Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ -«Λουκέτο» σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση

«Λουκέτο» μπαίνει σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με την εκτίμηση να κάνει λόγο για μία από τις μεγαλύτερες και πλέον μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Η δεινή οικονομική κατάσταση άλλωστε στην οποία περιέρχεται όλο και περισσότερος κόσμος σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κοκτέιλ της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και με τον πληθωρισμό στα ύψη, δημιουργούν έτσι κι αλλιώς τις προϋποθέσεις για μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα αντίστοιχα να συμμετέχουν στην απεργία και παράλληλα να δώσουν το «παρών» στην συγκέντρωση στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο κέντρο της πόλης.

Ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας έκανε λόγο για έναν αγώνα αξιοπρέπειας που δίνουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών τους για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια συνεχών περικοπών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Ιωαννίνων Κων. Παργανάς και ο ταμίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μάρκος Μεγήρ αντίστοιχα απηύθυναν και αυτοί με τη σειρά τους κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στους συναδέλφους τους, με τον κ. Μεγήρ να επισημαίνει μάλιστα πως η δραματική κατάσταση με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς στα σχολεία αποτυπώνεται στην απροθυμία των καθηγητών να αναλάβουν καθήκοντα αναπληρωτών. «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που έχουμε αρνήσεις αναπληρωτών, να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στην πόλη των Ιωαννίνων, λόγω της μεγάλης ακρίβειας και επειδή είναι αδύνατο να τα φέρουν βόλτα με αυτά τα έξοδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή απεργία απευθύνουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί των Ιωαννίνων, μέσω του τοπικού Σωματείου Εργαζόμενων και της αντιπροέδρου του ΔΣ Παναγ. Γρηγοριάδου.

«Ενώ το νομικό και θεσμικό πλαίσιο στην εκπαίδευση σπρώχνει πελατεία στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια, οι εργοδότες μας τσακίζουν τον ελεύθερο χρόνο και τις απολαβές μας. Γι’ αυτό ζητάμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 11,58 μεικτά, δήλωση των ωρών που αναφέρονται σε συναντήσεις, ενημερώσεις γονέων – κηδεμόνων, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 25 ενσήμων, με 21 ώρες την εβδομάδα».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αναφέρει για τη σημερινή απεργία:

«Μέσα σε ένα παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζουν με τον ίδια ακριβώς στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας». Το μεγαλύτερο σύνολο του κόσμου της εργασίας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα Ελληνικά νοικοκυριά  και η Νέα γενιά, οδηγούνται σε φτωχοποίηση, με τους μεγάλους «παίχτες της οικονομίας» να συσσωρεύουν εκατομμύρια κέρδη με την ανοχή πάντα της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη, που λειτουργεί ως προστάτης τους και εγγυητής των υπερκερδών τους.

Η Ν.Ε. Ιωαννίνων του  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος αλλαγής, καλεί όλους να συμμετάσχουν  στην Γενική απεργία στις 09 Νοεμβρίου για να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα  της ανατροπής της κυβέρνησης των υποκλοπών και του παρασκηνίου, της κυβέρνησης των «αρίστων» που στο πέρασμα τους οδηγούν την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση και τους ίδιους σε πλουτισμό. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επέστρεψε μαζί  με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Παράλληλα και η Ν.Ε Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ανακοίνωσή της, καλεί τα μέλη, τους φίλους του κόμματος και όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες σε στήριξη της γενικής Απεργίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, καθώς και στη συγκέντρωση  και στην πορεία διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

«Αγωνιζόμαστε μαζί με τα συνδικάτα για, αύξηση μισθών και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση των αντεργατικών νόμων Μητσοτάκη/ Χατζηδάκη, για το δικαίωμα στην Εργασία – για Εργασία με δικαιώματα, υγεία, ασφάλεια και αυστηρούς ελέγχους στην εργασία, ισχυρό Κοινωνικό Κράτος. Υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας και το συλλογικό μας συμφέρον. Να πληρώσουν οι λίγοι που κερδίζουν εκατομμύρια εις βάρος των πολλών.

Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε ισχυρό μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης. Για ένα μεγάλο και δυνατό κοινωνικό κίνημα κατά της ακρίβειας, για άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Για κοινωνική δικαιοσύνη παντού και ζωή με αξιοπρέπεια για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η «Ένωση Αγροτών»

Επίσης και ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», συμμετέχει  και στηρίζει την 24ωρη γενική απεργία την οποία αποφάσισε η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή τα μέλη του και όλους τους αγρότες του νομού στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και στο συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει.

Η ΕΙΝΗ

Ανακοίνωση για τη σημερινή απεργία εξέδωσε και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων σε αυτή αναφέρει: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε ένα παραπάνω λόγο για να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία, πέρα από την στήριξη του εργατικού αγώνα για ψωμί και δικαιώματα μέσα στην κρίση και τον πόλεμο. Η κυβέρνηση στις 20/10 έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, έχοντας ήδη συζητήσει με τους ήδη φυσικούς της συμμάχους από την ηγεσία των ΙΣΑ και ΠΙΣ, που από χρόνια υμνούν τις ΣΔΙΤ. Είναι χαρακτηριστικά όσα ζούμε στην περιοχή μας με έκφανση ειδικά στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπως στο ΠΓΝΙ και την Κέρκυρα. Πατώντας στην διαχρονική αντίληψη όλων των τελευταίων χρόνων που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας την υγεία σαν κόστος και εμπόρευμα βιάζεται τώρα να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στην διαβούλευση ούτε  τους τυπικούς λόγους να κοινοποιήσει στην ΟΕΝΓΕ το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν μπήκε, γνωρίζοντας ότι έχει την ομοσπονδία  απέναντι της.

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Οι ρυθμίσεις αυτές  δένονται στενά με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κόστος  της υγείας μεταφέρεται στις τσέπες των ασθενών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ