Σεπ
28

Έργα ουσίας για την βελτίωση της καθημερινότητας
Εκτύπωση

Έργα ουσίας για την βελτίωση της καθημερινότητας

Αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο των αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων στο ιστορικό κέντρο (Μπεζεστένια) των Ιωαννίνων - Εγκρίθηκε από το δήμο Ιωαννιτών και η δημοπράτηση των πρώτων μικρών έργων του προγράμματος αναβάθμισης ποιότητας ζωής

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει τις επόμενες κιόλας εβδομάδες η προσπάθεια του δήμου Ιωαννιτών και της παρούσας δημοτικής αρχής για την υλοποίηση έργων με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την βελτίωση της καθημερινότητας στο δήμο.
Ήδη, από το Πρόγραμμα Ποιότητας Ζωής εγκρίθηκε η δημοπράτηση των πρώτων έργων που είχε ανακοινωθεί πριν από έναν περίπου μήνα και έτσι τρεις από τις παρεμβάσεις που έχουν υπολογιστεί με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ περνούν άμεσα στο στάδιο της κατασκευής.
Ταυτόχρονα χθες αναδείχθηκε στην επαναληπτική διαδικασία, προσωρινός ανάδοχος για το έργο «αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων».
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του δήμου Ιωαννιτών με στόχο την ολοκλήρωση του δικτύου πεζοδρόμων της πόλης, έτσι ώστε να αλλάξει πλήρως η εικόνα από την κεντρική πλατεία μέχρι την παραλίμνιο.
Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά η κίνηση των οχημάτων, θα δοθεί η δυνατότητα για αύξηση των μετακινήσεων με τα πόδια και θα αναδειχθεί ο εμπορικός και ιστορικός ιστός της πόλης με παράλληλη αναβάθμιση των παραδοσιακών συνοικιών.
Για το έργο των αναπλάσεων στα Μπεζεστένια προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η Ιόνιος Τεχνική με ποσοστό έκπτωσης 52,07%, ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, θα πεζοδρομηθούν όλοι οι δρόμοι που περιβάλλονται από τις οδούς Κουντουριώτη, Τοσίτσα, Ευαγγελίδη, Κάτσαρη, Ζάππα, Καλάρη και παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα οδών ήπιας κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η πεζοδρόμηση στις ακόλουθες οδούς:
1. Γοργόλη : πεζοδρόμηση στο υπόλοιπο τμήμα της, από Φιλίτου έως Ζάππα.
2. Χρήστου Ευθυμίου : Πεζοδρόμηση από οδό Ζάππα έως την Κουντουριώτη.
3. 1η Πάροδος οδού Κουντουριώτη  :από Κουντουριώτη έως Χρ. Ευθυμίου.
4. Αν. Φιλίτου: πεζοδρόμηση του υπόλοιπου τμήματος,  από Ευθυμίου έως Ζάππα.
5. Μαρούλη
6. Σκουφά
7. Πάροδος οδού Ζάππα
8. Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στο Ο.Τ. 27 της οδού Κουντουριώτη:
9. Γεναδίου από Σκουφά έως Ζάππα.
10. Κοιν. Χώρος Τοσίτσα  : ο κοινόχρηστος χώρος που δημιουργείται στην συμβολή των οδών Τοσίτσα και Κουντουριώτη, επιφάνειας 577,10τ.μ.                                                 
11. Τοσίτσα  : Πεζοδρομείται έως Πατριάρχη Ευαγγελίδη.
Σε πεζοδρόμους ήπιας κυκλοφορίας μετατρέπονται:
1. Γεναδίου από Πατρ. Ευαγγελίδη έως Ζάππα
2. Ζάππα από Ανεξαρτησίας έως Κουντουριώτη
3. Κάτσαρη από πλατεία έως Ζάππα
4. Σωτηρ. Σκίπη από Κουντουριώτη έως Γεναδίου
5. Σωτηρ. Σκίπη από Γεναδίου έως Κάτσαρη
6. Οι οδοί περιμετρικά πλατείας Χατζηκώστα (Πατρ.Ευαγγελίδη –Κάτσαρη)
Η σύνδεση των πεζόδρομων γίνεται μέσω των κεντρικών οδών Ανεξαρτησίας, Κάλαρη,  Κουντουριώτη, Ζάππα, Πατριάρχη Ευαγγελίδη, Κάτσαρη και Γεναδίου.
Τα έργα στο πρόγραμμα
Ποιότητας Ζωής
Το πρόγραμμα Ποιότητα Ζωής έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ, έχει εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και αποσκοπεί στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Τα πρώτα έργα για τα οποία εγκρίθηκε η δημοπράτηση είναι:
- Συντήρηση υποδομών της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 300 χιλιάδες ευρώ.
- Συντήρηση υποδομών της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου με προϋπολογισμό 150 χιλιάδες ευρώ.
- Ανακατασκευή ασφαλτοστρωμένων οδών στο Δήμο Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 70 χιλιάδες ευρώ.
«Πριν από έναν μήνα αποφασίστηκε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα μικρά έργα, αυτά που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα του Δήμου μας.
Περνούμε πλέον στη φάση της υλοποίησης με στόχο το σύνολο των παρεμβάσεων να γίνει πράξη στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό. Έτσι μαζί με τα μεγάλα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ξεκινά μία σειρά παρεμβάσεων σε όλο το εύρος του Δήμου, από άλλους πόρους ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή των έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποιότητας ζωής έγινε μετά από συζήτηση με όλες τις δημοτικές ενότητες.
«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αποτελεί άμεση συνάρτηση των διαθέσιμων πόρων ώστε να μην μετατρέπεται σε μία θεωρητική προσέγγιση.
Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, καταφέραμε να διασφαλίσουμε κονδύλια ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Η αρχή έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την έγκριση δημοπράτησης τριών έργων ύψους 500 χιλιάδων ευρώ και άμεσα θα συνεχίσουμε με την υλοποίηση του υπόλοιπου προγράμματος», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας.
Το Πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:
• Αποκατάσταση οδών και ασφαλτοστρώσεις
• Αποκατάσταση και συντήρηση πεζοδρομίων
• Διάνοιξη οδών από απελευθέρωση ρυμοτομούμενων εκτάσεων
• Αναβάθμιση πάρκων και πλατειών
• Αναβάθμιση παιδικών χαρών
• Αναβάθμιση και δημιουργία αθλητικών χώρων
• Αναβάθμιση και συντήρηση σχολικών εγκαταστάσεων
• Αναβάθμιση παραλίμνιας περιοχής και πλατείας Μαβίλη
• Επεκτάσεις δικτύου ηλεκτροφωτισμού
Οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι και προέρχονται από τις παρακάτω πηγές:
• ΣΑΤΑ
• Κληροδοτήματα
• Επιχορηγήσεις σχολείων
• Πράσινο Ταμείο
• Ίδιοι Πόροι

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος