Οκτ
13

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Νέο «όχι» για τα ταμειακά διαθέσιμα
Εκτύπωση

 

Με μία θεσμικού περιεχομένου προσθήκη το Σώμα, επικαιροποίησε την προηγούμενη απόφαση για τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος – Ομόφωνη απόφαση για στήριξη των μελών του Συλλόγου Συζύγων θανόντων από τα Γιάννενα για αλλαγή του νόμου χηρείας

 

Το δικό του «όχι» στην μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, είπε για δεύτερη φορά, μέσα σε δυο χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Σώματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, προχώρησε χθες, στην επικαιροποίηση του ψηφίσματος που είχε εκδοθεί πριν από περίπου 2,5 χρόνια σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την προσθήκη να κινηθεί η ΚΕΔΕ δικαστικά καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο.

Το Σώμα, επέμεινε ουσιαστικά στην άρνησή του με αυξημένη πλειοψηφία αφού με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν όλες οι παρατάξεις, με κάποιες διευκρινίσεις από τη μειοψηφία, ενώ η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» μειοψήφισε.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, δεν είναι πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά το συγκεκριμένο ζήτημα αφού είχε διατυπώσει τις απόψεις του πολύ τεκμηριωμένα και με σαφή επιχειρηματολογία και το 2015.

«Το οικονομικό περιβάλλον του 2015 είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό και τέτοιες μονομερείς αποφάσεις δημιουργούν κακό κλίμα στην αγορά», σημείωσε αρχικά ο Δήμαρχος ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία, με ευθύνη της κυβέρνησης, μιας σοβαρής συζήτησης για την αυτοτέλεια των οικονομικών της αυτοδιοίκησης.

«Ακόμα και τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή του Καλλικράτη για το κομμάτι της οικονομικής αυτοτέλειας δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Εμείς ζητάμε να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για τη συνολική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν αγγίζει αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων είναι αντίθετη σε μονομερείς αποφάσεις ενώ παράλληλα θύμισε πως οι Δήμοι έχουν δει τους πόρους τους να μειώνονται κατά 60% τα τελευταία χρόνια κατορθώνοντας όμως να κρατούν όρθια την κοινωνία.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ταμειακά διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις του Δήμου.

Όπως είπε στις 30/9/2017 ο Δήμος Ιωαννιτών είχε στους λογαριασμούς του τα εξής ποσά: 3 εκ. ευρώ «κλειστά» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και 19 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, κάτι που επέτρεπε έως σήμερα την άνεση στο Δήμο Ιωαννιτών να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Αντιδράσεις

Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, ότι δεν μπορεί τα χρήματα των δήμων να αποτελούν πεδίο συναπόφασης για την αξιοποίησή τους με την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς έτσι αμφισβητείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Διαφορετικές ήταν οι επιμέρους ερμηνείες για τους λόγους για τους οποίους επανέρχεται μετά από δύο και πλέον χρόνια το θέμα.

Ο Λ. Νάτσης από την πλευρά του επισήμανε πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό, επιμένοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και χρειάζεται διαφορετική διαχείριση και αξιοποίησή τους.

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως, αν επενδύαμε με διαφορετικό τρόπο αυτά τα χρήματα, να κερδίζουμε περισσότερα από τους τόκους που εισπράττουμε σε ετήσια βάση», σημείωσε.

Παρεμφερής ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μπαρτζώκα που ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο του Δήμου να επενδύσει τα ταμειακά διαθέσιμα χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνο» να βρίσκονται απλώς ως διαθέσιμα στην τράπεζα.

Στο πλευρό

των συζύγων θανόντων

Εξάλλου, τη στήριξη του αιτήματος των μελών του Συλλόγου Συζύγων θανόντων από τα Γιάννενα για αλλαγή του νόμου χηρείας που περικόπτει σε μεγάλο βαθμό τα οριστικά ποσά των συντάξεων χηρείας που θα δίνονται εφεξής σε επιζώντες συζύγους και παιδιά αποφάσισε να δώσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Όπως εξήγησε στο Σώμα εκπρόσωπος του Συλλόγου, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μια σειρά αρνητικών διατάξεων τόσο σε ότι αφορά την έκδοση μίας οριστικής σύνταξης χηρείας όσο και για το πόσο που λαμβάνουν ανάλογα με το τη ηλικία τους οι επιζώντες σύζυγοι.

Αυτό που ζητά ο Σύλλογος είναι η απόσυρση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου και η επαναφορά των προηγούμενων διατάξεων.

«Το αίτημα είναι σαφέστατα δικαιότατο, ζούμε σε ένα περιβάλλον που κάποιες αποφάσεις υπέρ των αδύνατων κοινωνικά ομάδων θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στο Σύλλογο και να καταθέσουμε ένα ψήφισμα με βάση τα αιτήματά που μας κατατέθηκαν σήμερα», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ενημέρωση

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Υποδομών σχετικά με το θέμα του ανεφοδιασμού με καύσιμα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Όπως είπε ο Δήμαρχος «ήταν μια συνάντηση ουσίας με ένα καλό αποτέλεσμα». Τέλος ενημέρωσε και για την απόφαση διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννινα το διάστημα 1-3 Δεκεμβρίου.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Γιωτίτσα

Το Δημοτικό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην Προέδρού του, Δημήτρη Γιωτίτσα.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Ο σημερινός πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Παπαδιώτης, σημείωσε πως είναι «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε με την παρουσία και το έργο του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος