ΑΡΙΣΤΗ ΖΑΓΟΡΙΟΥ – Εν αναμονή των απαντήσεων για το εργατικό δυστύχημα

Στη συνεδρίαση της Περιφ. Επιτροπής, ο Αλ. Καχριμάνης, έκανε γνωστό πως για το δυστύχημα υπήρξε ήδη παρέμβαση Εισαγγελέα 

 

 

 

«Έχει επέμβει ο Εισαγγελέας και δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, για το εργατικό δυστύχημα που έγινε την Δευτέρα, στο εργοτάξιο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου, στην Τοπική Κοινότητα Αρίστης.

Το τραγικό δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 62χρονου εργάτη και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 60χρονου συναδέλφου του που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.

Ο υπεύθυνος εργοδηγός συνελήφθη από την Αστυνομία το μεσημέρι της Δευτέρας αμέσως μετά το δυστύχημα, ενώ παράλληλα χθες υπήρξε και Εισαγγελική παρέμβαση, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση της Περιφ. Επιτροπής.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη βαθύτατη λύπη του για την τραγική απώλεια του εργαζόμενου, τον οποίο, όπως είπε, γνώριζε από την εργασία του σε άλλα εργοτάξια της ίδια εταιρίας.

«Δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτε, αν έγινε κάτι λανθασμένο, αν έγινε το οτιδήποτε θα το δείξουν οι ειδικοί. Σε κάθε έργο προβλέπονται μέτρα ασφαλείας. Έχω ζητήσει ενημέρωση από την Υπηρεσία για το τι μέτρα απαιτούνταν στο συγκεκριμένο έργο και την αναμένω», πρόσθεσε σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του, ο κ. Καχριμάνης.

Παράλληλα, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, υπήρξε και γραπτή δήλωση του Περιφερειάρχη, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Εκφράζω την οδύνη μου για το σημερινό δυστύχημα στο έργο κατασκευής της αποχέτευσης της Τοπικής Κοινότητας Αρίστης, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος, από τους πλέον έμπειρους της αναδόχου εταιρίας. Εκφράζω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στον έτερο εργαζόμενο που τραυματίστηκε στο ίδιο συμβάν. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται ήδη από τις αρμόδιες αρχές. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου εκείνο που αυτή την ώρα μπορούμε να πούμε στην οικογένεια του θύματος, πέρα από τα συλλυπητήριά μας, είναι ότι θα της συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Τα αίτια

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, σε δύο επίπεδα διερευνώνται οι συνθήκες του τραγικού εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αρίστη Ζαγορίου.

H ανάδοχος εταιρεία του έργου «Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ» με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα epirusonline.gr εκφράζει τη θλίψη της για το συμβάν.

«Το Δ.Σ. της εταιρείας Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ εκφράζει την θλίψη του για το εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στην τοπική κοινότητα της Αρίστης με αποτέλεσμα το θάνατο του εργαζόμενου Β.Φ, και τον τραυματισμό του επίσης εργαζόμενου της Χ.Κ. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του θανόντα, και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία, δηλώνοντάς τους την αμέριστη συμπαράστασή μας. Σε ένδειξη πένθους τα εργοτάξια της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστά έως την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας», καταλήγει το δελτίο τύπου της εταιρείας.

Φως στα αίτια πρόκλησης του δυστυχήματος θα δώσουν αναμφίβολα οι καταθέσεις των τριών εργατών που ήταν παρόντες καθώς εκτός του τραυματία που γλίτωσε το θάνατο την τελευταία στιγμή, μπροστά στο συμβάν ήταν και ο εργοδηγός και ένας χειριστής μηχανήματος.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση όμως της Περιφερειακής Επιτροπής προκλήθηκε ένταση λόγω της παρέμβασης του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Πρέντζα που ζήτησε εξηγήσεις για το αν είχαν ληφθεί ή όχι τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας των εργαζόμενων, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτό και στην ανάδοχο εταιρεία και στην επιβλέπουσα υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο κ. Πρέντζας αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα τόνισε πως τα εργατικά δυστυχήματα είναι στην ημερήσια διάταξη σε όλη τη χώρα και πως καμία επιβλέπουσα υπηρεσία και αρμόδια αρχή, δεν κάνει το παραμικρό. «Ζητάμε από την επιβλέπουσα υπηρεσία να μας πει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας. Αυτό που είδε ο κ. Καχριμάνης που βρέθηκε στο σημείο, όπως και ο πρόεδρος του ΕΚΙ κ. Έξαρχος είναι πως δεν υπήρχε κανένα απολύτως μέτρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντζας, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Συνδικάτου Οικοδόμων αύριο Πέμπτη 30 Μαΐου στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Ανακοινώσεις

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επιτίθεται επίσης στον περιφερειάρχη λέγοντας: «Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας όφειλε να επιβλέπει το έργο της. Αν το επέβλεπε, θα είχε διαπιστώσει την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων αντιστήριξης για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, από αυτά που προβλέπει ο Νόμος και θα σταματούσε τις εργασίες για να κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επιβάλουν την προστασία των εργαζόμενων. Οι εργολάβοι για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους δεν τηρούν απολύτως κανένα μέτρο προστασίας και η Περιφέρεια τους καλύπτει.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ενεργοποιούνται παρά μόνο αν γίνουν καταγγελίες αλλά και τότε δεν έχουν προσωπικό για να ελέγξουν τους κινδύνους και οι οικοδόμοι σακατεύονται καθημερινά στα γιαπιά. Ο περιφερειάρχης, αντί να καταδείξει την εταιρία ως μοναδικό και αποκλειστικό υπεύθυνο για το θάνατο ενός εργάτη «δίνει σήμα» να σταματήσει κάθε συζήτηση μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια. Αυτό βολεύει την εταιρία, αυτό κάνει κι αυτός. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας Βασίλη, μαζί με την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί κάτω από τα ωραία λόγια της «συμπαράστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης για ένα εργοδοτικό έγκλημα κάνει λόγο σε δική του ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων.

«Ευθύνες για το σημερινό έγκλημα έχουν η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία, η Περιφέρεια Ηπείρου σαν εποπτεύουσα του έργου, το ΣΕΠΕ και η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο ότι οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους του κλάδου με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και διαχρονικά όλων των προηγούμενων. Είναι όλοι τους υπεύθυνοι για την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, είναι όλοι τους υπεύθυνοι για το αντεργατικό οπλοστάσιο που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας, για το χτύπημα του σταθερού εργασίμου χρόνου, την κατάργηση του πενθήμερου, του οχτάωρου και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.