Νοε
02

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Αιχμή του δόρατος η κοινωνική αλληλεγγύη
Εκτύπωση

 

Από τα Γιάννενα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο τις προτάσεις του κόμματος

της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Υγεία, την ασφάλιση και την κοινωνική αλληλεγγύη,

παρουσιάζοντας το σχέδιο της Ν.Δ. για όσους χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη

 

 

Την αγωνία του για τα προβλήματα των πολιτών της χώρας, κυρίως αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση των τελευταίων ετών, εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με στόχο την αμέριστη βοήθεια στις κοινωνικές ομάδες που φτωχοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις η Νέα Δημοκρατία, στο 3ο προσυνέδριό της, που έγινε χθες, παρουσία πλήθους κόσμου, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, παρουσίασε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατία για την Υγεία, την ασφάλιση και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως όταν ο ίδιος μιλά για πολιτική έχει στο μυαλό του τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας.

«Αυτούς που, τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε χειρότερη. Η στήριξή τους είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όχι μόνο για λόγους ανθρωπιάς. Αλλά γιατί αυτό είναι ο αξιακός κώδικας και ο πυρήνας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η κοινή μοίρα που συνδέει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά σε βάρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους.

«H Κυβέρνηση προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Μια νέα γενιά εργαζόμενων με πενιχρούς μισθούς. Προκάλεσε και ανέχεται συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Με εργαζόμενους που δεν πληρώνονται όσα συμφωνούν και εργάζονται περισσότερο από όσο πληρώνονται. Υπογράφουν για τετράωρα και δουλεύουν οκτάωρα. Στα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τα νοσοκομεία μας έχουν ελλείψεις. Σε προσωπικό και σε εξοπλισμό. Αλλά είναι πραγματικά ντροπή το 2017 οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν γάζες, βαμβάκια και σεντόνια από το σπίτι τους. Κι θέλω να σας το πω όσο πιο απλά γίνεται. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και τα νοσοκομεία ήταν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, θα απαιτούσα από τον αρμόδιο Υπουργό να βρει λύσεις. Όχι να βρίζει τους πολίτες στο διαδίκτυο. Αλλιώς θα τον έστελνα σπίτι του. Η αναίτια παράταση της οικονομικής κρίσης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει φτωχοποιήσει τους Έλληνες και έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην απελπισία. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί τεράστια πληγή», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα από τα Γιάννενα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημκορατίας, προχώρησε στον στόχο του κόμματος του. «Στόχος μας είναι οι ανισότητες να μειωθούν. Όχι κατεβάζοντας όσους είναι ψηλότερα, αλλά ενισχύοντας τους φτωχότερους για να περιοριστούν δραστικά οι άδικες κοινωνικές ανισότητες, που προκαλεί η σημερινή Κυβέρνηση. Και αυτό είναι και η μεγάλη πολιτική διαφορά μας με τη σημερινή Κυβέρνηση της αποτυχίας και της ισοπέδωσης».

Προτάσεις

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης, προχώρησε στην ανακοίνωση συγκεκριμένων προτάσεων του κόμματος του, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα υλοποιήσει ως κυβέρνηση.

Στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημείωσε πως η πολιτική αλληλεγγύη ξεκινά, πάνω από όλα, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Ελάχιστο Κοινωνικό Εισόδημα, για το οποίο τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία το καθιέρωσε και ως κυβέρνηση θα το ενισχύσει, θα το συνεχίσει.

Για τον τομέα της Υγείας σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία θα υλοποιήσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα επιλέγει ο κάθε πολίτης και θα είναι σε θέση να κάνει πρόληψη, να διαγνώσει εγκαίρως, να θεραπεύσει και να παραπέμπει εκείνος, όταν χρειάζεται, τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

«Είναι ντροπή για ένα σύγχρονο Κράτος, ο πολίτης να στέκεται επί ώρες σε μία ουρά για να πάρει τα φάρμακά του. Θα εξαλείψουμε αυτήν την απαράδεκτη ταλαιπωρία. Καθιερώνουμε την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και όλους τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες, καταργώντας τη ντροπιαστική ταλαιπωρία στην οποία τους έχει επιβάλει η Κυβέρνηση. Το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο το έχουμε εντάξει ήδη στο πρόγραμμά μας. Το ξαναλέω. Τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς θα παραδίδονται στα σπίτια τους κι αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά είπε και τα εξής: «Δεν μπορώ να ανέχομαι να βλέπω συμπολίτες μου με καρκίνο να περιμένουν, πολλές φορές περισσότερο από τέσσερις μήνες, για να κάνουν μια ακτινοθεραπεία. Οι τέσσερις αυτοί μήνες μπορεί να είναι καθοριστικοί για τη ζωή τους. Δεν ανέχομαι να βλέπω διασωληνωμένους ανθρώπους στους διαδρόμους των νοσοκομείων να περιμένουν για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δεν μπορώ να βλέπω αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους στα νοσοκομεία παλαιάς τεχνολογίας που δυσκολεύουν τη διάγνωση και αντιμετώπιση του πολίτη. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή κάποιοι βγάζουν σπυριά όταν ακούνε τη λέξη ιδιωτικό. Η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τις ιδεοληψίες τους».

Σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ. θα καθιερωθεί ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι θα εξετάζονται με προτεραιότητα, θα προχωρήσει η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, θα προχωρήσουν προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, αλλά και ιατρών, που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, θα ενισχυθεί η παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών, δηλ, στα Κέντρα Υγείας και τα πρώην γραφεία του ΙΚΑ, όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν την υγεία θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως.

Για την Κοινωνική Ασφάλιση ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως θα μειώσει τις εισφορές για να διευκολυνθεί η οικονομία να πάρει μπρος και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές - ύφεση - μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία».

Για τον Τομέα αυτόν η Ν.Δ. προτείνει ακόμη: Θέσπιση ενιαίων κανόνων για τους μισθωτούς εξαιρώντας από αυτούς μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Διόρθωση άμεσα όλων των αδικιών που καταγράφονται σήμερα στις συντάξεις χηρείας, καθιέρωση για όλους τους ασφαλισμένους της πλήρης βασικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης.

Η έναρξη του προσυνεδρίου

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι είχε προηγηθεί η έναρξη του προσυνεδρίου, παρουσία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, που παρακολούθησε τις εργασίες και τις εισηγήσεις στις τρεις διαφορετικές μεταξύ τους θεματικές, όπως και πλήθος κόσμου που έδωσε δυναμικό «παρών».

Πριν την κεντρική ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη, το προσυνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του βουλευτή και πρώην υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση που αναφέρθηκε στην πολιτική στόχευση της Ν.Δ μέσα από τα προσυνέδρια έτσι ώστε να επικοινωνήσει τις πολιτικές της θέσεις για μείζονα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης εργασίας της Ν.Δ Μ. Σαλμάς ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Πολιτικές για τη στήριξη των νέων οικογενειών, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις ιδεοληψίες, που χαρακτηρίζουν όπως είπε ακόμη και σήμερα τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ακόμη σε ένα παραγωγικό πλάνο ανάπτυξης μέσα από την κοινωνική οικονομία και πρώτη μας ευθύνη και υποχρέωση είναι να διορθώσουμε τις παράπλευρες συνέπειες των προβλημάτων που επέφερε η τελευταία διετία στην ελεύθερη οικονομία. Παράλληλα όμως να διαμορφώσουμε και ένα πρόγραμμα σύγκλισης του συνόλου των εισοδημάτων για τις κοινωνικές ομάδες, με συμμαχίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Σαλμάς.

Ακολούθησε η εισήγηση του Πάνου Τσακλόγλου, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από την εφαρμογή ενός καπιταλιστικού μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας, για την στήριξη και διαμόρφωση κοινωνικών πολιτικών προτάσεων.

Το ερωτηματολόγιο

Με την έναρξη της πρώτης θεματικής παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης.

Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 14.894 πολίτες, καταθέτοντας τις απόψεις τους.

Με βάση τις απαντήσεις τους οι μετέχοντες:

- Θεωρούν εσφαλμένη και αναποτελεσματική την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με δανεικά.

- Επισημαίνουν ότι η εξασφάλιση δουλειάς αποτελεί σήμερα τον ουσιαστικότερο κοινωνικό στόχο.

- Προτάσσουν την ανάγκη να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των νέων οικογενειών.

- Απαριθμούν ως κύρια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και υλικά.

- Οι μεγάλες αναμονές και η εικόνα εγκατάλειψης στα κρατικά νοσοκομεία είναι αυτά που τους ενοχλούν περισσότερο.

- Συμφωνούν ότι το επαγγελματικό μάνατζμεντ στη διοίκηση των νοσοκομείων και οι συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες, είναι οι ενδεδειγμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση των κρατικών νοσοκομείων.

- Επιθυμούν πιο ενεργό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

- Επιλέγουν τα φορολογικά κίνητρα για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης ως μια πολιτική που θα μπορούσε να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και δίκαιο το ασφαλιστικό σύστημα.

Η μεγάλη συμμετοχή στο ερωτηματολόγιο για το 3ο Προσυνέδριό μας, που υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελεί ασφαλώς επιστημονική δημοσκόπηση, αναδεικνύει εντούτοις το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υγείας και του ασφαλιστικού.

Στο επίκεντρο

η κοινωνική ασφάλιση

Από την άλλη, τα 15 σημεία που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την κοινωνική ασφάλιση παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση για την κοινωνική ασφάλιση που έγινε στα πλαίσια του 3ου προσυνεδρίου της Ν.Δ. που διεξάγεται στα Γιάννενα.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Νότης Μηταράκης Βουλευτής, Αν. Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο οποίος έχει διατελέσει Διοικητής του Ι.Κ.Α. στην περίοδο 1999 – 2004, καθώς και Πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000 -2004). Η κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου - Πεχλιβανίδη, καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας, ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) και Δ/ντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ). Τέλος, η κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη, μαθηματικός - αναλογίστρια, η οποία από το 1995 κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ο κ. Μηταράκης ήταν ο πρώτος που πήρε το λόγο και παρουσίασε δεκαπέντε σημεία πάνω στα οποία η ΝΔ θα κινηθεί για την κοινωνική ασφάλιση. Ο βουλευτής ουσιαστικά παρουσίασε τη ραχοκοκαλιά της σκέψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μεταξύ άλλων προτείνει μείωση των εισφορών, ύπαρξη εθνικής σύνταξης, διάγεια στις εισφορές, εφαρμογή του γραμμικού τρόπου, εξορθολογισμό και εκκαθάριση βάσει των πραγματικών εισοδημάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ σημαντικές είναι και οι προτάσεις αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις όπου, μεταξύ άλλων πρότεινε, ατομικούς λογαριασμούς ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να ξέρει «ότι τα χρήματά του του ανήκουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Κοτζαμάνης που παρουσίασε τα πραγματικά δυσοίωνα στοιχεία που αφορούν στο δημογραφικό. Μέχρι το 2035, οι αλλαγές σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη θα είναι με αρνητικό ισοζύγιο. «Δεν είμαστε μάγοι. Οι προβλέψεις για το μέλλον, είναι γραμμένες στο παρόν. Από τα στοιχεία που έχουμε διαφαίνεται ότι θα υπάρχει μείωση του γενικού πληθυσμού», είπε καλώντας τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα και να εφαρμόσουν μεταξύ άλλων πολιτικές σοβαρές και για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο οποίος έχει διατελέσει Διοικητής του Ι.Κ.Α. στην περίοδο 1999 – 2004, ήταν μεστός στο λόγο του. Στάθηκε στις αλλαγές που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλην της χώρας μας. Συνέδεσε την σημερινή κατάσταση με το ασφαλιστικό ενώ αναφέρθηκε και στην μελέτη που έχουν κάνει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπονται συνολική μείωση εισφορών της τάξης του 30%. Ο κ. Νεκτάριος υποστήριξε ότι όλη η προεργασία βασίζεται στο Σουδικό-Ιταλικό μοντέλο και προβλέπει μεταξύ άλλων ένα ταμείο για όλους: «Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο αμοιβόμενο πολίτη της χώρας» είπε, ασκώντας κριτική σε όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με την δημιουργία πολλών ταμείων για «το βόλεμα κάποιων».

Σήμερα στη Θεσπρωτία

Τέλος, σήμερα Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νομό Θεσπρωτίας.

Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη στα γραφεία της Περιφέρειας στα Ιωάννινα και στη συνέχεια στο ξεκίνημα της περιοδείας του, θα συναντηθεί με κτηνοτρόφους στην Κορύτιανη Θεσπρωτίας.

Ακολούθως, θα επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους.

 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος