Ιουλ
15

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Oδηγίες για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών
Εκτύπωση

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με ανακοίνωσή της αναφέρεται στη λειτουργία των δημοτικών/λαϊκών αγορών στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και στους ελέγχους που πραγματοποιούνται για την τήρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους.

Όπως σημειώνει «μέσα στα προβλεπόμενα θεσμικά πλαίσια και με την συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων υλοποιήθηκε ένα από τα χρόνια αίτημα καταναλωτών, παραγωγών και επαγγελματιών αναφορικά με την λειτουργία λαϊκών αγορών σε χώρους επιλογής των Δήμων».

Αναλυτικότερα:

Α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων σήμερα λειτουργούν έξι λαϊκές αγορές και μία Δημοτική αγορά.

1. Σεισμόπληκτα, κάθε Δευτέρα συμμετέχουν συνολικά 80 πωλητές εκ των οποίων 56 παραγωγοί και 24 έμποροι.

2. Αμπελόκηποι, κάθε Τρίτη συμμετέχουν συνολικά 68 πωλητές εκ των οποίων 52 παραγωγοί και 16 έμποροι.

3. Βρυσούλα, κάθε Τετάρτη συμμετέχουν συνολικά 43 πωλητές εκ των οποίων 33 παραγωγοί και 10 έμποροι.

4. Πεντέλη, κάθε Πέμπτη συμμετέχουν συνολικά 60 πωλητές εκ των οποίων 45 παραγωγοί και 15 έμποροι.

5. Ανατολή, κάθε Παρασκευή συμμετέχουν συνολικά 46 πωλητές εκ των οποίων 32 παραγωγοί και 14 έμποροι.

6. Καρδαμίτσια, κάθε Σάββατο συμμετέχουν συνολικά 40 πωλητές εκ των οποίων 30 παραγωγοί και 10 έμποροι.

Η Δημοτική Αγορά στον χώρο της Αγίας Μαρίνας λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής.

Β) Στην Π.Ε. Άρτας λειτουργεί μια Δημοτική Αγορά όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής. Δεν λειτουργούν λαϊκές αγορές.

Γ) Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας λειτουργούν τρεις Δημοτικές Αγορές ήτοι μια στην Ηγουμενίτσα όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής, μία στους Φιλιάτες κάθε Πέμπτη και μία στην Παραμυθιά κάθε Σάββατο.

Δ) Στην Π.Ε. Πρέβεζας λειτουργούν δύο λαϊκές αγορές, μία στην Πάργα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή και μία στο Καναλάκι κάθε Σάββατο.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών δίνει την δυνατότητα σε παραγωγούς και εμπόρους να προσφέρουν φρέσκα προϊόντα ποιοτικά καλά και ανταγωνιστικά στις τιμές, και στους καταναλωτές και ειδικότερα σε αυτούς με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους με μικρό κόστος και με πολλές δυνατότητες επιλογής.

Απαιτείται καλή οργάνωση και εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας αυτών με συστηματικούς ελέγχους με ενίσχυση της επαγγελματικής και καταναλωτικής συνείδησης.

Από πλευράς ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει η Περιφέρεια γίνονται έλεγχοι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο περί υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ώστε να μην υπάρχουν καταστρατηγήσεις που θα αποβούν σε βάρος των συμφερόντων τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών και εμπόρων που συμμετέχουν σε αυτές.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Έλεγχοι επίσης γίνονται και από τα κλιμάκια ελέγχου που έχουν συγκροτηθεί με σχετική απόφαση σε όλους τους παραθαλάσσιους χώρους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος