Ιαν
09

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ - Πλήθος κόσμου σε Γιάννενα, Ζίτσα, Ζαγόρι και Δωδώνη
Εκτύπωση

Παρουσία πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει το παραλίμνιο γιορτάστηκαν και φέτος στη λίμνη Παμβώτιδα, τα Θεοφάνια.

Εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής, βρέθηκαν μετά την λειτουργία στην Μητρόπολη για την τελετή κατάδυσης του σταυρού που έγινε χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεβασμιότατου Μάξιμου.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά καλές σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές και το έθιμο τηρήθηκε, με τολμηρούς κολυμβητές να βουτούν στα νερά της λίμνης. Δεκαοκτώ κολυμβητές, μεταξύ των οποίων και μια κοπέλα, προσπάθησαν να πιάσουν τον σταυρό.

Ο 26χρονος Παναγιώτης Μιζάρας ήταν ο τυχερός αυτή τη φορά. Ο Παναγιώτης βούτηξε και έπιασε το σταυρό λέγοντας πως ήταν « θέλημα θεού» όπως είπε ο ίδιος, ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά. Όπως είπε τηρούν την παράδοση και τα έθιμα, είχε και στο παρελθόν πέσει στη λίμνη αλλά φέτος κατάφερε να πιάσει το σταυρό.

Για τον σταυρό βούτηξε και ο Γιώργος Γιαννίκος, ο οποίος εδώ και 49 χρόνια τηρεί ανελλιπώς το έθιμο. Ο κ. Γιαννίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να τηρούν το έθιμο. «Διατηρούμε την παράδοση όπως κάθε χρόνο. Είμαι τόσα χρόνια που πέφτω στη λίμνη, είναι μεγάλη η χαρά μου που κατάφερα να διατηρήσω τα έθιμα. Και για αυτό κάθε χρόνο είμαστε παρόντες. Είναι δύσκολο αυτό που κάνουμε αλλά όσο μας δίνει δύναμη ο θεός θα είμαστε εδώ», κατέληξε.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο «χρόνια πολλά και καλή χρονιά» και μοίρασε αναμνηστικά στους 18 κολυμβητές που έπεσαν στα κρύα νερά της λίμνης.

Μια καλύτερη χρονιά με υγεία και προκοπή ευχήθηκαν οι εκπρόσωποι των αρχών. Αμέσως μετά την κατάδυση του σταυρού στη λίμνη Παμβώτιδα, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κατευθύνθηκαν στον Άγιο Νικόλαο Αγοράς. Τόσο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης όσο και ο βουλευτής ΝΔ Κώστας Τασούλας αναφέρθηκαν στην σημασία και την αξία της σημερινής ημέρας. Ημέρας φώτισης και αγιασμού των υδάτων.

«Ας ελπίσουμε το 2018 να είναι μια καλύτερη χρονιά» είπε ο κ. Καραγιάννης ενώ ο κ. Τασούλας στάθηκε στην ανάγκη της ελπίδας και της φώτισης.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκαν και αυτοί στην σημασία της εορτής των Θεοφανίων ευχόμενοι υγεία και προκοπή.

Θεοφάνεια στη Βροσίνα

Εξάλλου, στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στο Δήμο Ζίτσας.

Ο αγιασμός των υδάτων έγινε παρουσία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του πρώην υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, της Αντιδημάρχου Γιαννούλας Γεωργούλη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρου Παργανά, των περιφερειακών Συμβούλων Μάκη Χατζηεφραιμίδη, Γιώργου Ζάψα και Δημήτρη Χαμπίμπη, του εκπροσώπου της Τ. Κ. Βροσίνας Παναγιώτη Βούρδα και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι Βροσίνας, όπου ένας τολμηρός, ο Νίκος Νικολάτος, βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον Σταυρό. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

Στον Ζαγορίτικο ποταμό

Στον Ζαγορίτικο ποταμό στους Μηλιωτάδες γιόρτασε και φέτος τα Θεοφάνεια ο Δήμος Ζαγορίου.

Η τελετή αγιασμού των υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά και την παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Πάνω από την πέτρινη γέφυρα, στην οποία έγινε καθαρισμός και ανάδειξη της πριν από λίγους μήνες με μέριμνα του Δήμου, ο εφημέριος των Μηλιωτάδων πατήρ Ιωάννης έριξε τον σταυρό στα πεντακάθαρα νερά του Ζαγορίτικου.

Για ακόμη μία χρονιά ο μοναδικός τολμηρός κολυμβητής, ο οποίος βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον σταυρό, ήταν ο Χρήστος Σιαραμπής. Δεκάδες πιστοί παρακολουθούσαν από την σύγχρονη γέφυρα στο δρόμο που οδηγεί προς το Ανατολικό Ζαγόρι.

Από το Δήμο, εκτός του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, την τελετή παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής.

Στη Λίμνη Βηρού

Εν τω μεταξύ, στη γραφική λίμνη Βηρού, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο Δήμος Δωδώνης. Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της περιοχής έγινε ο αγιασμός των υδάτων παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση, δημοτικών συμβούλων και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Μάλιστα στα νερά της λίμνης βούτηξε κι ένας τολμηρός κολυμβητής ο οποίος ανέσυρε τον Σταυρό. Ο Δήμαρχος αντάλλαξε ευχές με όλους για το νέο έτος και στη συνέχεια έκοψε την πίτα στην Τοπική Κοινότητα Βουλιάστας.

Στο Δήμο Αρταίων

Τέλος, με λαμπρότητα τελέστηκε στην Άρτα, στα νερά του ποταμού Αράχθου, ο Αγιασμός των Υδάτων.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλινίκου και στη συνέχεια ξεκίνησε η πομπή για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του ποταμού Αράχθου στο χώρο του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας.

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Σήμερα γιορτάσαμε τα Θεοφάνεια στο Ιστορικό Γιοφυρι της Άρτας. Και το σημείο αυτό συμβολίζει για εμάς δυο πράγματα. Πρώτον μια γέφυρα ανάπτυξης για την περιοχή μας και μιας και το σημείο αυτό αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για την Άρτα, δηλώνουμε και πάλι ότι το 2018 θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Και δεύτερον το Γιοφυρι ενώνει! Ενώνει νοοτροπίες, όραμα και στόχους για μια Άρτα δυνατή και πρωτοπόρα το 2018. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!».

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Με το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση όπου κόπηκε, όπως και πέρυσι, η βασιλόπιτα του Δήμου Αρταίων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος