Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ιαματικές πηγές

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού, ζητά με απόφαση της, η ΠΕΔ Ηπείρου, όπως είχε πράξει και η ΚΕΔΕ, αναφορικά με την προοπτική σύστασης ανώνυμης με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος», καθώς εκτιμάται, ότι το νομοσχέδιο, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών σε όλη τη χώρα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, οι δύο εισηγητές, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του δήμου Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη και ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου αντίστοιχα, περιέγραψαν τις προοπτικές που υπάρχουν για τις ιαματικές πηγές των περιοχών τους, της Πρέβεζας από τη μία και του Αμαράντου και των Καβασίλων από την Κόνιτσα, ωστόσο επισήμαναν, ότι δε μπορεί η προοπτική αυτή, να αφήσει απ’ έξω την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα άλλωστε με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές, ο εκάστοτε υπουργός Τουρισμού θα είναι εκείνος που θα έχει την απόλυτη ευθύνη και τον πλήρη έλεγχο για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας.

Αμφότεροι τόνισαν, ότι δημιουργείται και ένα επιπλέον πρόβλημα με την έννοια, πως αυτή τη στιγμή υλοποιούνται προγραμματικές συμβάσεις με την περιφέρεια Ηπείρου για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ακόμη και των οδικών προσβάσεων, και είναι αυτονόητο, ότι δε μπορεί κανείς να αποδεχθεί, ότι η τοπική κοινωνία δε θα έχει κανένα ρόλο και λόγο την επόμενη μέρα, όταν μία ανώνυμη εταιρεία, θα επιχειρήσει να καρπωθεί προς όφελός της, μία υποδομή, που ανήκει σε όλους.

Για τις ιαματικές πηγές της Ηπείρου που έχουν λάβει σήμα αναγνώρισης φυσικού πόρου, δρομολογούνται παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών, στο πλαίσιο του Interreg, με φορέα υλοποίησης την περιφέρεια Ηπείρου και τα έργα αυτά θα κινδυνεύσουν, σε περίπτωσης αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πηγών, όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ντακαλέτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ