ΚΥΝΗΓΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ – Αντιδρά στην παράταση η Κυνηγετική Συνομοσπονδία

Την απόφαση για παράταση στην περίοδο άσκησης θήρας του αγριόχοιρου μέχρι τις 31 Μαρτίου σε όλη τη χώρα, υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, τη στιγμή ωστόσο που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης για την άσκηση θήρας.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η απόφαση του κ. Αμυρά να παρατείνει τη Ρυθμιστική για την άσκηση θήρας του αγριόχοιρου προβλέπει την χρονική παράταση του κυνηγίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την μετάδοση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ωστόσο, η μετακίνηση για την άσκηση θήρας εξακολουθεί να ισχύει με εξαίρεση τις ΠΕ Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου η θήρα μπορεί να ασκείται. Για την μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου απαιτείται η βεβαίωση κίνησης (Βεβαίωση τύπου Β) και βεβαίωση του οικείου Κυνηγετικού Συλλόγου που πιστοποιεί την ιδιότητα του θηρευτή ως μέλους του. Η μετακίνηση δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων.

Η απόφαση παράτασης της θήρας του αγριόχοιρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που με ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι η ίδια δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο, ούτε και προηγήθηκε διαβούλευση ή έστω ενημέρωση της Συνομοσπονδίας από την πολιτική ηγεσία.

«Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα έκδοσης της εν λόγω παράτασης όταν ήδη βρίσκεται σε ισχύ και ανανεώνεται συνεχώς η απαγόρευση μετακίνησης των κυνηγών για την άσκηση θήρας, δυνάμει της ΚΥΑ για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα έκδοσης της παράτασης όταν για την πρόληψη της Αφρικανικής Πανώλης έχει εκδοθεί και βρίσκεται εν ισχύ ΚΥΑ που επιτρέπει τη θήρα του αγριόχοιρου σε ολόκληρη τη χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από ομάδες κυνηγών ή συνεργεία δίωξης κυνηγών, η οποία επίσης δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί λόγω των περιορισμών στη μετακίνηση των κυνηγών.

Η ΚΣΕ σε καμία περίπτωση δε θεωρεί, ότι η παράταση της θήρας του αγριόχοιρου, μπορεί να εξευμενίσει έστω και στο ελάχιστο στα μάτια των κυνηγών την άδικη, ατεκμηρίωτη και αντίθετη με τη διεθνή πρακτική,  απαγόρευση της μετακίνησης των κυνηγών και ουσιαστικά την απαγόρευση άσκησης της θήρας για το τελευταίο διάστημα των 3,5 μηνών.

Απλά καταδεικνύει την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων για μία δραστηριότητα που αφορά 180.000 κυνηγούς, 700 εργαζόμενους στις Κυνηγετικές Οργανώσεις, 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης κυνηγετικών ειδών, που προσφέρουν πάνω από 1 δις ευρώ ετησίως στην πραγματική οικονομία.

Η έλλειψη συντονισμού, πέρα από τα ανωτέρω, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην προστασία της δημόσιας υγείας, γιατί όπως είναι γνωστό και αναγνωρισμένο, τόσο από την εθνική, όσο και από την κοινοτική νομοθεσία, το κυνήγι λειτουργεί ως μέσο διαχείρισης των οικοσυστημάτων και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις επιτελούν ρόλο δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, αδιευκρίνιστη παραμένει η δυνατότητα χρήσης σκύλων δίωξης για το κυνήγι του αγριόχοιρου, καθώς και η ασφαλιστική κάλυψη των κυνηγών κατά την άσκηση της θήρας στα πλαίσια της παράτασης», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΚΣΕ.