ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ – Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιομάζας

Στη Δικαιοσύνη, μέσω προσφυγών και στις συναρμόδιες υπηρεσίες με στόχο να ακυρώσουν στην πράξη την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων καύσης βιομάζας στην περιοχή τους, ετοιμάζονται να προσφύγουν εκπρόσωποι τεσσάρων Τ.Κ. του δήμου Σουλίου.

Ήδη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500KW κάθε μία, που θα χρησιμοποιούν βιομάζα ως καύσιμη ύλη.

Η μία μονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί σε περιοχή που ανήκει στην Τ.Κ. Γαρδικίου και η δεύτερη ανάμεσα από τις Τ.Κ. Ζερβοχωρίου και Προδρομίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, με υπομνήματά τους προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και προς κάθε αρμόδια αρχή, οι κάτοικοι υποστηρίζουν, ότι υπάρχει έκδηλη και δικαιολογημένη κατά τους ίδιους ανησυχία, γιατί οι μονάδες πρόκειται να λειτουργήσουν σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς και συγκεκριμένα σε απόσταση 40 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του οικισμού της Χόικας και 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Ζερβοχωρίου.

Σε δηλώσεις του χθες, στο Ioannina TV, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Προδρομίου, Γεώργιος Τσιώτας, ανέφερε πως οι κάτοικοι κρίνουν «αδιανόητη» τη λειτουργία τέτοιων μονάδων σε τόσο μικρή απόσταση από τον οικισμό, με εύγλωττη την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως όμως και για τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το πρωί της Τετάρτης αντιπροσωπεία κατοίκων των περιοχών συναντήθηκε εκ νέου με τον δήμαρχο Σουλίου Ι. Καραγιάννη, που απέστειλε νέα επιστολή στο υπ. Περιβάλλοντος, ζητώντας να γίνε επανέλεγχος των αδειοδοτήσεων, ενώ έχει ζητηθεί και από την περιφέρεια Ηπείρου, να αποστείλει τεχνικό κλιμάκιο προκειμένου να ελεγχθεί εάν οι μονάδες βρίσκονται σε απόσταση που επιτρέπεται από τους οικισμούς.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο και το οποίο προκύπτει μετά από δική μας έρευνα, είναι, ότι σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, όπως έγινε και σε μονάδα στους Φιλιάτες, οι μονάδες αυτές τροποποιούν την άδειά τους στη συνέχεια, αυξάνοντας κατά πολύ τις ποσότητες της βιομάζας και προσθέτοντας και άλλα είδη από καύσιμη ύλη. Εμείς ζητήσαμε ενημέρωση από τον επενδυτή από πού θα προμηθεύεται την πρώτη ύλη των φυτικών ελαίων και μας είπε, ότι θα έρχεται από τις Σέρρες. Αν τροποποιηθεί η άδεια αυτή και δοθεί η δυνατότητα στη μονάδα να κάνει καύση τηγανέλαιων, εμείς θα πρέπει να μετακομίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιώτας.

Το υπόμνημα

Σε υπόμνημά τους οι κάτοικοι ζητούν ακόμη να τους κοινοποιηθούν οι ημερομηνίες έναρξης των αδειών λειτουργίας «…προκειμένου να διερευνηθεί αν εξετάστηκαν κατά το στάδιο της περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης των μονάδων αυτών, τα προαπαιτούμενα του άρθρου 26 ν 4496/8-11-2017/ τεύχος Α αρ φύλλου 170 που ορίζει ότι οι απαιτούμενες ποσότητες πρώτης ύλης πρέπει να προέρχονται από αγροτικές, κτηνοτροφικές ή δασικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων καθώς και οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α151) και να είναι εγκατεστημένες εντός της περιφερειακής ενότητας στις οποίες βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, όπου είχε έρθει προς γνωμοδότηση το θέμα μίας αντίστοιχης μονάδας στο δήμο Πωγωνίου, η οποία και τελικά δόθηκε, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης είχε αναφέρει πως η περιφέρεια τάσσεται αρνητικά απέναντι σε αδειοδοτήσεις μονάδων στα όρια του δήμου Σουλίου, όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια επένδυση, η οποία δε θα χρησιμοποιεί καύσιμη ύλη από την ευρύτερη περιοχή, αλλά από περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ή ακόμη και από τη Βουλγαρία.