Απρ
16

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια Νοσοκομεία
Εκτύπωση

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια Νοσοκομεία

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πλήρη λειτουργία Τμημάτων και Κλινικών - Αν δεν αναστραφεί η πορεία υποβάθμισης των νοσοκομείων θα θρηνήσουμε θύματα, υποστηρίζουν οι γιατροί της Ηπείρου

Καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων χτυπούν οι γιατροί που εργάζονται σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου, καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνουν πως τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν πολλές φορές σε αδυναμία πλήρης λειτουργίας αρκετών τμημάτων και κλινικών.
Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς είναι πολλές και σε κάθε περίπτωση είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά πιθανώς και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις οι νέες συγχωνεύσεις που προωθούνται και οι νέοι οργανισμοί που δρομολογούνται δημιουργούν νέες αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και τους νοσηλευτές να αδυνατούν πολλές φορές να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα, αφού οι ασθενείς αυξάνονται και το προσωπικό μειώνεται.
Έτσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση, με αποτέλεσμα αύριο Τετάρτη να πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, τη στιγμή που την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας πραγματοποιούν 6ωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Γιατροί και νοσηλευτές διεκδικούν ανατροπή των «μνημονιακών πολιτικών», που έχουν ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων. Απεργούν επίσης κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, προσλήψεις προσωπικού και καθολική, δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.
Στην Ήπειρο, τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα σήμερα νοσοκομεία όπως αυτά της Πρέβεζας, της Άρτας και των Φιλιατών να υπολειτουργούν, καθώς δεν υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί.
Αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των προαναφερομένων νοσοκομείων είναι να έχουν αυξηθεί σήμερα οι διακομιδές προς το «Χατζηκώστα» και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο με συνέπειες φυσικά και στη λειτουργία των δύο αυτών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
«Έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο και αν δεν αναστραφεί αυτή η πορεία θα θρηνήσουμε ακόμη και θύματα, αφού οι πολίτες θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να βρουν την περίθαλψη που χρειάζονται. Αυτό είναι το αίτημα της απεργίας. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τα νοσοκομεία, αλλά να παρακινήσουμε τον κόσμο να ενώσει τη φωνή του μαζί μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Τάκης Νικολόπουλος.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου πρόκειται να συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση, ενώ στα Γιάννενα θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στις 10:30 το πρωί.
Στο μεταξύ, με λιγότερες κλίνες μένει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων από το νέο Οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου που προβλέπει 10 έναντι 14 που λειτουργούν σήμερα.
Συνολικά σε όλη τη χώρα μειώνονται κατά 160 οι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον στα Γιάννινα η ΜΕΘ μετατρέπεται από δημόσια κλινική σε πανεπιστημιακή, κάτι που τυπικά σημαίνει πως χάνονται οι οργανικές θέσεις των γιατρών που εργάζονται σε αυτή.
Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι αφενός δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες και αφετέρου γιατροί υψηλού επιπέδου που έχουν δώσει όλες τους τις δυνάμεις για την στήριξη της Μονάδας, είτε μετακινούνται, είτε εξαναγκάζονται σε παραίτηση.
«Επιπλέον επειδή δεν είμαστε μόνο αριθμοί και οικονομικά στοιχεία, πρέπει να σημειώσω την απαξιωτική και προσβλητική για τους γιατρούς αυτή αναφορά στην Υπουργική Απόφαση, όπου αναφέρονται απλώς ως ανθρώπινο δυναμικό, αναδεικνύοντας πόσο αδίστακτοι και αναξιοπρεπείς είναι αυτοί  που μας κυβερνούν και λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις», κατέληξε.
Παρέμβαση της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να Ζεις»
Εξάλλου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη «Ήπειρος. Τόπος να ζεις» προτείνει την άμεση συζήτηση του θέματος της λειτουργίας του νοσοκομείου Πρέβεζας.
«Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκούς υποβάθμισης της λειτουργίας του γενικού νοσοκομείου της Πρέβεζας» αναφέρεται στην επιστολή. «Οι περικοπές στις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα αλλά πολύ περισσότερο οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχουν οδηγήσει τους γιατρούς του νοσοκομείου σε απόγνωση. Τα συνεχή διαβήματα τόσο της διοίκησης του νοσοκομείου όσο και του συλλόγου των εργαζομένων και των γιατρών έχουν πλέον γίνει κραυγές απελπισίας.
Ειδικότερα:
- Το νεφρολογικό τμήμα έχει μείνει με ένα γιατρό και απειλείται με κλείσιμο
- Η έλλειψη αναισθησιολόγων οδηγεί κατά τα 2/3 του μήνα σε αδυναμία λειτουργίας οποιουδήποτε χειρουργείου – ακόμα και γέννας
- Το παιδιατρικό τμήμα για το 1/3 του μήνα δεν είναι σε θέση να καλύψει εφημερίες
- Η παθολογική κλινική έχει φτάσει στα όρια με άμεσο κίνδυνο να βάλει λουκέτο μετά τις 20 Απρίλη».
Και συνεχίζει η επιστολή «επειδή η κατάσταση είναι τραγική θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να τεθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως επείγουσας σημασίας και να κληθούν να καταθέσουν τα δεδομένα και τις προτάσεις τους η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος