Νοε
07

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ - Πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας
Εκτύπωση

Στα Γιάννενα για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης και ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης

 

Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας με την ουσιαστική στήριξη και βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας που παράγει σημαντική γνώση στην Ελλάδα, αποτέλεσε το κύριο ζητούμενο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, που ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλη τη χώρα.

Το συνέδριο έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού, Βασίλη Κόκκαλη και όπως αποδείχθηκε από τους ομιλητές και από τους ανθρώπους που παρέστησαν σε αυτό, η μελισσοκομία, αποτελεί σε κάθε περίπτωση, έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, της αγροτικής οικονομίας.

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε δύο βασικά σημεία που καθίστανται αναγκαία για την ανάπτυξη του κλάδου: την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών και την αναγκαιότητα πάταξης των «ελληνοποιήσεων», οι οποίες μαστίζουν και αυτόν τον κλάδο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων και ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης. Ως αποτέλεσμα του τελευταίου δημιουργείται το «παράδοξο», ότι ενώ υπάρχει μεγάλης διεθνής ζήτησης του προϊόντος αυτή δεν συνοδεύεται με αύξηση αλλά με μείωση της τιμής του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου για πρώτη φορά οι παραγωγοί και οι φορείς τους καλέστηκαν και συμμετείχαν ενεργά μαζί με τις υπηρεσίες στον σχεδιασμό των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου: «Για πρώτη φορά δεν κάναμε τίποτα ως ΥΠΑΑΤ χωρίς να σας ρωτήσουμε και έτσι μετά από εξαντλητικό διάλογο κάθε μέτρο έχει πλέον την δική σας σφραγίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Συνέδριο τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη συμμετοχή, μεταξύ αυτών και πολλών νέων, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την προοπτική του κλάδου της μελισσοκομίας, που για πολλά χρόνια ήταν παραγνωρισμένος αφού δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία των επικονιαστών ως αναντικατάστατη «υπηρεσία» στο φυσικό περιβάλλον, στην βιοποικιλότητα και κυρίως στην φυτική παραγωγή.

Το Συνέδριο, διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών.

Οι επαγγελματίες

Κατά την πρώτη ημέρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες του κλάδου, που βρέθηκαν στην πόλη μας, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, παρουσιάστηκαν οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, τη χλωρίδα και τα προϊόντα κυψέλης, ενώ την Κυριακή, συζητήθηκαν από τους φορείς των μελισσοκόμων τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η οργάνωσή του, η Νομοθεσία, οι χρηματοδοτήσεις, οι εκπαιδεύσεις, η επικοινωνία με το Υπουργείο και η εκπροσώπησή του.

Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών

Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στάθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, όπου προωθούνται τα τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το υψηλής ποιότητας μέλι, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να συγκροτηθούν σε ομάδες, οι οποίες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την ένταξη σε προγράμματα και υψηλές επιδοτήσεις.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, για την πιστοποίηση του προϊόντος, ενώ επανέλαβε ότι τα Γιάννενα είναι ο ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία συνεδρίων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη μελισσοκομία, χαρακτηρίζοντας δίκαια αιτήματα του κλάδου, ενώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, γίνονται προσπάθειες εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων μελιού.

Επίσης, την Παρασκευή συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ιωαννίνων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος», Ανδρέα Δημητρίου, όπου συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητος του Υφυπουργού που αφορούν τον Συνεταιρισμό.

Το «παρών» στην έναρξη του συνεδρίου, έδωσαν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Καραγιάννης και Γιάννης Στέφος, οι οποίοι σημείωσαν ότι το ελληνικό μέλι, θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Ειδικότερα, η κα. Μερόπη Τζούφη, υπογράμμισε πως «το παρελθόν μας κληροδότησε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο που κατέρρευσε. Παρά τα ποικίλα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πέρασαν, τα δις πόρων που εκταμιεύτηκαν, τα εξαιρετικά εδαφοκλιµατικά χαρακτηριστικά της χώρας µας και την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της, ο τομέας της αγροτικής οικονομίας βρέθηκε σε πλήρη αποδιάρθρωση και οι παραγωγοί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο».

«Είναι καιρός το ελληνικό μέλι να διεκδικήσει επάξια τη θέση που του αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Για να μπορέσει όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω: Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για τη διαπίστευση της αυθεντικότητας, δημιουργία ετικέτας γνησιότητας και επωνυμίας,

- Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προϊόντος», σημείωσε ο κ Καραγιάννης.

Τέλος, ο κ. Στέφος ως παλιός μελισσοκόμος μίλησε για τις καλές πρακτικές και την αξιοποίηση του μελιού.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Τις εργασίες του συνεδρίου, άνοιξε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστάσιος Ποντίκης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος