ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» -Παίρνει τη «σκυτάλη» για τα απογευματινά χειρουργεία

Μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο «Χατζηκώστα» αναμένεται να προγραμματιστούν απογευματινά χειρουργεία, με την αρχή να γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου

Μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία.

Αυτά προγραμματίζονται να γίνουν στις αρχές Απριλίου και έτσι το «Χατζηκώστα» αναμένεται να γίνει το δεύτερο νοσοκομείο στην Ήπειρο που θα μπει στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων, έναντι αμοιβής, μαζί με τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ώστε σταδιακά τους επόμενους μήνες να υπάρξει μια αποσυμφόρηση στις λίστες αναμονής.

Τα απογευματινά χειρουργεία σε πρώτη φάση θα διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα ενώ είναι σε εξέλιξη η οριοθέτηση και ο συντονισμός όλων  ώστε να εξυπηρετούνται τα περιστατικά όλων των Κλινικών του Νοσοκομείου.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Σπύρος Δερδεμέζης θετικοί έχουν δηλώσει γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό αναγκαίο προσωπικό στην απογευματινή διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», η μεγαλύτερη αναμονή εντοπίζεται στον ορθοπεδικό τομέα.

Σήμερα, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί μια ακόμη σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστούν διαδικαστικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις κοστολογήσεις και τιμολογήσεις των υπηρεσιών, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις με τα στελέχη του νοσοκομείου, ώστε να καθοριστεί η διαδικασία προτεραιοποίησης των απογευματινών χειρουργείων. Παράλληλα, ήδη έχουν προηγηθεί για την προετοιμασία συσκέψεις τόσο με τους διευθυντές των κλινικών του Χειρουργικού Τομέα όσο και με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας αλλά και το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μια μόλις εβδομάδα από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, σε αναμονή για χειρουργική επέμβαση σε όλη τη χώρα βρίσκονται 102.634 ασθενείς, εκ των οποίων 44.459 (43%) περιμένουν έως 4 μήνες, 31.954 (31%) από 4 έως 12 μήνες και 26.221 (26%) περισσότερους από 12 μήνες.

«Υπάρχει θετική πρόθεση για άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Είναι προγραμματισμένες συσκέψεις και πιστεύω ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου  θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Χατζηκώστα. Ήδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό», τόνισε ο κ. Δερδεμέζης.

Για τον νέο αξονικό

Εν τω μεταξύ, έτοιμος είναι ο φάκελος που θα αποσταλεί στην 6η ΥΠΕ για την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου.

Όπως εξήγησε ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», αναμένεται να αποσταλεί μέχρι την Παρασκευή για έγκριση στην Πάτρα και από εκεί να πάρει «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Δερδεμέζης εξήγησε ότι είναι σημαντικό να προμηθευτεί το νοσοκομείο νέο μηχάνημα, ενώ τόνισε ότι έχει γίνει η αναγκαία διαδικασία στον υφιστάμενο ώστε να μην υπάρχουν θέματα στην λειτουργία του μέχρι να εγκατασταθεί το καινούριο μηχάνημα.

Διοικητής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ο Σπύρος Δερδεμέζης αναλαμβάνει παράλληλα καθήκοντα διοικητή και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για το επόμενο εξάμηνο και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων.

Η τοποθέτηση του κ. Δερδεμέζη είναι άνευ αποδοχών. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον υπουργό και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη για την θετική του εισήγηση και δήλωσε υπέρμαχος των έργων και όχι των λόγων.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας