Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΕΣΤΙΑΣΗ – Τα μέτρα έφεραν σημαντική μείωση τζίρου

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην εστίαση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, που ισχύουν από τις 30 Δεκεμβρίου, με τον κλάδο να βάλλεται ταυτόχρονα και από το κύμα ανατιμήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκτίμησε ότι μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, κάνοντας λόγο, ουσιαστικά όπως είπε «για ένα άτυπο lockdown».

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε υπέρ κάθε μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας.

Για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, η επιμελητηριακή κοινότητα, έχει προτείνει μια σειρά από μέτρα μεταξύ των οποίων η αναστολή των υποχρεώσεων, η κάλυψη από την πολιτεία του 75% των αυξήσεων στην ενέργεια, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, εξήγησε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. και του Ε.Ε.Α., τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αύξησης των δόσεων αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας, από 72 σε 120, προκειμένου να δοθεί ανάσα επιβίωσης στις επιχειρήσεις.

Στα Γιάννενα

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ – Μπαρ, Χρήστος Τάτσης, αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του, στη νέα παράταση αγωνίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, για τους ιδιοκτήτες της εστίασης.

«Είναι δύσκολες οι συνθήκες και πολλοί σκέφτονται να κλείσουν για λίγες μέρες τα καταστήματά τους για να μπορέσουν να αντέξουν και να μη βάλουν οριστικό λουκέτο» λέει ο κ. Τάτσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η  πρόταση των επιστημόνων για παράταση των μέτρων έγινε δεκτή από την κυβέρνηση εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Τα μέτρα αφορούν τα εξής:

– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ, από τους εργαζόμενους στην εστίαση και όπου υπάρχει συνωστισμός.

– Το ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, χωρίς ορθίους και μουσική, με μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

-Η πληρότητα των εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα θα είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

-Η επίσκεψη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

– Η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% θα συνεχιστεί όπως και το κυλιόμενο ωράριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ