Ιαν
19

Στο «μικροσκόπιο» οι έρευνες υδρογονανθράκων
Εκτύπωση

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Ηπείρου – Ενημερωτικές εκδηλώσεις, την ερχόμενη εβδομάδα, στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου και στον Βουτσαρά Ζίτσας

 

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου, Γεροβασίλη Όλγα, Καραγιάννης Ιωάννης, Κάτσης Μάριος, Μαντάς Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η λεπτομερής ενημέρωση των βουλευτών για τις προβλεπόμενες διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναγνωρίστηκε από κοινού η σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ο υπουργός δήλωσε ότι η πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου καθ’ όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου.

Υπενθύμισε ότι οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχή Naturaκαι τόνισε τέλος, ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις γεωφυσικές έρευνες.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων της Ηπείρου, οι δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου διοργανώνουν δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά.

Ο Δήμος Ζαγορίου οργανώνει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο».

Στόχος η αναλυτική και επιστημονική ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα για την περιοχή του Ζαγορίου και ευρύτερα την Ήπειρο.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ζαγορίου στα Άνω Πεδινά, με έναρξη στις 12 μ.μ.

Εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενώ θα γίνουν εισηγήσεις από ειδικούς επί του θέματος επιστήμονες, ανάμεσα τους οι σεισμολόγοι, Κώστας Παπαζάχος και Άκης Τσελέντης, γεωλόγοι, καθηγητές ορυκτολογίας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε, Σπυρίδων Μπέλλας, επίσης θα παρουσιαστεί από τον μελετητή (ΕNVECO), Σπύρο Παπαγρηγορίου το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών.

Έχουν προσκληθεί και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Repsol και Energean, οι οποίες μετέχουν στην Κ/Ξ που ανέλαβε το έργο των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η πολύπλευρη ενημέρωση για το μείζον ζήτημα των ερευνών και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες και εκπροσώπους φορέων να λάβουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που τους απασχολούν, ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον τουρισμό που αποτελεί επένδυση για την περιοχή.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

11.30-12.00 μ.μ: Προσέλευση συμμετεχόντων.

12.00 μ.μ.-12.15 μ.μ: Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλειο Σπύρου, έναρξη εκδήλωσης.

Εισηγήσεις:

1. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Ιωσήφ Αθανασιάδης, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Υδρογονανθράκων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3.Σπυρίδων Μπέλλας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε.: «Διασφάλιση του Δημόσιου Συμφέροντος και οι Συμβάσεις Υδρογονανθράκων: Ο Ρόλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ)».

4. Γρηγόρης Τσόκας, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ

Δ/ντης Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ: «Η έρευνα για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

5. Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Τεχνολογία Γεωτρήσεων - Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, πρώην Πρόεδρος ΕΔΕΥ: «Γεωτρήσεις υδρογονανθράκων: Προβληματισμοί και απαντήσεις».

6. Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ, Σεισμολόγος: «Επαγόμενη σεισμικότητα και εξόρυξη πετρελαίου: Αλήθειες και ψέματα».

7. Νίκος Βαρότσης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων: «Προϋποθέσεις για την άνευ επιπτώσεων ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

8. Ξενοφώντας Σταυρόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων: «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων – Επιπτώσεις στο Γεωπεριβάλλον και στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα».

9. Σπύρος Παπαγρηγορίου ΕNVECO, Μελετητής Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών: «Παρουσίαση περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης και προγράμματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων γεωφυσικής έρευνας στην Ήπειρο».

10. Άκης Τσελέντης, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή Ζαγορίου και απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντολογικών κινδύνων».

11. Σαράντης Δημητριάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τομέα Ορυκτολογίας- Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ: «Για τα δώρα των Δαναών».

12. Δημήτρης Πασχάλης, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού: «Η πραγματικότητα της εξόρυξης και μεταφοράς αργού πετρελαίου και η συμβατότητα αυτών των δραστηριοτήτων με την Ήπειρο».

13. Ελευθερία Τσάτση, εκπρόσωπος Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου: «Τουρισμός και Εξόρυξη Υδρογονανθράκων».

Ερωτήσεις-απαντήσεις, κλείσιμο εκδήλωσης.

Στον Βουτσαρά

Μια ημέρα πριν, στις 22 Ιανουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», θα γίνει και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τ.Κ. Βουτσαρά, στις 4.00 το μεσημέρι.

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του υπουργείο Περιβάλλοντος και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

16.00-16.10: «Η ανάπτυξη Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Προοπτικές και προκλήσεις» , Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γ. Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

16.10-16.20: «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων», Ιωσήφ Αθανασιάδης, Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

16.20-16.30: «Διασφάλιση του Δημόσιου Συμφέροντος και οι Συμβάσεις Υδρογονανθράκων: Ο Ρόλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.)», Σπυρίδων Μπέλλας Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε.

16.30-16.40: «Τα κεντρικά σημεία της προσέγγισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», Δημήτριος Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ, Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος Μεταλλευτικής, Μελετητής ΣΜΠΕ.

16.40-16.50: «Γεωτρήσεις Υδρογονανθράκων: Προβληματισμοί και απαντήσεις», Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Τεχνολογία Γεωτρήσεων – Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, πρώην Πρόεδρος ΕΔΕΥ.

16.50-17.00: «Επαγόμενη σεισμικότητα και εξόρυξη πετρελαίου: Αλήθειες και ψέματα», Κώστας Παπαζάχος Καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ, Σεισμολόγος.

17.00-17.10: «Προϋποθέσεις για την άνευ επιπτώσεων ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», Νίκος Βαρότσης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εκμετάλλευση Ταμιευτήρων Υδρογονανθράκων και Γεωθερμικών Πεδίων.

17.10-17.20: «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων – Επιπτώσεις στο Γεωπεριβάλλον και στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα», Ξενοφών Σταυρόπουλος, Δρ. Γεωλόγος- Μελετητής, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων.

17.20-17.30: «Παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος δράσης και παρακολούθησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων για την γεωφυσική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων», Σπύρος Παπαγρηγορίου, Μελετητής Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών της «ENVECO A.E.».

17.30-17.40: «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή Ζίτσας και απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των περιβαντολογικών κινδύνων», Άκης Τσελέντης, Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθν. Αστεροσκοπείο Αθηνών.

17.40-17.50: «Για τα δώρα των Δαναών», Σαράντης Δημητριάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τομέα Ορυκτολογίας – Πετρολογίας – Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

17.50-18.00: «Η πραγματικότητα της εξόρυξης και μεταφοράς αργού πετρελαίου και η συμβατότητα αυτών των δραστηριοτήτων με την Ήπειρο», Δημήτρης Πασχάλης, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

18.00: Ερωτήσεις - Τοποθετήσεις παριστάμενων.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}
Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος