Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Απολογισμός χωρίς ειδήσεις, αλλά με (νέες) δεσμεύσεις

– Ο Αλ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε, ότι το Γιάννενα – Κακαβιά θα δημοπρατηθεί ως το τέλος του έτους, αφήνοντας αιχμές για όσους μιλούν για φιάσκο
– Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του υπ. Υποδομών ενώ η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου
– Αποχώρηση Ζάψα και σφοδρές επικρίσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής

 

 

Με αναφορές και επικέντρωση σε μείζονα θέματα της τοπικής επικαιρότητας, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η λειτουργία των ΣΜΑ, το Κλειστό Ξιφασκίας, οι οδικές υποδομές και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, η περιφερειακή αρχή παρουσίασε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο τον απολογισμό έργου και δράσεων, για το 2021. Μία χρονιά άλλωστε, που όπως και η προηγούμενη, καθορίστηκε από τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως σταδιακά με την υποχώρηση της πανδημίας, ανοίγουν και πάλι όλοι οι μεγάλοι φάκελοι για έργα, δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο πάντως, χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση με το «καλησπέρα» αφού ο Γ. Ζάψας και το «Κοινό των Ηπειρωτών» αποχώρησαν μετά και από έντονη αντιπαράθεση με την πρόεδρο του περιφ. συμβουλίου κα Μπραϊμη.

Για τα δύο έργα που απασχολούν την τοπική επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, το Κλειστό Ξιφασκίας και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, ο κ. Καχριμάνης υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής και για τα δύο ζητήματα, πρόσθεσε πως θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και πως σύντομα θα παρουσιαστούν οι μελέτες. Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και σε όσους ακόμη εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης τάσσονται στο πλευρό του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης και όχι με την πλευρά της Περιφέρειας, στην εξελισσόμενη διαμάχη.

Οι οδικές υποδομές

Αναλυτικά στοιχεία για τις μελέτες του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά που ανέλαβε να ωριμάσει η Περιφέρεια Ηπείρου και στη συνέχεια τις παρέδωσε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε ο κ. Καχριμάνης.

«Παραδώσαμε στις 29.4.2021 και στις 10.6.2021 στο Υπουργείο Υποδομών τα παρακάτω:

Συμβατικά τεύχη του τμήματος Ιωάννινα – Καλπάκι

Εκτίμηση προϋπολογισμού για  τη μετατροπή του από τετράιχνο σε τρίιχνο

Συμβατικά τεύχη  για το τμήμα Καλπάκι- Κακαβιά

Μελέτη οδοποιίας του τμήματος Καλπάκι- Κακαβιά (σε επίπεδο σχεδόν οριστικής), τρίιχνο με 6 ανισόπεδους κόμβους, ένα RA και  15 km παράπλευρο δίκτυο.

Και   μελέτη οδοποιίας (σχεδόν πλήρης)  τρίιχνης διατομής με έξι ανισόπεδους κόμβους, ένα ρε και 15 χλμ παράπλευρο δίκτυο.

Χάρη στη δική μας δουλειά το έργο θα μπορέσει να δημοπρατηθεί μέχρι τέλους του χρόνου, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Άρα όσοι λένε ότι η μελέτη «πήγαινε και έρχονταν» από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και μιλάνε για «φιάσκο» καλά θα είναι να μη βιάζονται. Και ειδικά εκείνοι που ήταν άφωνοι για το έργο αυτό τα προηγούμενα χρόνια».

Επίσης ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι μελέτες για την οδική σύνδεση Κόμβος Καμπής – Ζέφυρος Πρέβεζας, τις οποίες παρέλαβε η Περιφέρεια για να τις ωριμάσει και να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ.

«Δεν περιμέναμε, ότι θα δεχόμασταν επικρίσεις και για την πρωτοβουλία μας αυτή που έχει στόχο να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και από φορείς ή πρόσωπα που τα προηγούμενα χρόνια έλαμψαν δια της … απραγίας  τους. Η Πρέβεζα είναι όντως μια περιοχή η οποία είναι αδικημένη ως προς τους οδικούς άξονες, όμως θα πρέπει να δούμε και τη θετική πλευρά που έχει να κάνει με την επικείμενη ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού, η οποία θα απορροφήσει μεγάλο ποσοστό κίνησης από τη σημερινή εθνική οδό.

Το Γιάννενα- Κακαβιά  θα ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου, ενώ το τμήμα Γέφυρα Καμπής – Πρέβεζα και το τμήμα Μεσοπόταμος – Πάργα στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Ηπείρου».

Η αντιπολίτευση

Ο Σπ. Ριζόπουλος εξαπέλυσε σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής θέτοντας το ένα μετά το άλλο τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση και δεν έχουν παρουσιαστεί  σχέδια και μελέτες. «Η θέση μιας περιφερειακής αρχής είναι να δίνει ένα όραμα και όχι μόνο η διαχείριση της καθημερινότητας» είπε λέγοντας ακόμη, ότι δεν υπάρχει εξωστρέφεια.

«Καταφέρατε να αμφισβητηθεί το ήθος της πολιτικής, να συρθούμε όλοι μαζί, έχετε μπερδευτεί και είστε η ζωντανή απόδειξη ότι η εξουσία πολλά χρόνια φθείρει. Σας παρακαλώ κάντε μας τη χάρη, πηγαίνετε σπίτια σας», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο Δημήτρης Δημητρίου ξεκαθάρισε, ότι πέραν των “ευχαριστιών” μεταξύ των μελών της περιφερειακής αρχής,  τίποτα ουσιαστικό δεν ακούστηκε στην συνεδρίαση- εξαιρώντας από την κριτική τους  κ.κ. Σιαράβα και Γοργόλη που έδωσαν στοιχεία και κατέθεσαν και προτάσεις. «Είναι ευχαριστημένοι από τις γενικότητες, ότι γίνονται πολλά έργα, πολλές δράσεις και συνεχίζουμε…» είπε.

Ο Γ. Πρέντζας είπε μεταξύ άλλων, πως το σύνολο των ενεργειών της περιφερειακής αρχής, ειδικά στα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία στην περίοδο της πανδημίας και τους τελευταίους μήνες με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και το Κλειστό Ξιφασκίας, χαρακτηρίζεται από ένα πέπλο αδιαφάνειας.

«Το Κλειστό της Ξιφασκίας. Έχουμε καταθέσει ερωτήσεις και περιμένουμε τα έγγραφα και τις απαντήσεις.. Αγοράσαμε σίδερα; Που πάμε; Με ποιες άδειες; Δεν μπορεί να έχει καμία σοβαρότητα αυτή η υπόθεση»  είπε, ενώ και για το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας μίλησε για 40 εκ.  για τα οποία «δεν ξέρουμε ποιος έχει εμπλακεί και σε τι…».

Οι κ.κ Γαλατάς και Νουτσόπουλος τέλος έκαναν λόγο για «εκθέσεις ιδεών» ζητώντας απαντήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία για την  διαχείριση των ζητημάτων της περιφέρειας Ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ