Μαϊ
19

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Αρωγός στις προσπάθειες των ανθρώπων της παραγωγής
Εκτύπωση

Ευρεία σύσκεψη για την κατανομή των βοσκοτόπων και για τις αγροτικές ενισχύσεις

 

Τα ζητήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι μετά την κύρωση των δασικών χαρτών και την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ζίτσας, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου που συμμετείχαν στη σύσκεψη (Τμήμα Προγραμματισμού, Τεχνικές Υπηρεσίες και Γραφείο Υποστήριξης-Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής) παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου να προχωρήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σταθούν στο «πλευρό» των αγροτών - κτηνοτρόφων του Δήμου και να τους συνδράμουν ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν ευκολότερα τα ζητήματα με τις βοσκήσιμες εκτάσεις και τις επιδοτήσεις τους.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε ο Δήμος Ζίτσας να υποβάλει ενστάσεις επί των εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες ως «Δ» για τις δημοτικές εκτάσεις που έχει έννομο συμφέρον ο Δήμος, έτσι ώστε να μη χαθούν οι επιλέξιμοι βοσκότοποι, μέσω των οποίων ενεργοποιούν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Μέχρι και σήμερα που έχουν ξεκινήσει οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση και ενημέρωση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κύρωσή τους στις εθνικές αγροτικές επιδοτήσεις γι’ αυτό ως Δήμος εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων μας μέσω της υποβολής ενστάσεων για τις δημοτικές εκτάσεις» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προκύπτουν από την εφαρμογή της υπ’αριθμ.558/39122/20-04-2017 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατανομή των βοσκοτόπων.

«Οι κτηνοτρόφοι με την τελευταία απόφαση του Υπουργού εκτιμώ πως θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ιδιότυπη «ομηρία» καθώς χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων προβλέπω πως θα χάσουν εισοδήματα που προέρχονται από επιδοτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος καλώντας το Υπουργείο να σταματήσει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την κατάρτιση των Διαχειριστικών Σχεδίων .όσκησης.

«Έπρεπε να έχουν καταρτισθεί χθες. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις ενισχύσεις που τόσο έχουν ανάγκη οι κτηνοτρόφοι μας και να τους αποδείξουμε ότι τους στηρίζουμε στην πράξη και όχι στα λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας και κάλεσε το Υπουργείο να μη μεταθέτει τις ευθύνες του με τροπολογίες και αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε πως «οι αγρότες – κτηνοτρόφοι θα έχουν το Δήμο Ζίτσας σύμμαχο και αρωγό τους στις προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά για να κρατήσουν «ζωντανό» τον πρωτογενή τομέα που κατά κοινή ομολογία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Δυστυχώς όμως  όπως αποδεικνύεται και με την απόφαση που υπέγραψε τον Απρίλιο ο αρμόδιος Υπουργός, ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και εξουσιών συρρικνώνει όλο και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Εμείς δε μπορούμε και δε θέλουμε να τους ακολουθήσουμε σε αυτό το καταστροφικό δρόμο», κατέληξε ο κ. Πλιάκος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος