Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Σε επιφυλακή το Πωγώνι, εννέα κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Σε επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δήμος Πωγωνίου, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μέχρι και χθες είχαν εντοπιστεί πάνω από δέκα άτομα με κορωνοϊό, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς διενεργούν ελέγχους. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι σε τρία χωριά έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από δέκα κρούσματα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη, θα πρέπει όλοι να επιδεικνύουν σοβαρότητα και προσοχή και όταν αντιληφθούν ότι έχουν συμπτώματα του covid 19  να ενημερώνουν τις αρχές και να λαμβάνουν μέτρα.
«Χρειάζεται να καταλάβουμε όλοι μας ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Δεν είναι ντροπή. Όταν αντιληφθεί κάποιος ότι έχει συμπτώματα, δεν πρέπει να το κρύβει. Πρέπει να ενημερώσει ώστε να ακολουθήσουν οι διαδικασίες ιχνηλάτησης και να γίνουν όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα. Ευτυχώς, έχουμε εντοπίσει τις εστίες και έχουν γίνει οι ιχνηλατήσεις και των επαφών. Όσοι νοσούν αλλά και οι στενές επαφές αυτών, έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι έλεγχοι από τις Κινητές Ομάδες συνεχίζονται και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» τόνισε σε δηλώσεις ο δήμαρχος, κ. Καψάλης.
Τα χθεσινά κρούσματα
Εν τω μεταξύ, περισσότερα κρούσματα, αύξηση και σε διασωληνωμένους, το τελυεταίο 24ωρο, συγκριτικά με το προηγούμενο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, οι νέες μολύνσεις είναι 1.410, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον 293 ασθενείς (προχθές 281), την ώρα που άλλοι 21 κατέληξαν.
Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, με δεδομένα έως 12 Φεβρουαρίου ώρα 15:00, έχει ως εξής: «Ανακοινώνουμε 1410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170244, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6086 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54695 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 213 (72.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3574 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, χθες στην Ήπειρο, είχαμε συνολικά 13 νέα κρούσματα. Από αυτά τα εννέα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα τρία στην Π.Ε. Άρτας και ένα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Πάνω από 10.000 ενεργά κρούσματα
Την ίδια στιγμή, ανησυχεί η κατάσταση στη χώρα τους επιστήμονες, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Στο «κόκκινο», βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση.
Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.
Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική χθες ήταν κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ.
Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός», τόνισε αλλά τήρηση των μέτρων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ