Σεπ
14

Προβληματισμός για την εξεταστική περίοδο στο Πανεπιστήμιο
Εκτύπωση

Ο συντονισμός των δράσεων των Πανεπιστημιακών καθηγητών και η μορφή του αγώνα τους ενάντια στο νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απασχόλησαν τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τα μέλη του Συλλόγου συζήτησαν τους τρόπους συντονισμού της δράσης τους με άλλες ομάδες και συλλόγους του Πανεπιστημίου για ένα κοινό μέτωπο αγώνα, τη στάση τους απέναντι στην εφαρμογή διατάξεων του νέου νόμου, αλλά και τις ενέργειες για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Άγγελο Ευαγγέλου η συζήτηση για την άρνηση εφαρμογής διατάξεων του νέου νόμου που έχει ξεκινήσει ευρύτερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι ουσιαστικά «δίκοπο μαχαίρι». Ζητούμενο είναι αν η σχετική απόφαση εφαρμοστεί από όλους και αν κατά την εφαρμογή των διατάξεων θα υπάρχει η αντίθετη άποψη στα συλλογικά όργανα που θα προκύψουν στο χώρο των Πανεπιστημίων.
Θέση τους είναι πως ο νόμος μπορεί να αλλάξει με άλλο νόμο και γι’ αυτό θα παλέψουν οργανωμένα και με προτάσεις συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία υπάρχει για την εξεταστική περίοδο στα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε όσα τμήματα τελούν υπό κατάληψη οι διαδικασίες δεν είχαν προχωρήσει, ενώ μέχρι χθες σε κατάληψη βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου σε όσα τμήματα δεν τελούν υπό κατάληψη γίνονται κανονικά οι εξετάσεις και σε όσα τελούν δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από την πλευρά των πανεπιστημιακών καθηγητών με απόφαση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ. Όμως, δεν παύει να υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική, καθώς ο νέος νόμος θέτει στενά χρονικά περιθώρια τόσο για τις εξετάσεις, όσο και για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Χθες αργά το απόγευμα, η Γενική Συνέλευση των Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, με συμμετοχή στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην πόλη και το Πανεπιστήμιο, καθώς και να συμμετάσχει στο συντονιστικό όργανο των συλλόγων ΔΕΠ στην Αθήνα.
Ακόμη τα μέλη ΔΕΠ καλούν τον Πρύτανη να μην υπογράψει την διαπιστωτική πράξη για τη σύσταση της επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές των μελών του Συμβουλίου του νέου νόμου και να συγκαλέσει άμεσα την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, ενώ θα συμμετέχουν και στην πανελλαδική απεργία  την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος