Οκτ
13

ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑ - Νέες προοπτικές για ανάπτυξη του κλάδου
Εκτύπωση

Ποια τα οφέλη από το μνημόνιο συνεργασίας του Σωματείου Ασημουργών και του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών Ιωαννίνων με τον Σύλλογο Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης

 

Μια νέα σημαντική προσπάθεια για να «ξαναζωντανέψει» η τέχνη της ασημουργίας, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό για τους Γιαννιώτες αργυροχρυσοχόους, μετά την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας το Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών Ιωαννίνων με τον Σύλλογο Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης.

Εδώ και αρκετό καιρό και κυρίως τα χρόνια της κρίσης τα επαγγέλματα αυτά αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα, τουλάχιστον στην πόλη της αργυροχοΐας, όπως είναι τα Γιάννενα.

Όμως από τη μία η λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας και της Διαδραστικής Αίθουσας του ΚΕΠΑΒΙ και από την άλλη η υπογραφή του προαναφερόμενου μνημονίου, δίνουν νέα προοπτική για την ανάπτυξη του επαγγέλματος και της παραδοσιακής τέχνης.

Η ενοποίηση των δυνάμεων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων συζητήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη της διοίκησης του Συλλόγου από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα, που είχε ως επιστέγασμα την υπογραφή δύο Μνημονίων συνεργασίας με τους δύο τοπικούς Συλλόγους.

Η τελετή υπογραφής των Μνημονίων Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, με το Σύλλογο Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών Ιωαννίνων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων και με το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων Φαίδων Ηλίας σε δηλώσεις του τόνισε, ότι ίσως είναι μία καλή ευκαιρία για την τέχνη της αργυροχοΐας στα Γιάννενα, να ξαναζωντανέψει, αφού είχε φτάσει στο χειρότερο δυνατό σημείο τα τελευταία χρόνια.

«Το Μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα του κλάδου, την επεξεργασία και ανάπτυξη κοινών ενεργειών στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών των συλλόγων και την δημιουργία συναντίληψης διοικητικών συλλογικών δράσεων. Φαίνεται, ότι μετά την ώθηση που έδωσε το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το επάγγελμα αρχίζει να παίρνει και πάλι μπροστά», σημείωσε ο κ. Ηλίας, που αναφέρθηκε παράλληλα και στη σημαντική βοήθεια που προσφέρει η συμμετοχή του κλάδου σε διεθνείς εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου μάλιστα, προβλέπεται και η συμμετοχή του Σωματείου Ασημουργών με εκθέτες στην κλαδική έκθεση «Κόσμημα» εντός των επόμενων ημερών.

Τιμούν την Ηπειρώτικη

Αργυροτεχνία

Εξάλλου, ο Σύλλογος Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων πραγματοποίησε εκπαιδευτική αποστολή στο Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στις 8 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα.

Τα 25 μέλη και φίλοι του Συλλόγου, που συμμετείχαν στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την παραδοσιακή τέχνη της αργυροχοΐας.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Κατά την επίσκεψη στο μουσείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Καλπακίδης προσέφερε στην Διευθύντρια του Μουσείου Αγνή Δρίμτζια τιμητική πλακέτα για την συμβολή του μουσείου στη διάσωση των τεχνικών και των δημιουργημάτων της Ηπειρώτικης Αργυροτεχνίας, σε ανταπόδοση η κα. Δρίμτζια προσέφερε στον Πρόεδρο του Συλλόγου τον τόμο «Η Αργυροτεχνία στην Ήπειρο».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος