ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ – Λύση για την καταβολή δεδουλευμένων παλαιών ετών, σε καθαρίστριες

Σε συνέχεια της δέσμευσης της Δημοτικής Αρχής, που είχε ήδη ανακοινωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου, ρυθμίστηκε και ο τρόπος καταβολής  των δεδουλευμένων παλαιότερων ετών, για τις καθαρίστριες. Είχαν προηγηθεί τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Ειδικότερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η καταβολή σε τρεις δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλετε μαζί με όλους τους τόκους.

Έτσι στις 30 Νοεμβρίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση, ποσού 53.000, ακολουθεί η δεύτερη δόση και το 1/3 του κεφαλαίου μέχρι τις 30 Απριλίου και η τρίτη δόση στις 30 Αυγούστου 2023.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρ. Σιαφάκας, στην τοποθέτησή του ανέφερε «Η πρόταση μας ήταν ίδια με την αρχική μας εισήγηση για το θέμα της εξόφλησης των δεδουλευμένων. Ήταν μια πάλαια οφειλή πριν το 2010 που ο Δήμος μας μερίμνησε και  τακτοποίησε δαπανώντας  συνολικά  123.000 αποκλειστικά από δημοτικούς  πόρους».

Ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: « Οι καθαρίστριες, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα. Εμείς ούτε τα υποτιμάμε, ούτε κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Άλλοι είναι αυτοί που ενώ δημιούργησαν χρέη, σήμερα παριστάνουν ότι είναι στο πλευρό τους. Άλλοι είναι αυτοί που επί χρόνια δεν βρήκαν να πουν ούτε μια λέξη μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια και ξαφνικά θυμήθηκαν ότι υπάρχουν οι καθαρίστριες. Έχει και λαϊκισμός τα όρια του. Από εκεί και πέρα, όταν μια απόφαση φτάνει στο εφετείο είναι ο νόμος του κράτους που αποφασίζει τι θα γίνει και όχι του κάθε δήμαρχου. Είναι δικαίωμα αυτών των ανθρώπων και είναι υποχρέωση των Δήμων να πληρώσουν όσο παλιές και αν είναι οι οφειλές. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουμε βρει οφειλές ακόμη και από το 1998. Όμως θα βρούμε τον τρόπο να εξοφληθούν όλοι μέχρι το τέλος του έτους».

Έρχονται οι μωβ κάδοι ανακύκλωσης

Εξάλλου, ένα ακόμα «ρεύμα ανακύκλωσης» δημιουργεί ο Δήμος Αρταίων με την τοποθέτηση μωβ κάδων ανακύκλωσης σε 30 σημεία στην πόλη και τα χωριά.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι οι δημότες να συνδράμουν στην περιβαλλοντική διαχείριση ρούχων και παπουτσιών, κερδίζοντας ταυτόχρονα ανταποδοτικά δώρα. Κερδισμένα θα βγαίνουν και τα σχολεία του Δήμου, αφού ανταποδοτικά θα εξοπλίζονται με σχολικά είδη.

Ειδικότερα, η ανάδοχος εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει ετησίως στον Δήμο σε ανταπόδοση του προγράμματος ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων το ποσό των 2.200 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, με την μορφή δωροεπιταγών, θα τα δαπανά ο Δήμος με την σειρά του για την αγορά τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και εξοπλισμό στις σχολικές μονάδες του Δήμου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Χρήστο Τσιρογιάννη, που υπέγραψε την σχετική σύμβαση «η Άρτα έχει αποδειχθεί ότι αγαπά την ανακύκλωση. Γι’ αυτό και προχωράμε σ’ ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, τους μωβ κάδους, για να έχουμε διαλογή ρούχων και παπουτσιών στην πηγή. Έχει αποδειχθεί ότι η διαλογή στην πηγή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, πιο φιλικός προς το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας παράλληλα πόρους για τον Δήμο μας, δηλαδή μειώνοντας τα απορρίμματα του πρασίνου κάδου εξοικονομούμε χρήματα από την διαχείρισή τους. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως με την ανακύκλωση κερδίζουν όλοι και οι μωβ κάδοι το αποδεικνύουν αφού βγαίνουν κερδισμένα τα σχολεία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φυσικά το περιβάλλον».