Νοε
09

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Η απλή αναλογική και η νέα… κάθοδος Καχριμάνη
Εκτύπωση

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}


Αισιόδοξος για τις περιφερειακές εκλογές του 2019, εμφανίστηκε ο Αλ. Καχριμάνης,
ανεξάρτητα με το πολιτικό σύστημα που θα διεξαχθούν – Στο επίκεντρο των δυο χθεσινών συνεδριάσεων ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς και τα διόδια στους οδικούς άξονες

Την ξεκάθαρη θέση του να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέφρασε στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, δίνοντας έτσι τις δικές του απαντήσεις σε… σενάρια και φήμες των τελευταίων ημερών.
Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης, πέρασε και στην αντεπίθεση αναφορικά με το εκλογικό σύστημα που ενδεχομένως να διεξαχθούν οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση το 2019, επαναλαμβάνοντας πως η απλή αναλογική θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της αυτοδιοίκησης.
Αφορμή, για όλα τα παραπάνω, στάθηκε κατά κύριο λόγο η εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης με τον Κώστα Μπασιούκα ο οποίος μεταξύ άλλων αφού επισήμανε ότι οι παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζονται με την μεταφορά πόρων και όχι μόνο αρμοδιοτήτων πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται σε πολιτικό επίπεδο είναι η διασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων, τουλάχιστον σε σημαντικά ζητήματα.
Έτσι, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, ακολουθώντας ουσιαστικά την πολιτική στάση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου που προωθεί το ζήτημα.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, που ανακοίνωσε ουσιαστικά την κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές του 2019, τονίζοντας πως ο κόσμος της Ηπείρου θα δώσει τόσο μεγάλη δύναμη στην παράταξη που δε θα έχει καμία ανάγκη οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα.
«Η απλή αναλογική, όπως ανέφερα και στο Περιφερειακό Συνέδριο θα αποτελέσει την ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κόσμος όμως όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα μας δώσει τέτοια δύναμη που δε θα έχουμε καμία ανάγκη αν έχει περάσει η απλή αναλογική ή όχι. Μερικοί ψάχνετε ρόλο, όμως καλό θα είναι να γυρίσετε στην κοινωνία για να μάθετε σε ποιο πλευρό είστε κοιμισμένοι», ήταν η αναφορά του Αλ. Καχριμάνη.
Ο προϋπολογισμός
Μετά και τις παραπάνω αναφορές και δηλώσεις, ακολούθησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με εισηγητή της περιφερειακής αρχής τον Κώστα Σιαράβα, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η οικονομική αυτοτέλεια των περιφερειών έχει καταργηθεί στην πράξη, από τη στιγμή που τα έσοδά της προέρχονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια ο κ. Σιαράβας, περιέγραψε τους βασικούς στόχους στην κατάρτιση του προϋπολογισμού που είναι:
1.Η ορθολογική κατάρτιση του με εγγραφή εισόδων που αναμένεται να εισπραχθούν και ανάλογη εγγραφή δαπανών.
2.Η εναρμόνιση του προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
3.Η συγκράτηση δαπανών και ορθολογική διαχείριση των πόρων.
4.Η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με σκοπό να έχουμε επαρκή ρυθμό ανάπτυξης στη περιοχή μας.
Ειδικότεροι στόχοι προϋπολογισμού είναι η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2017 ή και κάτω από αυτά με ταυτόχρονη εξασφάλιση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εξοφληθεί ή πρόκειται να αρχίσουν μέσα στο 2018.
Ο κ. Σιαράβας τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια της Ηπείρου είναι η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η ενδυνάμωση της μεταποίησης.
«Ειδικότερα αναφέρομαι στην αναγκαία συνέχιση της Ιόνιας οδού από Κοσμηρά σε Κακαβιά τη σύνδεση της Αμβρακίας οδού με την Ιωνία, η δημιουργία της σύνδεσης της Ιόνιας με την Πρέβεζα, η ολοκλήρωση την έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αξιοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων για τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και για τη μεταφορά εμπορευμάτων».
Ο Δ. Χαμπίμπης από τη «Συμμαχία Ηπειρωτών» ο Κ. Κωτσαντής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Ν. Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή» και ο Ν. Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» εξήγησαν τους λόγους για τους οποίος καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, με κριτική ωστόσο περισσότερο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και λιγότερο στην πολιτική που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή.
Τα διόδια
Πριν τη συζήτηση στο Σώμα για τον προϋπολογισμό, είχε προηγηθεί μια ακόμη συνεδρίαση, όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους,
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα της ΑΡΠΗ, με τον επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης, Νίκο Ζήκο, να υποστηρίζει ότι «οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι χωρίς διόδια και επιβαρύνσεις για τους πολίτες που τους διέρχονται», αναδεικνύοντας μια σειρά από θέματα που προκύπτουν από το κόστος των διοδίων που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά αδύνατη τη διέλευση για δεκάδες οδηγούς.
Εν κατακλείδι, ο κ. Ζήκος είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να παραχωρηθεί η Εγνατία οδός, να μην επιτραπεί η λειτουργία διοδίων στο Δροσοχώρι και να μειωθούν τα διόδια και σε άλλους σταθμούς.
Από την πλευρά της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής», ο Κώστας Μπασιούκας υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πρακτικών ενώ μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στην ΑΡΠΗ λέγοντας ότι κατά τη γνώμη τους «η αριστερά πρέπει να βουτήξει στη λάσπη για να μας ξελασπώσει και όχι να στέκει άχραντη, άσπηλη και παναμώμητη στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης όπως προτείνεται από μερικούς «αγίους» του χώρου», προκαλώντας αίσθηση για το σχόλιό του.
Στην ουσία του θέματος, ο κ. Μπασιούκας είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να ξεκολλήσει τα έργα», ενώ μια αποστροφή του προκάλεσε διάφορα σχόλια αφού εξέπληξε λέγοντας «δεν θα απολογηθούμε εμείς τι κάνει η κυβέρνηση, γιατί για εμάς- όσο και αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν, είναι άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση και άλλο η παράταξη...».
Ο Βασίλης Ζιώβας, από την Λαϊκή Συσπείρωση, πρότεινε κατάργηση των διοδίων εξαπέλυσε σκληρή κριτική για τις ενέργειες της κυβέρνησης και την πολιτική των τιμών των διοδίων στους οδικούς άξονες που «απομονώνουν και δεν φέρνουν κοντά την Ήπειρο με άλλες περιοχές εντός και εκτός χώρας», όπως είπε μεταξύ άλλων.
Ο Γιώργος Ζάψας, αφού πρώτα «μάλωσε» το προεδρείο για την καθυστέρηση συζήτησης του θέματος, υποστήριξε, ότι δεν υπάρχει «πολιτική διοδίων στη χώρα» και αναφέρθηκε σε παραδείγματα του εξωτερικού όπου οι εταιρίες δίνουν συγκεκριμένο ποσοστό και λειτουργούν με μπόνους.
Ο κ. Αναγνώστου από την Ελληνική Αυγή, στην εισήγησή του ζήτησε να μην λειτουργήσουν τα διόδια και ανέδειξε και τις εμπορικές προεκτάσεις αφού «τα ακριβά διόδια θα παίξουν και στο εμπόριο αρνητικό ρόλο».
Ο Περιφερειάρχης
Τέλος, ο κ. Καρχιμάνης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ενώ είπε ότι επί υπουργίας Σουφλιά είχε λάβει διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν διόδια στο Δροσοχώρι, λέγοντας ότι «όλα άλλαξαν από την στιγμή που ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ και άρχισε να ισχύει το «δεν σε ρωτάω μωρ’ μάνα μ’».
Το βασικό επιχείρημα του κ. Καχριμάνη είναι ότι η περίπτωση της Ιόνιας από την Εγνατία είναι εντελώς διαφορετική καθώς η Εγνατία είναι δημόσιο έργο και άρα είναι διαφορετική η πολιτική ενώ ξανά επεσήμανε την έλλειψη εναλλακτικού δικτύου.
Μπαίνοντας στις προτάσεις ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι «η Ήπειρος πλήρωσε» λέγοντας ότι οι Ηπειρώτες δεν θα πρέπει να πληρώνουν, αναφερόμενος στα πολλά διόδια της Εγνατίας Οδού και επανέλαβε την κοινή πρόταση της ΕΝΠΕ, σημειώνοντας πως συμφωνεί με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από όλους τους περιφερειάρχες στο τόξο της Εγνατίας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος