Ιαν
19

Στην πιο κρίσιμη φάση ο πρώτος διαγωνισμός για τα Γιάννενα
Εκτύπωση

ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Στην πιο κρίσιμη φάση ο πρώτος διαγωνισμός για τα Γιάννενα

Ίσως στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκεται ο πρώτος διαγωνισμός – crash test για την αγορά έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου, το περίφημο open door για τις τρεις περιοχές (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο).
Πρόκειται για τους διαγωνισμούς που ανοίγουν εκ νέου την αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, μετά από αδράνεια δύο δεκαετιών, και στους οποίους το στοίχημα της χώρας μας είναι διπλό.
Καταρχάς να αξιοποιήσει τρεις περιοχές με πιθανό δυναμικό πετρελαίου που μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό ως προς το μέγεθος (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα), δεν παύει ωστόσο να φέρνει επενδυτική δραστηριότητα, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και έσοδα για το δημόσιο.
Και δεύτερον να δημιουργήσει ένα προφίλ αξιοπιστίας και σοβαρότητας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου ώστε σε μεταγενέστερο στάδιο και στους επόμενους διαγωνισμούς να έρθουν στην αγορά και άλλοι μεγαλύτεροι παίκτες.
Πληροφορίες θέλουν την αρμόδια επιτροπή να βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν τις αποφάσεις και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο κατακόρυφο.
Όχι μόνο γιατί θα έχουμε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ανάθεση για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου (οι τελευταίες παραχωρήσεις χρονολογούνται στη δεκαετία του 90) αλλά γιατί επί της ουσίας ανοίγει η αγορά μετά δύο δεκαετίες αδράνειας.
Είναι λοιπόν, κρίσιμο για την αγορά, να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση των διαγωνισμών, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα θα δώσουν και το ανάλογο μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και τις μεγάλες πετρελαϊκές που σε πρώτη φάση απείχαν από τις διαδικασίες. Το μήνυμα λοιπόν που περιμένουν όλοι να πάρουν είναι ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το όλο εγχείρημα.
Πέρα, όμως από τα αυτονόητα, ότι δηλαδή οι αποφάσεις θα ληφθούν με διαφάνεια, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλοι όροι του διαγωνισμού (ώστε επιπρόσθετα να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές από προσφυγές κλπ) πρέπει να επισημανθεί και μια άλλη καθοριστική διάσταση του όλου εγχειρήματος: οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν και τις τοπικές κοινωνίες στις τρεις περιοχές.
Πρόκειται για περιοχές με ιδιαιτερότητες (περιβαλλοντικές, τουριστικές κλπ), στις οποίες δεν «χωράνε» ρίσκα, απαιτείται δηλαδή ενδελεχής εξέταση και έλεγχος της τεχνικής επάρκειας των εταιρειών, να διαχειριστούν την έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Άλλωστε τα πετρέλαια είναι μια δύσκολη δουλειά στην οποία η εμπειρία είναι καθοριστικός παράγοντας και τα λάθη δε συγχωρούνται.
Επί της ουσίας, με τους διαγωνισμούς του open door περνάμε από τη φάση των δηλώσεων, των υψηλών προσδοκιών και των τηλεοπτικών παραθύρων, στη φάση της δουλειάς, της έρευνας, παραγωγής, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και φυσικά των εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Και επομένως η δουλειά των 17 μελών της Επιτροπής που θα κάνει τις σχετικές εισηγήσεις, είναι καθοριστική για τα όσα – σημαντικά και ελπιδοφόρα – έρχονται.
Σύμφωνα με τη διαδικασία η αρμόδια 17μελής επιτροπή αναμένεται να επιλέξει τις προσφορές εκείνες που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού, ενώ η τελική εισήγηση και οι αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τη γνωμοδότηση θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού, ενώ θα υπάρξει αρμόδια ενημέρωση του κοινοβουλίου. Βασικός γνώμονας άλλωστε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια για εκμετάλλευση του πιθανού πλούτου υδρογονανθράκων της χώρας ήταν η διαφάνεια.Θυμίζουμε ότι στους διαγωνισμούς για τις τρεις περιοχές μετέχουν οι εξής:
- η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, με την ιταλική Edison και τη σκωτσέζικη Melrose (έχει ενδιαφερθεί για τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα)
- οι κοινοπραξίες της Energean Oil & Gas (διαχειρίζεται επιτυχώς τη μοναδική ενεργή παραγωγή της χώρας στον Πρίνο) με τις Schlumberger, Petra Petroleum (Ήπειρο) και Trajan Oil (Πατραϊκός, Κατάκολο)
- η εταιρεία Chariot Oil (Ιωάννινα) με έδρα τη Βρετανία και ερευνητική δραστηριότητα στην Αφρική
- η Arctic Hunter (Ιωάννινα) από τον Καναδά σε κοινοπραξία με την επίσης καναδική ΚΟ Enterprises
- και η Grekoil Energy Ventures (Κατάκολο) θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού της κυπριακής εταιρείας Comtrack.
Θυμίζουμε ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι προσφορές περιλαμβάνουν την τεχνική και οικονομική επάρκεια και εμπειρία, τα επενδυτικά σχέδια, την απασχόληση, την εμπειρία στη έρευνα και διαχείριση έρευνας και παραγωγής κλπ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος