Νοε
04

«Μπλόκο» σε οργάνωση που διακινούσε μετανάστες!
Εκτύπωση

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με τη σύλληψη, σε διάφορες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, 11 ατόμων – Μέσα σε έξι μήνες είχαν διακινήσει πάνω από 180 παράνομους μετανάστες, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη ύψους 90.000 ευρώ!

 

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών σε ότι αφορά την παράνομη διακίνηση μεταναστών, πέτυχε τα τελευταία 24ωρα η Ειδική Ομάδα Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί κατάφεραν μετά από ενδελεχή έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους, να εξαρθρώσουν μια πολυμελή εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση εισόδου από την Αλβανία στην Ελλάδα παράτυπων μεταναστών και στην προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας μας.

Η επιχείρηση των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και κατά τη διάρκειά της, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, συνολικά 11 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα το «αρχηγικό» μέλος, ένας 40χρονος Αλβανός, καθώς και άλλα 10 μέλη, έξι Αλβανοί (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 31 έως 53 ετών) καθώς και τέσσερις Έλληνες (τρεις άνδρες, ηλικίας 65, 43 και 66 ετών και μία 30χρονη).

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας 53χρονης Ελληνίδας με αρχηγικό ρόλο, καθώς και 10 ακόμη ατόμων, 8 Αλβανών και δύο Ελλήνων, δύο εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της προανάκρισης, για εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και περί όπλων.

Το ιστορικό

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, προέκυψε η σύσταση δομημένου εγκληματικού κυκλώματος, τουλάχιστον από τον μήνα Μάιο του 2017, που έχοντας ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, δραστηριοποιούνταν σε παράνομες διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών προς το εσωτερικό της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξακριβώθηκε τόσο η δράση της οργάνωσης όσο και ο ακριβής ρόλος των μελών της ενώ εξακριβώθηκε επίσης και η τέλεση δεκάδων περιπτώσεων διακινήσεων μεταναστών, που τελέστηκαν υπό τον έλεγχό της.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους για προώθηση μετανάστες, έρχονταν σε συμφωνία μαζί τους για το αντίτιμο της διακίνησης και στη συνέχεια τους καθοδηγούσαν πεζούς από μη θεσμοθετημένα σημεία και μονοπάτια διέλευσης της Ελληνοαλβανικής μεθορίου και τους μετέφεραν με κάθε είδους οχήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, όπου αρχηγικό ρόλο είχαν ο 40χρονος συλληφθείς Αλβανός και η 53χρονη Ελληνίδα, ενώ συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων ήταν ο 46χρονος Αλβανός, ο οποίος συντόνιζε επιπρόσθετα τις κινήσεις των μεταφορέων.

Ως προς τη δράση της πρώτης ομάδας με αρχηγό τον 40χρονο, διαπιστώθηκε ότι διευθετούσε με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών με οχήματα από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους ενώ η δεύτερη ομάδα με αρχηγό την 53χρονη, ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμό των υπό διακίνηση μεταναστών.

Για την αποφυγή των ελέγχων από τις διωκτικές Αρχές το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διακίνηση όχημα «προπομπό», το οποίο ήταν επιφορτισμένο να ειδοποιεί για σημεία αστυνομικών ελέγχων.

Άλλοι μέθοδοι ήταν επίσης, το δοκιμαστικό δρομολόγιο, πριν την πραγματοποίηση της παράνομης προώθησης και η εναλλαγή δρομολογίων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, καταδεικνύεται η εμπλοκή του κυκλώματος σε τουλάχιστον 77 διακινήσεις περίπου 180 αλλοδαπών, κυρίως Αλβανικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποκόμισε παράνομα κέρδη, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στα 90.000 ευρώ, με τη «χρέωση» για το συγκεκριμένο τρόπο διακίνησης να ανέρχεται κατ΄ άτομο περίπου στα 500 ευρώ.

Στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, έξι οχήματα, εκ των οποίων πέντε αυτοκίνητα και ένα ταξί, ένα πιστόλι των 8 mm, τέσσερα κυνηγετικά όπλα καθώς και μία κάννη κυνηγετικού όπλου, 99 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, γεμιστήρας με ένα φυσίγγιο, ένας φορητός ασύρματος, το χρηματικό ποσό των 3.885 ευρώ και 217 δολαρίων ΗΠΑ, μία αστυνομική ράβδος, τρεις σουγιάδες και 15 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται. Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Και νέες συλλήψεις

για διακίνηση μεταναστών

Εξάλλου, χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, συνελήφθη, στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, στο ύψος της Σκλίβανης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δωδώνης, ένας 32χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, ο οποίος μετέφερε τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 32χρονος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, τέσσερις 18χρονους ομοεθνής του, οι οποίοι στερούνταν νομίμων εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα. Από τις Αρχές, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 32χρονου, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, καθώς και το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, που βρέθηκε στην κατοχή του. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης.

 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος