Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – Μηνύματα ελπίδας και απαλλαγής από την πανδημία

Τα δικά τους μηνύματα στέλνουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, προς όλους τους κατοίκους της περιοχής με αφορμή το φετινό Πάσχα.

Μηνύματα έστειλαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, οι δημοτικές παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών», «Ιωάννινα 2023», «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα» και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

 

Πρόεδρος ΠΕΔ, Χρήστος Ντακαλέτσης

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η προσμονή της κορυφαίας στιγμής για το Χριστιανισμό, της Ανάστασης του Θεανθρώπου, γίνεται μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες μιας υγειονομικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης μας εδώ και περίπου 14 μήνες. Η φετινή Ανάσταση του Κυρίου νοηματοδοτείται από την ελπίδα απαλλαγής της ανθρωπότητας από αυτό τον αόρατο εχθρό, ο οποίος έχει ήδη προλάβει να στερήσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Η «ανάσταση» για το σύγχρονο κόσμο περνάει μέσα από την επιτυχία του τιτάνιου εγχειρήματος των εμβολιασμών, στο οποίο πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Ως εκπρόσωπος των Δήμων της Ηπείρου, οφείλω να επισημάνω για μια ακόμα φορά, τον καθοριστικό βαθμό συμμετοχής της Α’ βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ως τώρα διαχείριση της πανδημίας, με την ενεργοποίηση των κοινωνικών μας υπηρεσιών και όχι μόνο. Σε τέτοιες συνθήκες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμπεδώνει ακόμα περισσότερο την θεσμική της θέση ως η εγγύτερη στον πολίτη μορφή εξουσίας και καθίσταται στέρεη στη συνείδηση των πολιτών που κάθε φορά προστρέχουν στη βοήθεια των Δήμων τους, για τα μικρά και τα μεγάλα. Και τώρα, είναι τα μεγάλα αυτά που όλοι μαζί, Δήμοι και πολίτες, πρέπει να συνεργαστούμε αρμονικά για να ξεπεράσουμε, για να καταφέρουμε.

Παρόντες θα είμαστε όμως οι Δήμοι και την επόμενη μέρα που θα αρχίσουμε να μετράμε τις πραγματικές πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία στην κοινωνία, στην οικονομία, στον περίγυρό μας, άμεσο και λίγο μακρύτερο. Εύχομαι ολόψυχα, Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση σε όλους τους Ηπειρώτες».

 

 

 

Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος

«Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, τούτες τις άγιες μέρες της κατάνυξης και της εσωτερικότητας, μπροστά στις προκλήσεις της κρίσιμης πραγματικότητας και τις δοκιμασίες που βιώνει η χώρα μας και ολόκληρη η ανθρωπότητα, το μήνυμα που στέλνει διαχρονικά η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι πιο δυνατό και επίκαιρο από ποτέ. Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα, ας φωτίσει τις καρδιές όλων μας και ας αποτελέσει ανεξάντλητη πηγή δύναμης για τους προσωπικούς και συλλογικούς μας αγώνες.

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη. Η κοινωνία μας δοκιμάζεται. Όλοι οι πολίτες βιώνουμε ο καθένας το δικό του «Γολγοθά». Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ας μας δώσει δύναμη για τη δική μας ανάσταση.

Με την ελπίδα πως σύντομα θα μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε ξανά τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Την προσδοκία πως θα φέρουμε πιο κοντά τη στιγμή που θα ζήσουμε και πάλι την καθημερινότητά μας.

Με αταλάντευτη πίστη και αποφασιστικότητα ας προχωρήσουμε μπροστά και με πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας. Εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους, στους απανταχού Ηπειρώτες.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα».

 

 

 

Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές

«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, για δεύτερη χρονιά καλούμαστε να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου και το Πάσχα με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι συνηθίζαμε. Στο πλαίσιο της πανδημίας που βιώνουμε, μπορεί οι εκκλησίες μας να μη γεμίσουν, μπορεί οι οικογένειες να μην ενωθούν όπως άλλοτε σε μεγάλα τραπέζια χαράς, όμως το μήνυμα της Ανάστασης και η σημασία του «περάσματος» από τον θάνατο στη ζωή, από το σκοτάδι στο φως και από την καταστροφή στην ελπίδα – ειδικά φέτος – είναι πιο δυνατά από ποτέ.

Μας δίνεται η ευκαιρία να ανάψει η φλόγα του Αγίου Φωτός αληθινά, αυθόρμητα και αγνά μέσα στις ψυχές μας. Αυτό θα συμβεί αν αναλογιστούμε και καταλάβουμε πραγματικά, πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε οι άνθρωποι που χαιρόμαστε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας, έστω και μέσα στο καθεστώς της καραντίνας. Έτσι θα νιώσουμε πως αυτή η δοκιμασία δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ένας τρόπος για το δικό μας «πέρασμα» από την πανδημία στη ζωή όπως την ξέραμε, μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και ας φροντίσουμε όλοι να μείνουμε ασφαλείς για να ανταμώσουμε ξανά το καλοκαίρι στα χωριά μας».

 

 

 

Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης

«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, με τις καρδιές μας γεμάτες προσμονή κι ελπίδα, αναμένουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου που θα φέρει μαζί του Ανάσταση ψυχής. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε  όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις που απαιτούν προσωπική και συνολική προσπάθεια προκειμένου να βγούμε νικητές. Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης αποτελεί νίκη του σκότους και του θανάτου ως αποτέλεσμα μίας πορείας που αναδεικνύει την αγάπη για τον πλησίον μας, την αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλεια.

Το φετινό Πάσχα θα είναι επίσης δύσκολο αφού θα η πανδημία θα μας κρατήσει πάλι μακριά από τις οικογένειές μας και από αγαπημένα μας πρόσωπα. Ελπίζω κι εύχομαι να είναι το τελευταίο Πάσχα που θα περάσουμε μακριά τους… Είθε το φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις καρδιές όλων μας και να γεμίζει την ψυχή μας με δύναμη, πίστη και αισιοδοξία.

Φίλες και φίλοι, με την ελπίδα να τα πούμε σύντομα από κοντά, σας εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχές για Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη.  Είθε το φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις καρδιές όλων μας και να γεμίζει την ψυχή μας με δύναμη, πίστη και αισιοδοξία».

 

 

 

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος

«Τις Άγιες Ημέρες που διανύουμε, η κορύφωση του Θείου Δράματος και η Ανάσταση του Κυρίου στέλνουν διαχρονικά, μήνυμα νίκης της Ζωής επί του Θανάτου, αναπτερώνοντας τις ελπίδες μας για νίκη ενάντια σε κάθε απειλή και για σύντομη επάνοδο σε μια ασφαλή ζωή.

Έχοντας παράδειγμα την καρτερικότητα και τη θυσία του Θεανθρώπου, μπορούμε να υπερβούμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές για όλους. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, μεγαλώνοντας και κάνοντας πιο ισχυρή την αλυσίδα αλληλεγγύης που μας ενώνει.

Ας γιορτάσουμε αυτές τις μέρες με τη χαρά, ότι συμβάλλουμε κι εμείς στη νίκη της ζωής! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους με Υγεία, Πίστη, Ταπεινότητα κι Αγάπη».

 

 

 

Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, το φετινό Πάσχα μας βρίσκει για άλλη μια φορά σ’ ένα περιοριστικό πλαίσιο, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα ξεφύγουμε σύντομα. Η επόμενη ημέρα είναι κοντά. Με τις χαρές αλλά και τις δυσκολίες που μοιραία θα συνεπάγεται το πέρασμα στην επόμενη φάση.

Όμως, είναι σημαντικό να κρατήσουμε ως ζωντανή παρακαταθήκη όλα όσα καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο. Και καταφέραμε πολλά. Αναπτύξαμε μεταξύ μας ένα δίκτυο αλληλεγγύης, αναγνωρίσαμε τις δυνατότητες του τόπου μας, αποδείξαμε τα αντανακλαστικά μας, στηρίξαμε ο ένας τον άλλον.

Και σ’ όλη αυτή τη διαδρομή ο Δήμος μας ήταν και είναι παρών. Εύχομαι αυτές οι κατακτήσεις, όλων μας και του καθενός ξεχωριστά να μας οδηγήσουν σε μία επόμενη καλύτερη ημέρα για όλους. Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση με υγεία και δύναμη».

 

 

 

Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής «Ενότητα Πολιτών»

«Αγαπητοί συνδημότες, για μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όλοι μας αναγκαζόμαστε να βιώσουμε τις άγιες ημέρες του Πάσχα με τρόπο διαφορετικό απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Επειδή όμως η ελευθερία μας δεν καθορίζεται από το να είμαστε «μέσα» ή «έξω», αλλά από το δικαίωμά μας να επιλέγουμε το χαμόγελο από την θλίψη, την αγάπη από τον φόβο και τη Ανάσταση από την πτώση, ας βαδίσουμε όλοι, με τον δικό μας τρόπο και την ευλάβεια που επιβάλλεται, στην πορεία προς την Ανάσταση, με την ελπίδα ότι αυτή θα συνοδευτεί σύντομα από την επαναφορά της ζωής μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η παράταξή μας, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», εύχεται η Ανάσταση του Θεανθρώπου να είναι Ανάσταση ελπίδας για όλους, για ένα κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο ειρηνικό, για ένα κόσμο λιγότερο τοξικό, για ένα κόσμο δημιουργικό και ευτυχισμένο. Είθε η φετινή Λαμπρή να αποτελέσει ένα μήνυμα αναγέννησης για τον τόπο μας. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους».

 

 

 

Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής «Ιωάννινα 2023»

«Ιδού, έστηκα επί την θύραν… Εισερχόμαστε, αγαπητοί συμπολίτες, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, την Εβδομάδα των Παθών. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας, ο Κύριός μας και Θεός μας, και φέτος εν μέσω θλίψεως και δοκιμασίας δεν θα μας αφήσει μόνους. Αυτό έκανε πάντα.

Άσχετα, αν καμιά φορά, εμείς, με αλαζονική πεποίθηση για την «αξία» μας, σκεφτόμαστε ή λειτουργούμε με τρόπο αυθάδη και προκλητικό, λες και μπορούμε να αναδειχθούμε ανώτεροι από την αγάπη και τη δικαιοσύνη του Θεού. Καλούμεθα, όμως, να ξαναζήσουμε την ευθύνη μας ως ταπεινοί άνθρωποι. Να επανεκτιμήσουμε τις ανάγκες μας, τις προτεραιότητές μας, τις επιλογές μας, τα κριτήριά μας, την αλήθεια μας, να διαλεχθούμε αυθεντικά με τον εαυτό μας.

Ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών για να μας κληροδοτήσει την αληθινή ελπίδα και πορευόμαστε στη ζωή μας. Πορευόμενοι προς το μέλλον, θα κουβαλάμε «τον σταυρό της δικής μας ανάστασης», άλλοτε στις πλάτες μας και άλλοτε στις ψυχές μας. Ο αναστηθείς Χριστός εμφορείται από άπειρη αγάπη. Η «Χριστοποίηση» του ανθρώπου αποτελεί τη μόνη αληθινή δυνατότητα του «είναι μας» και μοναδικός δρόμος σωτηρίας. Υγεία και Καλή Ανάσταση».

 

 

 

«Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»

«Κι αυτή την χρονιά οι γιορτές Πάσχα δεν θα είναι όπως εκείνες του παρελθόντος. Οι δύο τελευταίες χρονιές δεν μας επέτρεψαν να γιορτάσουμε το Πάσχα της Ορθοδοξίας και των Ελλήνων, όπως η παράδοση το θέλει.

Η πανδημία μας κρατά όλους κι φέτος μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και αγαπημένα ήθη κι έθιμα που επιβάλλει η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Η δύναμη της ελπίδας για καλύτερες μέρες θα μας συνοδεύσει σ’ αυτό το Πάσχα για να απολαύσουμε ελεύθεροι όλες τις επόμενες Πασχαλιές, έτσι ώστε οι αγκαλιές και τα Αναστάσιμα φιλιά να δίνονται με απόλυτη ασφάλεια για τις ζωές μας και για την καλή υγεία όλων μας. Το Αναστάσιμο μήνυμα αυτή την περίοδο είναι ένα. Λιγότερος πόνος, μεγαλύτερες χαρές. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας κ. Νίκος Γκόντας καθώς και οι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης εύχονται σε όλους τους συμπολίτες και σε όλο τον κόσμο υγεία, χαρά, ελπίδα. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα».

 

 

 

«Γιάννενα Τώρα»

«Αυτό το Πάσχα, το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Καθώς Ανάσταση σημαίνει νίκη της ζωής επί του θανάτου, της αφθαρσίας επί της φθοράς, με τη φετινή Ανάσταση προσμένουμε την αρχή για έναν καινούργιο κόσμο που δεν θα έχει καμιά σχέση με την οσμή της φθοράς και τον τρόμο του θανάτου. Ας ευχηθούμε κι ας ελπίσουμε όλοι μαζί στη δική μας «ανάσταση» από την πανδημία που βιώνουμε.

Αυτές τις ημέρες κατάνυξης και προσμονής, ας σταθούμε κοντά σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και ας εκφράσουμε έμπρακτα την αγάπη μας. Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα» αποτελούμενη από τον επικεφαλής της παράταξης Άρη Μπαρτζώκα και τα μέλη της Γραμματείας Μιχάλη Φαρσαρώτα και Ρούλα Τσέλιου Σίμου επισκέφτηκαν το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία» (ΚΔΑΠ μεΑ) του ΟΚΠΑΠΑ, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Δημήτρης Πάνου, για να δώσουν ευχές στα παιδιά και να τους μοιράσουν δώρα για το Πάσχα. Είθε το Άγιο Φως να γεμίζει πάντα με δύναμη τις ψυχές μας και αγάπη τις καρδιές μας για όλους τους συνανθρώπους μας. Σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα».

 

 

 

Επιμελητήριο Ιωαννίνων

«Ένα Πάσχα δυστυχώς ακόμη είναι διαφορετικό για όλους. Η κατάσταση ακόμη παραμένει κρίσιμη και απαιτείται από όλους, υπευθυνότητα και υπομονή. Αυτές τις ημέρες καλούμαστε να μη γιορτάζουμε το Πάσχα όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά μόνο με τα στενά συγγενικά μας πρόσωπα.

Με απόλυτο σεβασμό σε όσους δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους  από την παγκόσμια πανδημία και δεν κατάφεραν να βγουν νικητές από αυτή την μάχη, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον, τον συγγενή μας, τον διπλανό μας, ας μην είμαστε εμείς ένα ακόμη πρόβλημα μέσα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που ακόμη βιώνει η χώρα και οι πολίτες.

Ας είναι αυτές οι Άγιες ημέρες το φως για το δυναμικό πέρασμα στην κανονικότητα.

Ας δούμε με αισιοδοξία τις φωτεινές ημέρες που μπορούμε  όλοι να έχουμε. Σας ευχόμαστε το Άγιο Φως της Ανάστασης του Κυρίου να γεννήσει στις ψυχές όλων ελπίδα και αγάπη μέσα σε ένα  υγιές μέλλον.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Χρόνια πολλά σε όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ