ΣΧΟΛΕΙΑ – Ανοίγουν τη Δευτέρα με τρία νέα μέτρα

Περισσότερα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε εβδομαδιαία βάση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας – Πιστοποιητικό νόσησης με rapid test για τους εμβολιασμένους, με PCR για τους ανεμβολίαστους – Νέο μαύρο ρεκόρ για τη χώρα με πάνω από 50.000 νέα κρούσματα και στα Γιάννενα με 857 νέες μολύνσεις

 

Κανονικά θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

H κα Κεραμέως ανακοίνωσε τα μέτρα που θα παρθούν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αλλά και των πανεπιστημίων, τώρα που η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού είναι κυρίαρχη και στη χώρα μας.

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας», ανέφερε αρχικά χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ενημέρωση για τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλή για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία.

Τι θα ισχύει λοιπόν από την Δευτέρα για το άνοιγμα των σχολειών:

– Ένα επιπλέον self test για την 1η εβδομάδα (10-15 Γενάρη) λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή 3 δωρεάν τεστ αντί για 2.
– Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα τα κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
– Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού» κι επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές. Θα γίνονται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test. Δηλαδή πέντε συνολικά. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα ίδια τεστ με τους ανεμβολίαστους μαθητές, δηλαδή τα πέντε που προαναφέραμε. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη.
Όπως είπε η κα Κεραμέως «Έχουμε όλοι, πολλές φορές, τονίσει τη μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων: Πρώτα από όλα για το αυτονόητο, για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν.

Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά. Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα. Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας».

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς θα ισχύσουν τα εξής:

– Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
– Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
– Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Επιπλέον self test από όλους

«Προτείνουμε όλοι οι μαθητές να προβούν σε ένα επιπλέον self test εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του σχολείου τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λόγω των συναναστροφών που αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στην περίοδο των εορτών» επισήμανε εξάλλου χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως γνωστοποίησε, η αρμόδια επιτροπή συζήτησε τις αλλαγές της κλινικής εικόνας που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον. «Το πρωτόκολλο λειτουργίας του σχολείου το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) που τηρήθηκε εφαρμόζεται σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο και έχει δώσει θετικά δείγματα» ανέφερε.

«Τα self test εντόπισαν τα παιδιά μας ενώ ήταν ασυμπτωματικά. Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κάτι που δείχνει ότι το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές μέρος για τα παιδιά, αφού εκεί φορούν τις μάσκες τους και τηρείται το πρωτόκολλο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, νεότερα στοιχεία μελετών δείχνουν πως τόσο ο χρόνος επώασης, όσο και ο χρόνος νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι μικρότεροι. Όπως είπε, «δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για σοβαρή νοσηρότητα στα παιδιά με την εν λόγω παραλλαγή».

Για το πιστοποιητικό νόσησης

Εξάλλου, τα αυξημένα κρούσματα covid-19 υποχρεώνουν σε αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης, σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, αρκεί το θετικό rapid test προκειμένου για άδεια από την εργασία.

Όπως είπε, το πιστοποιητικό νόσησης οι εμβολιασμένοι θα το παίρνουν με θετικό rapid test ενώ οι ανεμβολίαστοι με PCR.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που θα διαθέσει το 10% έως 15% απλών κλινών του για covid περιστατικά. «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση είπε ο υπουργός και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται».

Πάνω από 50.000 κρούσματα!

Την ίδια στιγμή, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες Τρίτη 4 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 61 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 619 διασωληνωμένοι ασθενείς. Την ίδια ώρα καταγράφονται συνολικά 50.126 νέα κρούσματα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923 (ημερήσια μεταβολή +3.9%), εκ των οποίων 50.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 264 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619 (59.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (84.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (15.19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.782 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή +3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η Ήπειρος

Έτσι, με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ήπειρο, καταγράφηκαν συνολικά 1.635 νέα κρούσματα.

Από αυτά τα 857 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 322 στην Π.Ε. Άρτας, 244 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 212 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Επίσης, αυξημένο είναι το ιικό φορτίου του κορονοϊού στα λύματα και στις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022.

Στα Ιωάννινα, την τελευταία εβδομάδα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+290%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Βασίλης Λούπας