ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ενημερωτική εκστρατεία από το υπουργείο Υγείας για το σύνδρομο «Long Covid» – 359 νέα κρούσματα χθες στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 

Ανοίγει – με αργές μεν κινήσεις – ο δρόμος για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού όσο πλησιάζουμε το Πάσχα.

Το μέτρο ακόμη δεν έχει πέσει καθόλου στο τραπέζι των ειδικών εξαιτίας της γενικότερης αύξησης κρουσμάτων στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα.

Παρά όμως την εξάπλωση της Όμικρον 2 και στη χώρα μας, το ΕΣΥ δεν έχει υποστεί σοβαρή πίεση, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πιο ήπια είναι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί θα εξετάσουν τον Απρίλιο την ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση στην εστίαση.

Η επιβεβαίωση άλλωστε ήρθε και από επίσημα χείλη και δίνει το έναυσμα για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση. Ειδικότερα το μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων κυβέρνησης και επιστημόνων για το επόμενο στάδιο της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πορεία της Covid στην Ελλάδα το Πάσχα, σημείωσε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

«Είναι μια πιθανότητα (50%) να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης». Το σκεπτικό των ειδικών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα».

Δεδομένου, λοιπόν, ότι για να μπει κάποιος σε κλειστό και ανοιχτό χώρο εστίασης, χρειάζεται να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού. Έτσι η κατάργησή του δίνει το «πράσινο φως» για το πλήρες άνοιγμα μπαρ, κέντρων διασκέδασης και όλων των καταστημάτων σε όσους ήταν αποκλεισμένοι από αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για το σύνδρομο Long Covid

Από την άλλη, ξεκίνησε η νέα ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για το σύνδρομο Long Covid, τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας, με πρωταρχικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Tο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορωνοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.

Το Long Covid έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των παιδιών αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους.

Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός», η εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας απευθύνεται, κατ’ αρχάς, στις νέες ηλικίες, στα παιδιά και στις εγκύους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά αυτή την περίοδο, που υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας και η βασική μέριμνα εστιάζεται στις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επίσης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει ακόμα τη τρίτη δόση.

Η ενημερωτική εκστρατεία αποτελείται από σύντομα βίντεο – προσωπικές μαρτυρίες, μέσω των οποίων ασθενείς με Long Covid μοιράζονται τις δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Στην Ελλάδα, μόνο το 2021, μολύνθηκαν με κορωνοϊό 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Οι 226 από αυτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη COVID-19, έναντι μόλις 5 όσων είχαν εμβολιαστεί, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 5 απεβίωσαν, έναντι καμίας από την ομάδα των εμβολιασμένων.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι: «Η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός. Καθώς υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας – και προκειμένου να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία – οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες των νέων, των παιδιών και των εγκύων. Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά».

Τα χθεσινά κρούσματα

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 58 θανάτους ασθενών από κορωνοϊό, ενώ 337 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 23.529 νέα κρούσματα έπειτα από 104.145 τεστ, ενώ έγιναν 303 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.529, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.812.182 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.579 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 58, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.995 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (63.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 212 (62.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (37.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.401 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 303 (ημερήσια μεταβολή -12.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, στην Ήπειρο χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 666 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 359 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 145 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 106 στην Π.Ε. Άρτας και 56 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας