Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Νέα διαμαρτυρία των υγειονομικών στα Ιωάννινα

Στους δρόμους κατέβηκαν για ακόμη μια φορά οι υγειονομικοί συμμετέχοντας στην πανυγειονομική που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ ζητώντας να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος καθώς εκφράζονται φόβοι για «τμηματική ιδιωτικοποίηση» των υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Η συγκέντρωση των υγειονομικών έγινε το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργαρίτα Κιτσανού, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας, ο πρόεδρος των Εργαζομένων Χατζηκώστα Κώστας Καλαμπόκας, ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χρίστος Γρίβας, ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και ο Αλέξανδρος Μάρκου εκπρόσωπος των συμβασιούχων (ΣΟΧ) ζήτησαν από κοινού να εισακουστούν από την ηγεσία του Υπουργείου που «κωφεύει» απέναντι στα πάγια αιτήματα τα δυο χρόνια της πανδημίας.

Οι υγειονομικοί είναι στα όρια καθώς είναι συνεχώς σε εγρήγορση και καθημερινά έχουν να διαχειριστούν τις υπερωρίες της εργασίας που μάλιστα δηλώνουν ότι είναι και απλήρωτες…

Ανάμεσα στα αιτήματα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν στη δουλειά όσοι είναι σε αναστολή. Επίσης ζητούν άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια κ.α.

Την στήριξή στον αγώνα των υγειονομικών δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου λέγοντας ότι «είναι δίκαια τα αιτήματά τους για ουσιαστική στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ