Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ – Αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τις καθυστερήσεις στο ΤΑΠ

Τη «χρυσή τομή» στο μείζον ζήτημα που έχει παρουσιαστεί με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών περί μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), αναζητούν οι Συμβολαιογράφοι των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την δημοτική αρχή Ιωαννίνων.
Πρόσφατα υπήρξε συνάντηση του προέδρου των συμβολαιογράφων Γιάννη Παππά και του δημάρχου Ιωαννίνων, Δημήτρη Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, που μίλησε στο Ioannina TV, ζητήθηκε να ακολουθηθεί και για το δήμο Ιωαννιτών το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ώστε να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση του ΤΑΠ.
Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε περάσει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει γίνει μείωση των εγγράφων, αλλά όχι και μείωση της γραφειοκρατίας… που συνοδεύει σειρά συμβολαιογραφικών πράξεων.
Τόνισε ότι απαιτείται και από τους δήμους πληθώρα δικαιολογητικών και τα συμβολαιογραφικά γραφεία «λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο ως ελεγκτές του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, ενώ υπάρχουν δήμοι που χρειάζονται μήνες για την έκδοση του πιστοποιητικού» όπως και των Ιωαννίνων.
Αποτέλεσμα είναι οι προβλεπόμενες διαδικασίες να είναι περίπλοκες για όλους και να αυξάνουν  τα γραφειοκρατικά βάρη «…είναι αλήθεια ότι περνούμε σταδιακά στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας. Ωστόσο, γίνονται όλα γρήγορα και πράγματα που θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και χρόνια έρχονται να εφαρμοστούν όλα μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα με όποια προβλήματα δημιουργούνται» σημειώνει ο κ. Παππάς.
Η εκτός σχεδίου δόμηση
Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με την εκτός σχεδίου δόμηση κατόπιν της έκδοσης της γνωστής σε όλους πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης για την κατάθεση (έως το Πάσχα) μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης, περιουσίες απαξιώνονται, αγοραπωλησίες σταμάτησαν και επενδύσεις πάγωσαν.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει άμεση επίπτωση στους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι αγόρασαν νόμιμα και τώρα βλέπουν την περιουσία τους να απομειώνεται.
Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Τοπογράφοι-Μηχανικοί και Ιδιοκτήτες Ακινήτων ζητούμε από την Πολιτεία και τα Κόμματα να λάβουν άμεσα θέση για αυτό το σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου», τόνισε ο κ. Παππάς υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα αναδειχτεί καθώς προγραμματίζεται παρέμβαση από την Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, την  Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ