Απρ
09

Παράταση ενός έτους για τα έργα στο λιμάνι
Εκτύπωση

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Παράταση ενός έτους για τα έργα στο λιμάνι

«Αγκάθι» παραμένει η κατασκευή τρανσέρας για τη λήψη αδρανών υλικών για τα έργα της Γ’ φάσης

Η επόμενη φάση εργασιών στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων με το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς όλα δείχνουν πως η δεύτερη φάση, μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα, θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο περίπου.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση η ανάδοχος εταιρεία έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το 80% περίπου των εργασιών μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και σε συνεννόηση  με το Υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται το υπόλοιπο των εργασιών να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος.
Για την Τρίτη φάση όμως «αγκάθι» παραμένει η κατασκευή τρανσέρας για τη λήψη αδρανών υλικών από τη θέση «Γωνιά», με την οποία διαφωνούν κάτοικοι και τοπικοί φορείς. Ο Δήμος με αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου επίσης ζητά να μην κατασκευαστεί η τρανσέρα που θα είναι ορατή από την πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά η  λήψη των αδρανών υλικών να γίνει από μία άλλη κοντινή θέση.
Παρ’ όλο που το θέμα έχει συζητηθεί ξανά σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο και είχε σχεδόν συμφωνηθεί να μην γίνει η τρανσέρα το αρχικό σχέδιο επανέρχεται αναστατώνοντας ξανά την τοπική  κοινωνία.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινο το θέμα θα επανεξετάσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές.
Επίσκεψη Μπέζα στο λιμάνι
Εξάλλου, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Β΄ Φάσης του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας για την πορεία των εργασιών κατασκευής του έργου.
Η ανάδοχος εταιρεία έχει συμφωνήσει με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, στα τέλη Απριλίου θα παραδοθεί προς χρήση το κεντρικό κτίριο της Β΄ Φάσης ενώ στις αρχές του καλοκαιριού θα παραδοθεί το υπόλοιπο λειτουργικό τμήμα του έργου ώστε να έχει ολοκληρωθεί το 80% περίπου των προβλεπόμενων από τη μελέτη εργασιών.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα τηρηθεί, γεγονός που διαπιστώθηκε και από την επίσκεψη κλιμακίου ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου στην Ηγουμενίτσα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Ο κ. Μπέζας δήλωσε, «πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενώ το έργο της Β΄ Φάσης είχε αποφασισθεί να τερματιστεί με την παράδοση του λειτουργικού τμήματος στις αρχές του καλοκαιριού, το αρμόδιο Υπουργείο τροποποίησε πρόσφατα τον αρχικό σχεδιασμό διασφαλίζοντας τους αντίστοιχους πόρους, και έτσι, μετά την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, η εργολαβία θα συνεχισθεί με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανάδοχος εταιρεία να παραμείνει στην Ηγουμενίτσα για ένα επιπλέον χρόνο και να εκτελεστούν όλες οι εργασίες που προβλέπονται στην μελέτη του έργου και δεν περιλαμβάνονται στο λειτουργικό τμήμα, όπως το κτίριο ΣΕΓΚΕΝ και ο κάθετος στο κρηπίδωμα της Α΄ Φάσης προβλήτας πλαγιοδέτησης (απαραίτητος για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων)».
Σήμα κινδύνου για τον άξονα
Σαγιάδα – Άγιοι Σαράντα
Η ελληνική πλευρά, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του έργου προτίθεται να πραγματοποιήσει περαιτέρω συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (αλβανική κυβέρνηση κλπ) και στο κατάλληλο επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψη του έργου και να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την επιτυχή ολοκλήρωσή του.
Την απάντηση αυτή έδωσε εξάλλου ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του έργου του Οδικού Άξονα Σαγιάδα- Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα στη νότια Αλβανία.
Η απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών, έχει ως ακολούθως:
«Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του έργου «Οδικός Άξονας Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα» στη νότια Αλβανία και την ιδιαίτερή του συμβολή στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη, έχει θέσει την επιτυχή ολοκλήρωσή του ως προτεραιότητα.
Ως γνωστό, το έργο βρίσκεται, επί της παρούσης, σε αναστολή, παρ’ όλο που η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη διμερή συμφωνία κατά τη φάση της κατασκευής. Αιτία είναι η εμφανής αδυναμία της Αλβανικής πλευράς να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει τις εναπομείνασες εργασίες, στον προϋπολογισμό του 2012.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί, ήδη, σε ενέργειες, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχιση του έργου.
Σε τεχνικο-οικονομικό επίπεδο, ο Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών για το εν λόγω έργο έχει προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των έως τώρα εκτελεσθεισών εργασιών και των δαπανών αυτών, ώστε να είναι ευχερέστερος ο προσδιορισμός των υπολοίπων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου και το ποσό της χρηματοδότησης που αφορά στην ελληνική και αλβανική πλευρά.
Περαιτέρω, δρομολογείται συνάντηση, αρχικώς, με την αλβανική αναθέτουσα αρχή, ήτοι το Αλβανικό Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα στη συνέχιση του έργου και να διερευνηθούν μελλοντικές απαραίτητες ενέργειες.
Η Πρεσβεία μας στα Τίρανα, εξάλλου, βρίσκεται σε επαφή με τα αρμόδια αλβανικά Υπουργεία για την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση κάθε εξέλιξης σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της Αλβανίας και την ολοκλήρωση υλοποίησης του έργου.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκ μέρους της Αλβανίας πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της χώρας των απαραίτητων κονδυλίων. Εντούτοις, σε συνέχεια παραστάσεών μας, η αλβανική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι προωθείται η ολοκλήρωση του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προτίθεται να πραγματοποιήσει περαιτέρω συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και στο κατάλληλο επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψη του έργου και να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την επιτυχή ολοκλήρωσή του».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος