Ιαν
09

ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ - Το μητρώο διαμεσολαβητών διασφαλίζει τον κλάδο και τους καταναλωτές
Εκτύπωση

Τη δυνατότητα να ελέγξουν άμεσα οι ίδιοι οι καταναλωτές – πελάτες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών τα στοιχεία και την τυπική νομιμότητα των ασφαλιστών στους οποίους απευθύνονται παρέχει το μητρώο των διαμεσολαβητών που τέθηκε σε λειτουργία.

Την ίδια δυνατότητα έχουν και οι διαμεσολαβητές, που μπορούν να ελέγχουν όχι μόνο αν ανταποκρίνονται τα δικά τους στοιχεία καταχώρησης στο μητρώο, αλλά και να διαπιστώσουν εάν συνάδελφοί τους λειτουργούν νομότυπα ή όχι.

Η λειτουργία του μητρώου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μέσω ιστότοπου, σε συνεργασία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αποτελεί σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ιωάννου, πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Ιωαννίνων μία σημαντική εξέλιξη που διασφαλίζει και τον κλάδο, αλλά κυρίως τους καταναλωτές.

Στον ιστότοπο http://insuranceregistry.uhc.gr/ είναι καταχωρημένοι όλοι οι ενεργοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που έχουν εγγραφεί και πιστοποιηθεί από τα αρμόδια επιμελητήρια.

«Υπήρχε και υπάρχει ο κίνδυνος, ο καταναλωτής να μην προστατεύεται. Είναι εύκολη η αναζήτηση κάθε διαμεσολαβητή και το μητρώο μπορεί να λειτουργήσει ως μία ομπρέλα προστασίας για όλους.

Είναι σημαντική εξέλιξη γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε εισβολή ανθρώπων χωρίς άδεια εξειδίκευσης και πιστοποίησης, που πωλούσαν ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι βασική προϋπόθεση προστασίας των καταναλωτών παραμένει η απόδειξη που πρέπει να παίρνουν από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, για κάθε συμβόλαιο που πληρώνουν.

Μειώθηκε η υποχρεωτική

ασφάλιση αστικής ευθύνης

Εξάλλου, η ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους ασφάλισης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, στον οποίο δραστηριοποιήθηκαν 29 ασφαλιστικές επιχειρήσεις το 2016 (29 ήταν και το 2015) με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, του υποκαταστήματος αλλοδαπής επιχείρησης ή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού.

Η παραγωγή του κλάδου, όπως αναφέρεται στην τελευταία μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, η οποία έχει αναρτηθεί στην ηλκετρονική σελίδα της Ένωσης, ήταν 986 εκατ. ευρώ (έναντι 1,08 δισ. το 2015) και συμμετείχε με 25,4% (29,0% το 2015) στο σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων. Οι αποζημιώσεις εκτιμάται ότι ανήλθαν περίπου στα 645 εκατ. ευρώ το 2016 (637 εκατ. ευρώ το 2015).

Η μεγαλύτερη, σε όγκο ασφαλίστρων, κάλυψη των αυτοκινήτων είναι η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, της οποίας η παραγωγή μειώθηκε από το 888 εκατ. ευρώ το 2015 στα 806 εκατ. ευρώ το 2016 (-9,2%).

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων, έτους 2016, η κατηγορία επιβατικά-ταξί αποτελεί το 71,4% του πλήθους οχημάτων, ενώ επί του ποσού των δηλωθεισών ζημιών αντιστοιχεί στο 79,1% του συνόλου.

Το πλήθος των τροχαίων στα οποία περιλαμβάνονταν νεκροί και τραυματίες το 2016 έμεινε σταθερό σε σχέση με το 2015 στις 11,4 χιλιάδες. Όμως, οι νεκροί αυξήθηκαν από 793 το 2015 σε 807 το 2016, ενώ οι τραυματίες (βαριά και ελαφρά) μειώθηκαν. Οι κυριότερες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλονται στην κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, την απόσπαση προσοχής και την υπερβολική ταχύτητα.

Αναλόγως του είδους του ατυχήματος, τα περισσότερα θανατηφόρα αποδίδονται στις συγκρούσεις, τις εκτροπές και τις παρασύρσεις πεζών.

Σχετικά με τις κλοπές τροχοφόρων, η Ελληνική Αστυνομία πληροφορεί ότι τελέστηκαν περί τις 26 χιλιάδες κλοπές και 720 απόπειρες. Από τα παραπάνω περιστατικά, περίπου 8,5 χιλιάδες εξιχνιάστηκαν. Το πλήθος των κλοπών είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2015, το ίδιο όμως ισχύει και για τις εξιχνιάσεις.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά ο κλάδος αυτοκινήτου είναι επίσης πολύ σημαντικός. Κατείχε μερίδιο αγοράς 38,5% επί των ασφαλίσεων κατά Ζημιών, ενώ η παραγωγή του έφθασε τα 133 δισ. ευρώ το 2015.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος