Μαρ
13

Άμεσα ο χαρακτηρισμός της ως πλημμυρόπληκτης περιοχής
Εκτύπωση

Π.Ε. ΑΡΤΑΣ

Άμεσα ο χαρακτηρισμός της ως πλημμυρόπληκτης περιοχής

 

Στη φάση της υπογραφής από τα συναρμόδια Υπουργεία και της δημοσίευσής της σε ΦΕΚ, είναι ο χαρακτηρισμός της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ως πλημμυρόπληκτης και κατολισθείσας περιοχής (σε ότι αφορά τις ορεινές περιοχές), καθώς επίσης και τα πιστωτικά μέτρα.

Για τα υπόλοιπα άμεσα βοηθήματα (επίδομα άμεσων βιοτικών αναγκών των 586 € και αποζημιώσεις για τον οικιακό εξοπλισμό), έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες από τα αρμόδια Υπουργεία και σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Αυτό προέκυψε, από την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη, σχετικά με ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Π.Ε. Άρτας.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκ μέρους των επίσημων φορέων της Άρτας, συμμετείχαν οι Βουλευτές κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Βασίλης Τσίρκας, εκπρόσωπος του Γιώργου Στύλιου, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κατέρος, ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης και ο Άγγελος Μανώλης ως εκπρόσωπος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Άρτας, καθώς επίσης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι παρουσίασαν στην αρχή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των πλημμυρών και του παγετού και μετέφεραν στους υπουργούς την αγωνία των κατοίκων για την άμεση αποζημίωσή τους και την αποκατάσταση των ζημιών.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Σε ότι αφορά τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, οι διαβεβαιώσεις – δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι:

α). Για το ζωικό κεφάλαιο και τα μελισσοσμήνη, όπου έχει γίνει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, θα δοθούν οι αποζημιώσεις στο χρονικό διάστημα από τέλη Μαρτίου έως το Πάσχα.

β). Για τη φυτική παραγωγή, όσοι παραγωγοί είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν εντός του Μαΐου και οι σχετικές αποζημιώσεις θα είναι ενιαίες για τις ζημιές από τον παγετό και τις πλημμύρες. Οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα εκτιμηθούν μέχρι τέλους Ιουνίου και οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

γ). Σε ότι αφορά το φυτικό κεφάλαιο που σχετίζεται με ιδιοκτήτες που είναι ανασφάλιστοι στον ΕΛΓΑ, όπως και λοιπές ζημιές που έχουν υποστεί αποθήκες, εξοπλισμός κλπ., πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υποβάλλει δυο ξεχωριστούς φακέλους προς χρηματοδότηση στα τέλη του έτους. Οι σχετικοί φάκελοι θ’ αφορούν ξεχωριστά το φυτικό κεφάλαιο και τις αποθήκες-εξοπλισμό κλπ.

Ο δήμαρχος Αρταίων

Για το θέμα των πλημμυρών και των αποζημιώσεων που ακόμη εκκρεμούν, παρενέβει, κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, προτείνοντας να γίνει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις πλημμύρες.

Ειδικότερα, στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων, «Όσον αφορά το θέμα των πλημμυρών, ο Νομός μας ακόμα δεν έχει κηρυχτεί πλημμυρόπληκτος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις. Μπορεί κάποιος να πει ότι η κυβέρνηση είναι νέα και καθυστερεί μα η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια, δεν νομίζω ότι κωλύονται να βγάλουν ένα ΦΕΚ οριοθέτησης. Επειδή εμείς ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε τα προβλήματα από πρώτο χέρι, δεν γίνεται να εμπαίζουμε τους συνδημότες μας με ψεύτικες υποσχέσεις. Εμείς ως δήμος είχαμε ζημιά στα έργα υποδομών 8 εκατομμύρια ευρώ, είχαμε πρόβλημα με το Βιολογικό καθαρισμό της πόλης μας 300.000 ευρώ και τα πληρώσαμε όλα εμείς ως Δήμος γιατί αλλιώς ο Αμβρακικός Κόλπος θα είχε μολυνθεί εάν δεν ενεργούσαμε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος αυτού, παρόλο που θα έπρεπε το κράτος να το αναλάβει. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις πλημμύρες. Θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα έργα μας. Εμείς, όπως γνωρίζετε, θα στραφούμε νομικά κατά της ΔΕΗ για τις πλημμύρες που συνέβησαν αλλά ζητάμε και δωρεάν ρεύμα για τους Αρτινούς.

Οι δήμοι της Π.Ε. Πρέβεζας

Την ίδια ώρα, στην… αναμονή βρίσκονται οι πλημμυροπαθείς Δήμοι στην Πρέβεζα.

Ειδικότερα, στους Δήμους Πάργας και Ζηρού οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών κυρίως σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ στο «αέρα» βρίσκεται το επίδομα για τους πλημμυροπαθείς για την αποκατάσταση των οικοσκευών, κι αυτό γιατί οι Δήμοι δεν διαθέτουν κοινωνική υπηρεσία και μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν, από το τμήμα πρόνοιας του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο πριν τον Καλλικράτη ήταν τμήμα της Νομαρχίας και αφορούσε όλο το νόμο.

Δύσκολη όμως είναι και η διαδικασία αποζημίωσης για τους μη ασφαλισμένους στον ΕΛΓΑ. Η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου έχει ολοκληρωθεί και όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ θα πληρωθούν, ενώ υπάρχει πρόβλημα για όσους δεν ασφαλισμένοι αλλά και για τα αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και για το γεωργικό εξοπλισμό που όπως μας είπανε οι αγρότες δεν ξέρουν πως και αν θα αποζημιωθούν.

Την ίδια στιγμή, καθυστερεί η απόφαση να κηρυχθούν οι περιοχές των Δήμων Ζηρού και Πάργας ως πλημμυροπαθείς, αίτημα που κατατέθηκε από την πρώτη μέρα από την αντιπεριφέρεια Πρέβεζας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου «για να προχωρήσει το αίτημα που καταθέσαμε χρειάζεται υπογραφές, από τρία υπουργεία και μετά να εκδοθεί η σχετική απόφαση».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, που βρέθηκε στην Πρέβεζα, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για αν θα δοθούν πιστώσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και έπληξαν την Ήπειρο.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος