ΠΑΝΔΗΜΙΑ-«Καλπάζουν» τα κρούσματα και στα Γιάννενα

Νέα μεγάλη άνοδο στα κρούσματα με αρνητικό ρεκόρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 7.335 νέα κρούσματα έπειτα από 114.388 τεστ. Παράλληλα 65 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 477 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμη, έγιναν 407 εισαγωγές και δόθηκαν 119 εξιτήρια. Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.335, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 792.239 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.542 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.361 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (58.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.356 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +5.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο χθες, Δευτέρα, καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ, με 270 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 170 στην Π.Ε. Ιωαννίνων! Επίσης 29 νέα κρούσματα είχαμε στην Π.Ε. Άρτας, 33 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 38 στην Π.Ε. Πρέβεζας. Η πίεση στα νοσοκομεία Η έκρηξη των κρουσμάτων έχει φυσικά ως συνέπεια την αύξηση της πίεσης στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, αλλά και στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ. Η απόφαση που ελήφθη από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ λόγω της πίεσης που έχει δημιουργηθεί, είναι να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η δεύτερη κλινική ΜΕΘ του ΠΓΝΙ από σήμερα Τρίτη, με δυναμικότητα οκτώ ακόμη κλινών, που θα προστεθούν στις υπάρχουσες οκτώ της πρώτης Μονάδας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της πόλης, ξεπερνά τους 50 πλην των οκτώ στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει πληρότητα και στη 2η ΜΕΘ, τότε θα τεθεί σε λειτουργία και η ΜΕΘ για ασθενείς με covid στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Εκτός όμως από τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι ασθενείς και το προσωπικό των νοσοκομείων, που καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτήν την κατάσταση, σοβαρό ζήτημα δημιουργείται γενικότερα για ασθενείς που χρειάστηκα ή θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, για άλλους λόγους πλην του κορωνοϊού. Απεβίωσε εργαζόμενος του δήμου Ιωαννιτών Τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασε ένας εργαζόμενος του δήμου Ιωαννιτών, που είχε καθήκοντα οδηγού στο εργοτάξιο, μετά από πολυήμερη μάχη με τον ιό στο ΠΓΝΙ, αφήνοντας πίσω του δύο ορφανά παιδιά. Ο δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του υπαλλήλου του, και για τη μεγάλη απώλεια που θα κληθεί να διαχειριστεί η οικογένειά του.

Με την ίδια ανακοίνωση, η δημοτική αρχή απευθύνεται για μία ακόμη φορά στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας την ανάγκη να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους ώστε να θωρακιστούν οι ίδιοι και να θωρακίσουν τους δικούς τους ανθρώπους απέναντι στην πανδημία. «Η δημοτική αρχή απευθύνεται στους πολίτες επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων καθώς καταγράφεται μεγάλη διασπορά του ιού ενώ επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες της περιοχής. Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να μεριμνήσουμε για τον εμβολιασμό και να συμβάλλουμε ώστε τα δύο νοσοκομεία της πόλης να αντέξουν και σε αυτό το κύμα της πανδημίας», καταλήγει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Ιωαννιτών Την ίδια στιγμή, η εβδομαδιαία καταγραφή και ενημέρωση στο μεταξύ από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία για τα σύνολο των ενεργών κρουσμάτων σε κάθε δήμο, αποτυπώνει ανάγλυφα την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον δήμο Ιωαννιτών. Τα ενεργά κρούσματα στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής ήταν 760, εκ των οποίων οι 25 νοσηλεύονται και οι 735 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση. Αντίστοιχα μεγάλη είναι και η πίεση που παρατηρείται και σε άλλους δήμους της ΠΕ Ιωαννίνων, όπως στον δήμο Μετσόβου όπου τα ενεργά κρούσματα είναι 73, ενώ στον δήμο Ζίτσας, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 13.

Αύξηση των εμβολιασμών; Εν τω μεταξύ, άνοδος παρατηρείται στο κλείσιμο ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μια διαφορά 185%. Ακόμη, το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης.

Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από τις 12 Νοεμβρίου, θα γίνεται η αναμνηστική δόση με Moderna. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση της προσέλευσης πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο στα νέα μέτρα όσο και στην έξαρση των κρουσμάτων που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες. Στόχος είναι ο ρυθμός να διατηρηθεί, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κάλυψη. «Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο. Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο περισσότερων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη β΄ δόση και την αναμνηστική δόση. Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται και οι προσπάθειες είναι συνεχείς», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτέλεσμα. Λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.

Όσοι θεωρούν ότι μετά το εξάμηνο είναι σε κατάσταση με τον ανεμβολίαστο δεν είναι έτσι. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στη χορήγηση της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν το ραντεβού τους επειδή έχουν αντισώματα. Υπήρξε ομοφωνία από τη διεθνή κοινότητα ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι ακόμη γνωστά. Δεν είναι καν προτυποποιημένα τα τεστ αντισωμάτων και παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους, που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ’ αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση. Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας