Σεπ
14

«Γαλάτικη» επιδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Εκτύπωση

«Γαλάτικη» επιδρομή έχει γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων, όπου ο Αστερίξ και …η παρέα του θα φιλοξενηθούν από την Πέμπτη μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, στην έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του «Αστερίξ».
Την έκθεση έχει διοργανώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη ΜΑΜΟΥΘ Comics, με αφορμή τον εορτασμό των πενήντα χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του «Αστερίξ».
Με τίτλο «50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στην Ήπειρο» η έκθεση υποστηρίζεται από την Εταιρεία των Φίλων των Αρχαιολογικού Μουσείου και τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Ιωαννίνων και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα.
Η πρωτοβουλία για την φιλοξενία της έκθεσης ανήκει στην Αρχαιολόγο Ιουλία Κατσαδήμα και στηρίχθηκε ασμένως από τον πρώην Διευθυντή Κωνσταντίνο Ζάχο και τον σημερινό Διευθυντή Κωνσταντίνο Σουέρεφ, ο οποίος προλογίζοντας τόνισε τον διάλογο του παρόντος και του παρελθόντος που δημιουργεί η έκθεση αυτή καθώς και τον στόχο του Μουσείο να προσελκύσει ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία.
«Ο Αστερίξ παραμένει ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους ήρωες και αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρει τον κόσμο. Με την έκθεση αποσκοπούμε να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε μικρούς και μεγάλους σε αυτό του χώρο όπου οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω για το 50 π.χ, οπότε διαδραματίζονται οι ιστορίες. Κάνουμε πράξη αυτό που είναι στην πραγματικότητα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τριάντα τέσσερις πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα που προέρχονται από όλα τα τεύχη που έχουν σχεδιαστεί από το 1959 έως το 2009, με τους ήρωες των ιστοριών (Αστερίξ, Οβελίξ, Πανοραμίξ, κλπ), ο γαλατικός τρόπος ζωής, (γαστρονομία, καβγάς, φιλία κλπ), οι πόλεις τους (Λουτέτια, σημ. Παρίσι), οι γείτονες των διάσημων πρωταγωνιστών (Βέλγοι, Ελβετοί, κλπ) και ασφαλώς οι Ρωμαίοι (λεγεωνάριοι, ρωμαϊκά κτίρια κλπ).
Η έκθεση πλαισιώνεται με αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, για τις οποίες μίλησε η κ. Κατσαδήμα, προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδευτικός χαρακτήρας της και συνδυάζεται με προβολή σε βίντεο, κινουμένων σχεδίων. Συγχρόνως, με αφορμή τον Αστερίξ και τους Γαλάτες του, γίνονται αναφορές στους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου (279 π.Χ), στους Κέλτες Δρυίδες και τους ιερείς του Διός στη Δωδώνη, στην ιερή βελανιδιά και τη λατρεία του θεού στο ηπειρωτικό ιερό.
«Μέσα από τον Αστερίξ και τις ιστορίες του προσπαθούμε να δούμε την Ηπειρωτική αρχαιότητα με άλλα μάτια. Οι Γαλάτες είχαν έρθει στην  Ήπειρο έξι γενιές πριν για να πολεμήσουν στο πλευρό του Πύρρου», σημείωσε η κ. Κατσαδήμα.
Πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν την έκθεση απεύθυνε η γραμματέας του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χρ. Μέμου, επισημαίνοντας πως ο ανυπότακτος Γαλάτης έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και έχει πουλήσεις 325 εκ. αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011, και ώρα 20.00 το βράδυ και εκτιμάται πως η έκθεση θα παραμείνει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος