Νομικά ενεργές οι διεκδικήσεις από τη Γερμανία

Ο Προκ. Παυλόπουλος από το Κομμένο της Άρτας επανέφερε το θέμα των αποζημιώσεων για το κατοχικό δάνειο και τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας

Παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η εκδήλωση μνήμης για τη σφαγή του Κομμένου στις 16 Αυγούστου του 1943, που άφησε πίσω της 317 νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Κομμένου και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ηρώων – θυμάτων της σφαγής και η κατάθεση στεφάνων.
Η δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ροζ. Βαβέτση στην ομιλία της αναφέρθηκε στο συμβολισμό των εκδηλώσεων μνήμης, όπως αυτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου, για να ακολουθήσει η ομιλία του κ. Παυλόπουλου.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και κατά την περίοδο που βρισκόταν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, επανέφερε το ζήτημα των απαιτήσεων της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας, οι οποίες είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος είπε πως:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιστορικής Μνήμης – και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες – εντάσσουμε και τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας.  Και τούτο διότι η Δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά» να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν την «συγγνώμη» τους αποδίδοντας στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει. Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η Ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός.
Οι αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες.
Είναι βέβαιο, ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υποσκάπτει, «εκ των έσω», την αξιοπιστία της και το κύρος της, σ’ Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.  Όπως είναι λοιπόν αυτονόητο, η Ελλάδα δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται ν’ αποδεχθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την άρνηση αυτή. Πράγμα που σημαίνει, ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά – και όχι μόνο-  επιχειρήματά της. Αυτή την στάση της Ελλάδας επιβάλλει, πολύ περισσότερο, και ο στοιχειώδης σεβασμός της ιερής μνήμης των τραγικών θυμάτων της τραγωδίας του Κομμένου», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.