Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-Αντέχει την πίεση, σε ετοιμότητα και για τη νέα ΜΕΘ

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι χθες, στο νοσοκομείο νοσηλεύθηκαν περισσότεροι από 1.500 ασθενείς με covid, στο μικροβιολογικό εργαστήριο έγιναν 130.000 μοριακοί έλεγχοι, ενώ στο Εμβολιαστικό Κέντρο, έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί

Όρθιο και έτοιμο να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες, παραμένει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τη στιγμή που το δυσκολότερο κύμα της πανδημίας «χτυπά» την χώρα, αλλά και την Ήπειρο με χιλιάδες κρούσματα.

Παράλληλα, το νοσοκομείο βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση, ώστε να θέσει σε λειτουργία και τη νέα ΜΕΘ για ασθενείς με covid, δυναμικότητας έξι επιπλέον κλινών, διαθέτοντας συνολικά μαζί με τις απλές κλίνες νοσηλείας στις ΜΕΛ και την Παιδιατρική Κλινική, 114 κλίνες.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 90% με μία κλίνη να παραμένει κενή χθες, μέχρι το μεσημέρι, ενώ στο 45% είναι η πληρότητα στις ΜΕΛ, όπου χθες το πρωί νοσηλεύονταν 33 ασθενείς, καθώς και ένα παιδί στην κλινική παίδων για ασθενείς με covid.

Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Κατσακιώρης, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, ώστε αν απαιτηθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να τεθεί σε λειτουργία και η τρίτη ΜΕΘ, δυναμικότητας έξι ακόμη κλινών.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε να εφαρμόσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο με ανάπτυξη επιπλέον κλινών, όπως κάναμε άλλωστε σε όλα τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Κύριο μέλημά μας να μην αναστείλουμε υπηρεσίες των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου και να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το υπ. Υγείας, που με τις αποφάσεις τους μας έχουν ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Εκτός από τους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων που σπάνε πλέον ρεκόρ σε όλη τη χώρα, επίσης αριθμοί ρεκόρ είναι αυτοί που καταγράφονται στο ΠΓΝΙ, αναφορικά με τις νοσηλείες ασθενών, με τους μοριακούς ελέγχους, αλλά και τους εμβολιασμούς.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι χθες, στο ΠΓΝΙ νοσηλεύθηκαν περισσότεροι από 1.500 ασθενείς με covid, στο μικροβιολογικό εργαστήριο έγιναν 130.000 μοριακοί έλεγχοι (PCR), ενώ στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί πλέον με επτά γραμμές, έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί.

Προσωπικό και εξοπλισμός

Τέλος, στο διάστημα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, το ΠΓΝΙ έχει ενισχυθεί με προσωπικό, ιατρικό και επικουρικό, συνολικά με 280 άτομα, εκ των οποίων οι 51 ιατροί.

Επίσης, μέσω δωρεών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης από το υπ. Υγείας έχει ενισχυθεί με επιπλέον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό 1,9 εκ, υπό δημοπράτηση είναι η διαδικασία προμήθειας επιπλέον εξοπλισμού για covid, με προϋπολογισμό 1,23 εκ. ευρώ και επίσης υπό κατασκευή βρίσκεται και η πτέρυγα στην οποία θα εγκατασταθεί το PET-CT, δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Κατσακιώρης ευχήθηκε σε ασθενείς, εργαζόμενους και πολίτες για τη νέα χρονιά. «Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, που μας κάνει καθημερινά υπερήφανους, με την προσήλωση στο καθήκον, υπερβαίνοντας ακόμη και προσωπικές και οικογενειακές έγνοιες», ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ