Το δημογραφικό απειλεί την προοπτική της χώρας

«Απειλή κατά της εθνικής ταυτότητας» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το δημογραφικό και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της οικογένειας

Εθνικό και υπαρξιακό ταυτόχρονα πρόβλημα χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία εργάζεται για αυτό το θέμα.
«Δεν μιλάμε για μία απειλή κατά της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά για μία ευθεία υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει πλούτο σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ισχυρό ιστό, που ενώνει τους πολίτες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τον ορισμό αρμοδίου υπουργικού χαρτοφυλακίου για το ζήτημα του δημογραφικού και των ζητημάτων της οικογένειας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου για το συντονισμό όλων των δράσεων και των σχετικών πρωτοβουλιών, που διατρέχουν οριζόντια τις σχετικές υπηρεσίες και τα υπουργεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας η πρωτοβουλία της άμεσης επέκτασης του ωραρίου των παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα ώστε να συμπεριλάβει και την ενότητα της μελέτης των παιδιών. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι δρομολογείται η στελέχωση των μονάδων υγείας της περιφέρειας και κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και παιδιάτρους, προκειμένου να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας εκεί. «Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρόκληση για έναν πληθυσμό, που γερνά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως έχει καλέσει επανειλημμένως όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία καθώς κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση.
«Μόνο εάν δούμε κατάματα την απειλή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει πολυμέτωπη αντιμετώπιση του ζητήματος από τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αντιστροφή του braindrain, τις θετικές ειδήσεις περί νέων επενδύσεων έως τα κίνητρα για την πολιτική φθηνής στέγης μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης των νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ως απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας και αυτός των κατασκευών. «Προσοχή όμως, η νέα πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κάποιον πίσω, ούτε οι νέοι Έλληνες να μην μπορούν να βρουν δουλειά, ούτε να επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους αλλοδαπούς εργαζομένους. Μία χώρα μεσηλίκων μπορεί να ανανεωθεί με ανθρώπους που ασπάζονται τις αξίες της και μπορούν να κάνουν οικογένεια εδώ και να τη συντηρήσουν. Δεν μιλώ για ένα εύκολο ζήτημα, αλλά οφείλουμε να το εξετάσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και θάρρος, αλλά και με την εθνική αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που αντέχει στους αιώνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Επέκταση του ωραρίου
στα δημοτικά
Τις βασικές πτυχές του νέου ολοήμερου σχολείου παρουσίασε λίγο αργότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως εστίασε στην πλευρά του δημογραφικού προβλήματος που αφορά στα σχολεία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μείωση στις εγγραφές στην Α’ Δημοτικού κατά 16,5% με 17%. Μιλάμε για ένα ορατό μέγεθος του φαινομένου και ένα φαινόμενο που έχει αίτια και φυσικά, δηλαδή την υπογεννητικότητα, αλλά και σχετίζεται με τα μεταναστευτικά ισοζύγια, που έχουν να κάνουν με το λεγόμενο brain drain και brain gain», σημείωσε η υπουργός.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση οριζοντίως έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη και πολυδιάστατη δέσμη ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και πράγματι στο υπουργείο Παιδείας έχουμε προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προκειμένου να υποστηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και να επεκτείνουμε τις δωρεάν παροχές εκπαίδευσης».
Έως τις 17:30 το νέο
ολοήμερο σχολείο
Σε εκείνο το σημείο, η κα Κεραμέως είπε ότι ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο «προβλέπεται επέκταση του ολοήμερου σχολείου στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά», τα οποία θα λειτουργούν, πιλοτικά, έως τις 17:30 (σ.σ.: σήμερα είναι έως τις 16:00). Το σχέδιο, εξήγησε, αφορά επιλεγμένα σχολεία σε όλη την επικράτεια, δηλαδή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, ενώ υποστήριξε ότι θα χρειαστεί να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.
«Μιλάμε για ένα ολοήμερο σχολείο στο οποίο θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση, χωρίς κριτήρια και να τονίσω ότι η στόχευση είναι διττή: Αφενός έχει να κάνει με αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, άρα πιο ποιοτική εκπαίδευση και γι’ αυτό και το νέο πρόγραμμα σπουδών στο ολοήμερο θα είναι σημαντικά ενισχυμένο με πολύ πιο δημιουργικές δράσεις, με έμφαση στα εικαστικά, τέχνες, στη μουσική, σε δράσεις που αρέσουν στα παιδιά. Αφετέρου είναι μια επέκταση που θα συνδράμει πάρα πολύ την οικογένεια, τους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου ακριβώς να έρθει πιο κοντά το ωράριο του σχολείου με το ωράριο των εργαζόμενων», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός τόνισε ότι κατά την παραμονή τους στο σχολείο έως τις 17:30 τα παιδιά «θα μπορούν να διαβάζουν για την επόμενη μέρα, δηλαδή να καλύπτεται η μελέτη στο σχολεία, παράλληλα με δημιουργικές δράσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μένει και ποιοτικός χρόνος για την οικογένεια». Η πρόσβαση στο νέο ολοήμερο σχολείο θα είναι τελείως ελεύθερη, δίχως κριτήρια.