασε ο εφημέριος της Ιεράς Μονής Παλιουρής για να δει τον χώρο, διαπίστωσε πως έλειπαν οι δέκα εικόνες διαφόρων διαστάσεων και παραστάσεων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες μπήκαν στο χώρο σε άγνωστο χρονικό διάστημα και αφού παραβίασαν την ξύλινη κεντρική είσοδο μπήκαν στο εξωκκλήσι και πήραν τις εικόνες.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας, ενώ χθες το πρωί στο εξωκκλήσι έφτασε και μία αρχαιολόγος της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να κάνει αυτοψία στο χώρο.
Για την... ιστορία να σημειώσουμε πως τον Ιανουάριο του 2012 είχε αναφερθεί κλοπή σε εκκλησία και στο Εκκλησοχώρι, το οποίο βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το προαναφερθέν εξωκκλήσι.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος