Πρεμιέρα για την πρώτη τοπική αγορά παραγωγών στην Ήπειρο

Βρίσκεται στη Μπαλντούμα του δήμου Μετσόβου και έκανε χθες την επίσημη «πρώτη» στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρηματοδοτούμενου έργου – Στο ίδιο σημείο λειτουργεί και τυροκομική μονάδα για ερευνητικούς σκοπούς

 

Πιλοτική μορφή και αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η λειτουργία της πρώτης τοπικής αγοράς προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς, η οποία εγκαινιάστηκε χθες στη Μπαλντούμα του δήμου Μετσόβου.
Η τοπική αγορά παραγωγών, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος (Medino), το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και η πρόταση υποβλήθηκε από τους εταίρους του έργου, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, για να γίνει αποδεκτή από τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.
Μαζί με την τοπική αγορά στον ίδιο χώρο, επί της παλιάς εθνικής Ιωαννίνων – Μετσόβου, 50 μ. από τη γέφυρα της Μπαλντούμας, κατασκευάστηκε και λειτουργεί και ένα μικρό τυροκομείο, που επίσης θα λειτουργεί με τη ευθύνη της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων και με τη συνεργασία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η λειτουργία της τοπικής αγοράς, το ωράριό της, αλλά και άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν ώστε να γίνουν γνωστές σε όλους, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, οι συντελεστές του προγράμματος.
Ήδη χθες, και στα έξι περίπτερα της τοπικής αγοράς είχαν εγκατασταθεί παραγωγοί τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, που εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι από το εγχείρημα και δήλωσαν, ότι θα το υποστηρίξουν με κάθε τρόπο.
Τόσο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, όσο και ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας, άλλα και η συντονίστρια του έργου Βασιλική Ηγουμενίδου αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία, λέγοντας, ότι μία εικόνα από αυτές που όλοι έχουν δει στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες, είναι αυτή της τοπικής αγοράς στη Μπαλντούμα, με τη φιλοδοξία όλων, να κινείται προς την ενίσχυση και επέκτασή της ώστε να δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων παραγωγών.

Επισημάνσεις για τον πρωτογενή τομέα

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Μπαλντούμα, έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου που εκτός της αγοράς παραγωγών και του τυροκομείου, είχε στόχο την εκπαίδευση παραγωγών και μεταποιητών στην τυροκόμηση και την εκτροφή στην προβατοτροφία, αλλά και η εξοικείωση δημοσιογράφων και επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου με τον αγροδιατροφικό τομέα και τα προϊόντα του.
Για μία εξαιρετική συνεργασία που άφησε ένα ισχυρό αποτέλεσμα έκανε λόγο η Χρύσα Πιέρη, στέλεχος της Κοινής Γραμματείας του προγράμματος.
Ο Αλ. Καχριμάνης χαρακτήρισε μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο, τον πρωτογενή τομέα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδουν τεράστια υπεραξία στα προϊόντα, ενώ μίλησε και για τις δυσκολίες των κτηνοτρόφων και παραγωγών, στη σημερινή συγκυρία και για τις πρωτοβουλίες σε κυβερνητικό επίπεδο.
Την υποστήριξη του δήμου Μετσόβου σε ό,τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μετέφερε ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΜΚΗ Γιάννης Δεκόλης, έδωσε μία σύντομη περιγραφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζει και σήμερα η μετακινούμενη κτηνοτροφία. Η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα Μέγα από την πλευρά της στάθηκε στη συνεργασία που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του τυροκομείου, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.