Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΕΛΠΙΣ» – Στη δίνη των χιονοπτώσεων η Αττική

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου ζητήθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών
Η ταλαιπωρία την οποία αντιμετωπίζουν για ώρες οι οδηγοί που επιχείρησαν να κινηθούν χθες μέσω Αττικής Οδού την ώρα που μαίνεται η κακοκαιρία Ελπίδα ήταν απίστευτη και χωρίς προηγούμενο.
Χιλιάδες οδηγοί, μέχρι και χθες νωρίς το βράδυ παρέμειναν ακινητοποιημένοι και εγκλωβισμένοι, ενώ πολλοί από αυτούς ανησυχούσαν καθώς έβλεπαν τη στάθμη του καυσίμου τους να αδειάζει και φοβόταν ότι το αυτοκίνητό τους θα ακινητοποιηθεί και δεν θα έχουν θέρμανση.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της κακοκαιρίας ζήτησε «συγγνώμη» από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, απέρριψε ευθύνες για την Αττική Οδό στην εταιρεία διαχείρισης, τόνισε ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, ενώ επεσήμανε ότι πραγματοποιείται προσπάθεια για ομαλοποίησης της κατάστασης στον οδικό άξονα.
Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έκανε λόγο για επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών που βρίσκονται για ώρες ακινητοποιημένοι στην Αττική Οδό, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Πυροσβεστικής. Ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εξήγησε, διότι προϋπέθετε την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού από άλλα οχήματα, με ασφάλεια να μπορέσει να γίνει αντιδρόμηση και να αποφευχθούν συγκρούσεις κι άλλα ατυχήματα.
Σημείωσε πως η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την αντιδρόμηση, διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣ είναι σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ενισχυθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να διασφαλιστούν οι δρόμοι στους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος παρενέβη στην εκπομπή του OPEN που συνεχώς ενημερώνει για την εξέλιξη της κακοκαιρίας ευχήθηκε αρχικά «καλή δύναμη» στου ανθρώπους που ταλαιπωρούνται όλες αυτές τις ώρες και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κυβερνητικό μηχανισμό.
«Μιλάμε για ένα φαινόμενο που γνωρίζαμε εδώ και μία εβδομάδα. Συμπολίτες μας ήθελαν να φτάσουν στο ΚΑΤ, τους σταματούσαν στον σταθμό Ειρήνη και από εκεί δεν υπήρχε κανένα λεωφορείο να τους πάρει», σημείωσε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο «ατελείωτο χάος στους δρόμους».
«Το επιτελικό κράτος μας λέει ότι θα αποσύρει τα λεωφορεία αλλά δεν μπορούσε να προστατέψει τους πολίτες. Δεν μπορούσε να δοθεί οδηγία για να μην υπάρχει κυκλοφορία των φορτηγών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και έχουμε χειρότερες καταστάσεις. Δεν μπορούσε να προβλέψει τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε το σημερινό χάος, αντί να προστατεύσει εργαζόμενους και πολίτες» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Επίσης, μίλησε για «μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και Αττική Οδό».
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού για τα προβλήματα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.
Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά. Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας».
Η Περιφέρεια Αττικής
Εν τω μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» αναμένουν τις επόμενες ώρες οι μετεωρολόγοι.
Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα και πως οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα είναι ακόμα πιο σφοδρές τις επόμενες ώρες, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι σήμερα, Τρίτη.
Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, χθες ενημέρωσε εκτάκτως όλους τους δημάρχους πως έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας του κύματος κακοκαιρίας είναι το φαινόμενο της χιονοκαταιγίδας (ακούγονται βροντές κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης) το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους Αθηναίους. Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος πρόκειται για κάτι που συμβαίνει στην Αττική μία φορά κάθε 20 χρόνια.
Με τους δρόμους της Αθήνας να έχουν σχεδόν παραλύσει από τη σφοδρή κακοκαιρία Ελπίδα, παρότι εδώ και μέρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για τη σφοδρότητα του φαινομένου, ο καιρός τις επόμενες ώρες αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
Ακόμα ισχυρότερες χιονοπτώσεις περίμεναν χθες το βράδυ στην Αττική, την Βοιωτία, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, ακόμα και στην Κρήτη. Μέχρι τουλάχιστον τα ξημερώματα της Τρίτης, οι χιονοπτώσεις θα είναι συνεχόμενες και αν υπάρξουν διακοπές αυτές θα έχουν μικρή διάρκεια. Παράλληλα η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα περισσότερο και έτσι η χιονόστρωση θα γίνεται ακόμα πιο εύκολα.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το κύμα κακοκαιρίας να πάρει μία μικρή παράταση και να συνεχιστεί μέχρι και το απόγευμα της σημερινής ημέρας.
Τηλεργασία στο Δημόσιο
Τέλος, με τηλεργασία θα λειτουργήσει σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου το Δημόσιο καθώς η κακοκαιρία Ελπίδα που σαρώνει τη χώρα αναμένεται ακόμα πιο σφοδρή τις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ορίζει ότι την Τρίτη οι Δημόσιες Υπηρεσίες  θα λειτουργήσουν μέσω τηλεργασίας όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ υπάρχει και ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα.
Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών: «Το υπουργείο Εσωτερικών με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των οδηγιών που παρέχονται από τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, οι οποίες κατά κύριο λόγο συνιστούν την αποφυγή μετακινήσεων, ειδικώς για την Τρίτη, 25η/1/2022 επισημαίνει ότι η λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεργασίας από τους υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους. Ειδικά για την ημέρα αυτή δεν θα ισχύσει το ποσοστό τηλεργασίας που έχει καθοριστεί σε κάθε υπηρεσία βάσει του πλάνου εργασιών που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε φορέα.
Για το λόγο αυτό, οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία δεν δύναται να ασκηθεί εργασία εξ αποστάσεως και η προσέλευση των υπαλλήλων δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών. Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες».
Ακόμη, στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Ελπίς» το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ